GAY PRIDE U ZAGREBU

FOTO Homofob godine je Kerum, a homofrend Dežulović

Organizatori su pozvali sve građane da se pridruže Povorci ponosa
Zagreb, 160612.Zagreb Gay Pride.Sudionici ovogodisnjeg, 11. po redu Zagreb Gay Pridea okupili su se na Trgu zrtava fasizma, odakle ce u Povorci ponosa proci ulicama u centru metropole.Tema ovogodisnjeg okupljanja je LGBT obitelj, a slogan dogadjanja je "Imamo obitelj! Tisucljetni hrvatski san".Na slici: sudionici parade na Trgu zrtava fasizma.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 16:40 - Za homofoba godine proglašen je Željko Kerum.

Kao razlog navodi se njegov puni angažman u sprječavanju Split Pridea i jer je osobno odgovoran za svaku kunu koja se potrošila za osiguranje.

- Tu sam zbog kršenja ljudskih prava, ali i zbog svojih prijatelja koji nemaju hrabrost danas biti tu i koji žive tuđe živote. Želim vjerovati da postoji politička volja i da će se na odgovarajući način riješiti status članova LGBQT zajednice - rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Za homofrenda izabran je Boris Dežulović, koji nije prisustvovao paradi u Zagrebu, ali je okupljenima uputio 'Pozdrav iz lezbijske Dalmacije.'

16:10 - Organizatori su priopćili da je na zagrebačkom Gay Prideu sudjelovalo 4 tisuće ljudi. Parada ponosa trenutno se nalazi na Zrinjevcu, gdje se počelo s govorima.

15:27 - Oko 14 sati okupljenima se pridružila saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy.

"Apsolutno se slažem da seksualne manjine trebaju imati ista prava kao i heteroseksualni građani, jer im to jamči Ustav", rekla je Holy. Nada se, kaže, da će njihova prava što se tiče braka i obitelji, uskoro i zakonski biti izjednačena s onima heteroseksualnih parova.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ) doznaje se da Zagreb Pride osigurava nešto više od 400 policajaca i za sada nema nikakvih problema. Policija također snima skup što je u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

14:35 - Na Trgu žrtava fašizma okupilo se nekoliko stotina ljudi. Među okupljenima ima antifašista i Zelenih. Povorka u 2.30 kreće prema Trgu bana Josipa Jelačića.

Sudionici Gay Pridea, osim karakterističnih šarenih zastava, nose i brojne transparente. Poruke koje se mogu vidjeti su: "I pederi su radnici", "Danas peder, sutra suprug", "Pride u srcu Slavonije - Đakovo 2013." i "Dumbledore je gay"

11:54 Organizatori Gay Pridea Zagreb kažu kako u ovogodišnjoj povorci očekuju više tisuća ljudi.

Iz Policijske uprave zagrebačke kažu kako je broj policajaca koji će osiguravati povorku tajan, te da će, ovisno o potrebi, uputiti dodatne snage sigurnosti.

08:49 Šarena povorka ponosa danas će u 14 sati promarširati zagrebačkim ulicama.

Ovogodišnja tema 11. Zagreb Pridea, društvene i političke manifestacije, je LGBTIQ obitelji, a slogan je "Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san".

Sudionici ovogodišnjeg Zagreb Pridea okupljaju se na Trga žrtava fašizma, odakle će proći središnjim zagrebačkim ulicama i završiti javnim skupom i koncertom u parku Zrinjevac.

Okupit će se pod zastavama duginih boja, zastavama jednakosti i slobode, u znak borbe, solidarnosti i otpora, za neotuđiva ljudska prava i dostojanstvo, poručuju.

Ruta povorke ponosa 2012. i program

14h Okupljanje na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Zagrijavanje i druženje.

15-16h Povorka ponosa LGBTIQ osoba prolazi kroz centar Zagreba: Trg žrtava fašizma, Franje Račkog, Trg hrvatskih velikana, Jurišićeva, Trg bana Jelačića, Ilica, Gundulićeva, Masarykova, Teslina, Trg Nikole Šubića Zrinskog.

16h Javni skup "Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san“ u Parku Zrinjevac

16:40h Proglašenje pobjednika Homofrenda i Homofoba godine, te LGBTIQ osobe godine

16.30-18:30h Koncert: Mangroove

Organizatori su pozvali sve građane da, bez obzira na seksualnu orijentaciju, iskažu podršku i solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba i njihovih obitelji - dolaskom na Povorku ponosa.

Tomislav Čadež: Homofob 2012. godine Kerum, nagradu nije došao primiti

Ovogodišnja, 11. Povorka ponosa Zagreb dozvala je dosad najviše sudionika, oko četiri tisuće, najmanje policajaca i nikakvu “oporbu”.

Na Trgu žrtava fašizma parkiralo se 10-ak kombija sa specijalcima, gotovo triput manje nego lani, a kolonu koja se razvukla više stotina metara tek su djelomično bočno zatvarali oklopljeni MUP-ovci. Ovogodišnja ruta bila je najdulja dosad: kolona je produljila preko Trga bana Jelačića Ilicom, skrenula u Gundulićevu pa u Masarykovu, odakle je produljila na Zrinjevac.

U ovo doba polupust grad dočekao je masu razdragane omladine. Tek je pokoji prolaznik i stanar s balkona mahao zažarenoj mladosti opremljenoj zviždaljkama, transparentima i zastavama. Na čelu kolone bubnjari, 30-ak metara pa zvučnik na stalku.

Na začelju stupa Predrag Matvejević: “Nevjerojatno je da ovdje nema sveučilišnih profesora”. Pokraj HNB-a, u smjeru suprotnom od kolone, napreduje žena u crnom, smijenjena ministrica Mirela Holy. Pride prati i ministrica Vesna Pusić i Drago Pilsel.

Za homofoba 2012. godine prideovci su izabrali Željka Keruma, a za homofrenda Borisa Dežulovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:17