HUMANITARNA GESTA

VI PLATITE OBROK, A NETKO DRUGI POJEDE Slovenija uvela varivo 'za kasnije' za siromašne

 Arhiva CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski servis za dostavu gotove hrane obogatio je nedavno svoju ponudu varivom 'za kasnije', dodatnim obrokom koji se prilikom naručivanja hrane za osobne potrebe može uplatiti za siromašnije sugrađane, a oni ga kasnije besplatno dobiju u pučkoj kuhinji odnosno u Caritasu.

‘Uvjetna kava’ iz Italije stigla i u hrvatske kafiće

Akciju variva 'za kasnije' uveli smo prošlog tjedna i reakcije su vrlo pozitivne, iako je više pohvala na internetu nego uplaćenih takvih obroka, izjavio je za ljubljanski "Dnevnik" od petka Peter Bastjančič iz cateringa "Minestra.si", koji dostavlja hranu na području Slovenskog primorja.

"Većinu obroka za siromašne uplatile su naše stalne stranke", rekao je dodavši da mnogi ljudi teško spajaju kraj s krajem, a ima ih i među onima koji su zaposleni. Takvima je najteže moliti za pomoć i priznati da nemaju ni za hranu, dodaje Boštjančič.

Na ideju obroka 'za kasnije' došao je prateći aktivnost talijanskih društvenih mreža koje populariziraju barove s ponudom kave 'za kasnije'.

Riječ je o običaju koji navodno potječe iz Napulja. Radi se o tome da gost kojemu se tog dana dogodilo nešto lijepo može iz veselja i u znak solidarnosti platiti i "caffe sospeso", jednu ili više kava koje će kasnije popiti oni koji si to inače ne bi mogli priuštiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:13