NEOČEKIVANA ODLUKA

KANAĐANIN ŠOKIRAO LEDENU Medveščak ostao bez trenera, French raskinuo ugovor

 Ronald Gorsic / CROPIX

Neočekivana vijest stigla je iz brloga Medveščaka. Trener Mark French napustio je klub i vraća se u Kanadu voditi juniorsku momčad Calgary Hitmen. Kanadski stručnjak sjajno je vodio Medvjede u prvoj sezoni u KHL-u, momčad sastavljenu od 30-ak potpuno novih igrača doveo je do šestog mjesta u Zapadnoj konferenciji i time u doigravanje, odnosno do najboljeg rezultata bilo kojeg debitanta u povijesti KHL-a.

Iako je sâm potvrdio da će od jeseni opet biti u Zagrebu, okolnosti je promijenila ponuda iz NHL momčadi Calgary Flames. Željeli su Frencha za trenera njihovih juniora, ali očito s perspektivom da kroz nekoliko sezona preuzme i prvu momčad.

- Ovakav razvoj događaja nije bio planiran kao ni prilika koja mi se ukazala. Stigla je iznenadna ponuda, sjeo sam s obitelji, razgovarali smo i razmislili o svemu i na kraju, iz profesionalnih i privatnih razloga, odlučili prihvatiti ponudu - objasnio je French kojem je angažman u Zagrebu bio prvi posao izvan Sjeverne Amerike.

Iako vraćanje juniorima, pored KHL-a i osvojenog naslova prvaka u AHL-u s Hershey Bearsima, ne zvuči kao napredak, na "duže staze" može se pokazati isplativim.

- Trenirajući u Europi i KHL-u napredovao sam kao trener, ali i kao osoba. Imao sam sreće raditi u Zagrebu, bio sam zadovoljni situacijom u Medveščaku, no budući da je moj profesionalni cilj postati NHL trenerom, prilika za raditi u organizaciji Calgary Flamesa činila se logičnom iz profesionalne perspektive.

Odlazak trenera Frencha, bez obzira na odlaske glavnih igrača (Cheechoo, Vesce, Linglet, Ellison...), definitivno je najveći gubitak za Medveščak. French je radio sjajan posao i sasvim sigurno će ga biti izuzetno teško nadomjestiti.

- Odlazak Marka Frencha sve nas je šokirala. Žao nam je što se rastajemo, ali on iz Medveščaka odlazi isključivo svojom voljom i to moramo poštovati. Srećom, pred nama je još dovoljno vremena do početka priprema i samog prvenstva za pronalaženje zamjene - poručio je glasnogovornik kluba Ranko Vučinić.

Sportski direktor Aaron Fox će sada dio ljeta umjesto na igrače potrošiti na traženje novog trenera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:43