VELIKI PLANOVI SOUTHERN CHINA AIRLINESA

Kinezi zainteresirani za Croatiju Airlines kupuju slovensku Adriju i Brnik

 Ante Cizmic / CROPIX;

Pregovori s China Southern Airlinesom, najvećim azijskim avioprijevoznikom, o kupnji aerodroma u Ljubljani i slovenskog avioprijevoznika Adria Airwaysa pri kraju su, otkrio je Zmago Skobir, direktor ljubljanskog aerodroma.

Prema njegovim riječima, aerodrom Ljubljana i Adria Airways mogli bi stabilno poslovati i zarađivati ako bi se realizirao interes kineskog prijevoznika za suradnju, što bi rezultiralo povećanjem prometa.

Posjet Kini

Izjava direktora ljubljanske zračne luke mogla bi imati značenja i za predstojeću prodaju Croatia Airlinesa . China Southern Airlines, naime, jedan je od potencijalnih kandidata za kupnju 49 posto hrvatske aviokompanije. U Ministarstvu prometa, naime, nadaju se da bi se ova tvrtka mogla javiti na pozivni natječaj za prodaju Croatia Airlinesa koji će Vlada raspisati najkasnije do 15. listopada. Kako doznajemo, razgovori predstavnika hrvatskih vlasti s kineskom aviokompanijom traju još od prošlogodišnjeg posjeta ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića Kini.

Spajanje tvrtki

Ako kineska aviokompanija zaista kupi ljubljanski aerodrom i do najviše 49 posto Adria Airwaysa, za očekivati je da tu neće stati jer su kapaciteti ove tvrtke premali za njihove potrebe.

Stoga se logičnim nameće zaključak da bi kineska kompanija krenula u kupnju i hrvatske nacionalne kompanije. Bi li se u tom slučaju spojile te dvije tvrtke u jednu, zasad je teško procijeniti.

Osim China Southern Airlinesa, za Croatia Airlines je zainteresirana i indonezijska kompanija Garuda, o čemu će s njihovim predstavnicima ministar Hajdaš Dončić sljedeći tjedan razgovarati u Džakarti. Kao potencijalni treći sudionik na predstojećem natječaju spominje se i tvrtka Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je nedavno kupila 49 posto JAT-a.

U igri i Etihad

Iz Etihada su krajem prošlog tjedna priopćili da u ovom trenutku ne pregovaraju o kupnji Croatia Arlinesa, no nisu demantirali informaciju da bi se mogli javiti na natječaj hrvatske Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:16