PREMIJEROV ODGOVOR

Milanović: 'Zakon o investicijama je dobar! Zašto bismo htjeli rasprodati Hrvatsku?'

Zagreb, 240113.Vlada.Odrzana redovita sjednica Vlade RH.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović stao je danas u obranu novog Zakona o strateškim investicijama , kojeg bi Vlada uskoro trebala uputiti u saborsku proceduru, a koji je već izazvao lavinu kritika sa svih strana.

Saveznika za to Milanović je našao u hrvatskom Ustavu, kojeg je citirao u dijelu koji govori o poduzetničkim i tržišnim slobodama kao temeljima na kojima počiva suvremena Hrvatska. Te su odredbe, ocijenio je Milanović, "možda čak i malo preliberalne", ali unijete su u Ustav i treba ih poštovati.

Maras: 'Vlada će izdvojiti 730 milijuna kuna u program poticanja poduzetništva i obrta'

- Zakon koji je predložen je upravo na tračnicama Ustava. Taj zakon je dobar i koristan za Hrvatsku. Ako se dokaže drukčije, možemo ga nakon kraće primjene i povući, ali odustajanja od napretka nema - poručio je Milanović.

Vlada: 'Slovenija neće stajati na putu ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja'

Premijer se osvrnuo i na primjedbe da novi zakon uvodi centralističko upravljanje, te da će dovesti do daljnje devastacije prostora. Milanović je pritom podsjetio da se sada odlučuje na sto strana i da su svi nezadovoljni.

Hrvatska uvodi vize za turske državljane jer se Turska nalazi na negativnoj listi EU-a

- Gdje je u Hrvatskoj narušen prostor? Tamo gdje odluke donose lokalne vlasti, čak i sukladno rođačkim interesima, što nitko nije mogao nadzirati, a države zapravo nije bilo - istaknuo je Milanović. Odbacio je i tvrdnje da Vlada rasprodaje Hrvatsku.

'Naša zemlja nije preizgrađena'

Milanovićevim tvrdnjama u prilog išla je i prezentacija ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš, koja je Vladi prezentirala stanje u prostoru za razdoblje od 2008. do 2012. godine.

Prema tim nalazima, izgrađeno je 4,68 posto hrvatskoga prostora, dok je u prostornim planovima planirano da taj udio dosegne 6,74 posto. Hrvatska je po tome, tvrdi ministrica, ispod standarda EU.

- Naša zemlja nije preizgrađena - zaključio je Milanović.

Uredba o investicijama izbačena u posljednji tren

Iako je bila najavljena kao 11. točka na današnjoj sjednici Vlade, usvajanje Uredbe o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja u posljednji je trenutak izbačeno s dnevnog reda Vlade. Kao razlog tome u Banskim dvorima su naveli potrebu dodatnog usklađivanja.

- Treba doraditi još neke detalje - kazao nam je sugovornik iz Vlade, ne precizirajući koje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:32