DOBRE I LOŠE VIJESTI ZA J.K. ROWLING

Pomirila se s ocem nakon 9 godina, kritike njezine nove knjige oprečne

 Arhiva

Autorica “Harryja Pottera” J. K. Rowling pomirila se nakon devet godina svađe sa svojim ocem Peterom.

Spisateljica se s ocem posvađala nakon što je on na aukciji prodao kolekciju prvih izdanja njezinih knjiga, od kojih su neke potpisane, da bi podmirio dug od 100.000 funti nastao nakon propasti njegova privatnog posla s hamburger-kombijima.

Poslovna kataklizma

Peterova strana priče glasi da mu je Joanne, koja je na serijalu “Harry Potter” već tada zarađivala velik novac, odbila financijski pomoći nakon poslovnog kraha. On tvrdi da je njegova kći, iako ima 560 milijuna funti, ignorirala njegove probleme i apele za pomoć i da je jednostavno morao prodati vrijednu kolekciju.

Jedna od knjiga čak je imala intimnu posvetu: “Sretan dan očeva i puno ljubavi od tvoje prvorođene”, napisala je Joanne ocu 2000. godine.

- Od ove mi se situacije slama srce, bojim se da sam izgubio kćer. Mogu se samo nadati da će Joanne jednog dana shvatiti zašto sam to učinio - rekao je tada Peter koji vjerojatno nije očekivo da će pomirenje čekati čak devet godina.

Nedavno je ipak otkrio da se ponovo viđa sa svojom kćerkom i da su riješili međusobne razmirice. Ne smeta mu čak ni to što je na njemu temeljila lik negativca u novoj knjizi “The Casual Vacancy”.

- Jako sam ponosan na svoju kćer, ona je briljantna. Pročitao sam sve njezine knjige i veselim se čitanju nove. Čuo sam da je lik negativca navodno inspiriran mnome, ali ne znam je li to istina. Kako god, sretan sam - rekao je novinarima Peter, a spisateljica je preko glasnogovornika poručila da ne želi komentirati pomirenje.

U međuvremenu su se pojavile kritike njezina novog romana, prvog koji nije iz serijala o malom čarobnjaku.

- Najgore što se može dogoditi jest da svi kažu kako je šokantno loše - izjavljivala je J. K. Rowling prije izlaska prvog romana za odrasle “The Casual Vacancy”, koji će u nas krajem godine objaviti Mozaik knjiga. Kritičari su podijeljeni, a ocjene se kreću od “lošeg i dosadnog” pa sve do sjajnog romana.

Uznemirujući roman

Lev Grossman za Time je napisao da je riječ o velikom, ambicioznom, briljantnom romanu i uznemirujućem romanu o suvremenoj Engleskoj.

Kritičar Wall Streeta smatra da je “Rowling očito vješta spisateljica”, dok Guardian ističe da roman nije remek-djelo, ali da nije ni loš.

Slavnoj kritičarki New York Timesa Michiko Kakutani roman se nije svidio, a zanimljiva je i ocjena kritičara Daily Maila koji smatraju da je to “500 stranica nemilosrdnog socijalističkog manifesta zamaskiranog u literaturu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:43