SMARTPHONE GENERACIJA

OVO SU BOLESTI KOJE UZROKUJU PAMETNI TELEFONI Znate li što je sindrom fantomske vibracije?

Zagreb, 191012.Trg Petra Preradovica.Sa lijepim vremenom i toplijim temperaturama pune se i terase kafica u centru grada. A na tim terasama zamjetna je sve veca prisutnost "pametnih telefona" kod gradjana koji ih ne ispustaju iz ruku niti za vrijeme kave na spici.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Još jedno u nizu istraživanja koja su provedena posljednjih godina, otvorilo je raspravu o bolestima koje uzrokuje upotreba smartphonea. Ovo su rezultati, podijeljeni u nekoliko skupina:

Poremećaji sna

Liječnici s Mayo Klinike tvrde kako korištenje smatrphonea i tableta, prije odlaska na spavanje, zbog svijetlećih efekata, suspreže oslobađanje melatonina i ometa proces spavanja.

Nomofobija

Ovo je kratica od no-mobile-phone phobia, a prema jednoj nedavnoj studiji, od ovoga pati 66 posto ispitanika. Čak i odlazak na WC bez mobitela izaziva tjeskobu i pojačano znojenje.

Cyberbolest

To što iPhonei i iPadovi omogućavaju trodimenzionalnu sliku, a to zna biti pokretač migrena i vrtoglavice kod iznenađujuće velikog broja korisnika.

Laptop bedro

Ujedno zvano “sindom izgorene kože”. Dešava se kada kućište dostigne temperaturu od oko 43˚C, ostavljajući opekline, iako je do sada zabilježeno malo slučajeva u medicinskoj literaturi.

iPoložaj

84% korisnika starih od 18 do 24 prijavljuju bolove u vratu i leđima tijekom prošle godine. Tijekom istog perioda, više od 3 trilijuna tekstova je poslano odnosno napisano, dajući ovom globalnom medicinskom problemu, zgodno, ali i klišeizirano ime kojeg je prvi opisao britanski zdravstveni radnik.

SMS palac

SMS palac ili tendinitis je stanje u kojem je funkcija palca preopterećena (alternativna imena uključuju „BlackBerry Palac“, „Nintendoitis“ ili „injurwii“). Isto stanje je u porastu, tvrde ortopedi. Ovo ljeto, O2, britanski mobilni operator je predstavio „Thumbells“ napravu od svega 65 grama, za bolju brigu oko zdravlja palčeva.

Hipertermija skrotuma

Prilikom zagrijavanja testisa, proizvodnja sperme opada, što može trajati mjesecima. Istraživanja pokazuju da, ako se laptop drži doslovno pri vrhu krila, može doći do zagrijavanja genitalnog područja.

Sindrom fantomske vibracije

Od milja zvano „ring-xiety“, oni koji pate od ovog poremećaja imaju osjećaj da njihov telefon zvoni ili vibrira kada se to ne dešava. Ovaj poremećaj zahvaća sedam od deset korisnika mobilnih telefona. Iako je glavni efekt zapravo samo dosadan, istraživanja pokazuju da stres može pojačati opseg poremećaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 17:25