SPORNA SNIMKA

VIDEO KOJI JE SUD HTIO ZATAŠKATI Socijalna služba oduzela četvrtu bebu majci s posebnim potrebama

Par je dosad na isti način izgubio četvero djece, a troje od njih su dani na posvajanje.
 YouTube

Navodno nesposobnim roditeljima britanska socijalna služba odlučila je oduzeti četvrto po redu dijete. Ovoga puta radilo se o novorođenčetu starom tek nekoliko sati, piše Daily Mail.

No otac djeteta cijelu je scenu potajno snimio kamerom pričvrćenom za obiteljsko računalo. Snimka je dugo bila prisutna na internetu, no tek sada se može legalno pregledati. Naime, tek u petak sudac James Munby donio je o tome odluku, nakon što je prije pet mjeseci otac zbog iste snimke završio u pritvoru na šest tjedana. Zatvoren je jer nije htio surađivati s policijom na uklanjanju videa s interneta.

Roditelji kažu kako je socijalna služba oduzela njihovo dijete jer su zaključili da majka nije sposobna odgojiti ga zato što je osoba s poteškoćama u razvoju.

Uznemirujući video prikazuje oca koji drži novorođenče, a policija i socijalna služba ulaze u stan kako bi ga oduzeli.

- Morat ćemo vam oduzeti bebu. Nema potrebe za sukobom - čuje se socijalni radnik kako govori dok majka plače i vrišti.

Par je dosad na isti način izgubio četvero djece, a troje od njih su dani na posvajanje.

Ovakvi slučajevi proteklo desetljeće izazivaju brojne polemike jer su mnogi roditelji s poteškoćama u razvoju sasvim sposobni odgajati djecu.

- Socijalni radnici kazali su da živimo u nasilnoj vezi, no to nije istina. Dugo smo u braku i normalno je da se zbog različitih mišljenja ponekad porječkamo. U našoj obitelji nikad nije bilo nasilja. Najstarija kćer imala je sedam godina kad su je odveli. Jedno vrijeme sam bio depresivan, no brzo sam se uz pomoć liječnika izvukao iz toga. No, socijalna služba se tada obrušila na nas, kazali su da bi mogli naštetiti djeci. Nikada im nismo naštetili, oduzeli su nam ih kao mjeru predostrožnosti. Najstariju kćer vidjeli smo samo jedanput ove godine, ona se želi vratiti kući - kazao je otac.

Sudac James Munby kazao je da će dopustiti ocu da drugima pokaže snimku.

- Zašto ne bi mogao svoje mišljenje podijeliti s drugima? Jednostavno ne vidim kako bi identificiranje socijalnih radnika ili policajca moglo dovesti do otkivanja identiteta djeteta. Snimka ne može nikome naštetiti zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:36