COPACABANO, STIŽEMO!

HRVATSKA - ISLAND 2-0 Mandžukić i Srna odveli Vatrene na Mundial, Kovač najavio: 'U Brazilu ćemo biti još bolji!'

Hrvatska reprezentacija izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija pobijedila Island 2-0
Zagreb, 191113.Stadion Maksimir.Druga, odlucujuca, dokvalifikacijska utakmica za svjetsko prvenstvo u Brazilu izmedju Hrvatske i Islanda. Hrvatska se pobjedom protiv Islanda (2:0) plasirala na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca nakon pobjede nad Islandom. Luka Modric i Vedran Corluka.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska reprezentacija izašla je iz rezultatskog tunela u idealnom trenutku. Meč-loptu za Brazil momčad Nike Kovača iskoristila je na najbolji način, sjajnom partijom i 2-0 pobjedom ovjerila je kartu za Svjetsko prvenstvo.

Mario Mandžukić pobrinuo se večeras u Maksimiru za raritetan pothvat; prvo je pogotkom načeo Island i lansirao Hrvatsku prema Svjetskom prvenstvu, a onda crvenim kartonom sebi uskratio priliku da u Brazilu bude nešto više od turista. Zbog preoštrog prekršaja na Gudmundssonu sudac Kuijpers poslao ga je u svlačionicu u 38. minuti i “Mandži” sada preostaje samo nada da Fifini disciplinci neće na njemu trenirati strogoću.

Nakon niza bljedunjavih partija hrvatska reprezentacija napokon je počastila navijače jednom nogometnom simfonijom. Sreća je da se to dogodilo u ili-ili utakmici u kojoj se odlučivalo hoće li nam nogomet zaroniti u duboku depresiju ili će se vratiti na svjetsku mapu. “Vatreni” su odigrali meč s puno autoriteta, u skladu s individualnom klasom ovih nogometaša koji oduševljavaju u dresu Bayerna, Reala, Seville… ali su u dresu nacionalne momčadi iz nekog razloga gotovo šest mjeseci proveli u bijelom štrajku.

Podatak da je prvi udarac prema islandskom golu upućen već u 43. sekundi bio je jasan nagovještaj da je Niko Kovač zapovijedio totalnu ofenzivu. Utakmica je već u prvim minutama prerasla u opsadu Halldorssonovih vrata tijekom koje “vatreni” možda nisu stigli do velikih prilika, ali je obruč postajao sve čvršći, a stisak sve jači. “Raketiranje” kornerima Ivana Rakitića unijelo je nered i paniku u gostujuću momčad i gol je visio u zraku do 27. minute kada je Mandžukićev pogodak izazvao erupciju oduševljenja. Rakitić je ubacio s lijevog boka, Perišić progurao loptu na drugu vratnicu, a Mandžukić lako poentirao.

Deset minuta nakon eksplozije - implozija. Napumpan adrenalinom i primjetnom nervozom od prve minute Mandžukić je pregrubo ušao u Gudumundssona, u duelu u kojem se ni o čemu nije odlučivalo.

Ostavši s igračem manje Hrvatska se refleksno povukla u krilo Pletikosi, ali je na poluvremenu Kovač očito podijelio instrukcije da se nastavi igrati s loptom u posjedu jer bi svako kalkuliranje moglo biti skupo naplaćeno. I u pvom ozbiljnijem napadu Hrvatska je profitirala od takve orijentacije.

Mateo Kovačić, autor više briljantnih minijatura na ovoj utakmici, klizio je terenom dobrih dvadesetak metara prije nego što je uočio rupu u islandskom bloku i bacio Srnu u vatru. Kapetan je utrčao u kazneni prostor i perfektno odmjerenim udarcem pogodio suprotni kut za 2-0.

Igrala se 47. minuta, a islandski se otpor praktično raspao i Lars Lagerbäck bio je spreman za kapitulaciju. U simbiozi s publikom, koja je na trenutak odustala od repertoara uvreda na račun HNS-a, momčad je nastavila suvereno gaziti prema pobjedi i do kraja dvoboja dobre su vile spašavale gostujućeg vratara od rezultatskog masakra. Najbliže golu bili su Kovačić, kada se solo-prodorom s centra spustio sve do kaznenog prostora, kao i Olić koji je nakon ubačaja s lijevog boka uzdrmao Halldorssonovu gredu.

PRIJENOS UŽIVO!

KRAJ UTAKMICE, HRVATSKA IDE NA SVJETSKO PRVENSTVO!

Još tri minute sudačke nadoknade.

89. minuta - Izlazi Modrić, ulazi Lovren.

86. minuta - Sigurdsson je odlično opalio sa 16 metara, lopta je prohujala iznad vratnice.

79. minuta - Nikica Jelavić ulazi umjesto Olića.

76. minuta - Nevjerojatno kako Hrvatska ne može zabiti treći gol. Sjajna akcija Rebića i Olića izbacila je Pranjića u sjajnu priliku, ali lopta opet neće u mrežu.

74. minuta - Maksimir ovacijama ispratio Kovačića, u igru ulazi još jedan hrvatski dragulj - Ante Rebić.

65. minuta - Hrvatska je promašila i treću meč-loptu. Modrić i Perišić su jurnuli na gol Islanda, Perišić je na kraju tukao, a Halldórsson je obranio.

64. minuta - Gislason mijenja Gudjohnsena.

60. minuta - Greda spašava Islanđane! Nakon kornera Olić je briljantno opalio iz voleja, a lopta je od grede pogodila islandskog vratara i ostala izvan linije gola...

59. minuta - Kovačić je poput Mardone 1986. prošao sve islandske igrače, ali u situaciji 'jedan na jedan' vratar mu je obranio. Kakva šteta!

56. minuta - Hrvatska se povukla nakon drugog gola, Islanđani imaju više loptu u nogama, ali ne djeluju opasno.

47. minuta GOOOOL - Lakše se diše na Maksimiru! Kovačić je izveo majstorski slalom kroz islandsku obranu i pronašao Srnu na desnoj strani. Kapetan nije oklijevao, opalio je s vrha šesnaesterca i pogodio suprotni kut režisera na golu Islanda.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Na stadionu je točno 22.612 gledatelja.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45. minuta - Sigursson je s 18 metara pucao preko gola...

38. minuta - Crveni karton za Marija Mandžukića! Neoprezno je udario Gunnarssona i nizozemski sudac nije dvojio.

36. minuta - Rakitić je iz kornera prebacio sve u 16-ercu, Srna je pucao iz voleja i umjesto gola pogodio glavu Marija Mandžukića. Naš napadač ipak nije najbolje zahvatio loptu i Halldórsson je to uspio nekako obraniti.

30. minuta - Nova velika prilika. Srna je ubacio s desne strane, a Olić je s pet metara glavom pucao preko vrata.

27. minuta GOOOOL - Hrvatska je konačno pronašla put do islandske mreže. Rakitić je slijeve strane ubacio prizemnu mrežu, Perišić je prebacio na drugu vratnicu gdje se nalazi Mandžukić i iz blizine zatresao mrežu!

22. minuta - Halldórsson je sjajno odbranio slobodni udarac Srne. Nakon kornera pucao je Mandžukić, ali lopta je otišla preko vrata.

20. minuta - Skulasona je lopta pogodila u ruku, naši su tražili jedanaesterac, ali Kuipers je samo odmahnuo rukom.

18. minuta - Hrvatska je ponovno pritisnula. Modrić je pokucao ubaciti s desne strane, a lopta se od islandskog braniča odbila pola metra od vratnice.

11. minuta - Panika ispred našeg gola. Gudmundsson je pucao sa vrha 16-erca, ali njegov udarac je zaustavio Finnbogason, koji je nalazio u zaleđu.

7. minuta - Ivica Olić je zbog neopreznog starta dobio žuti karton.

4. minuta - Islanđani ne mogu disati, nižu se napadi na vrata Halldórssona.

1. minuta - Hrvatska je u 40. skeundi trebala povesti! Modrićevo ubacivanje Islanđani su odbili samo do Kovačića, koji je potpuno usamljen s 10-ak metara pucao preko gola.

UTAKMICA JE POČELA!

20.06 sati - Igrači su izašli na teren, slijede himne.

19.58 sati - Pomoćni trener Goran Lacković je otkrio jedan zanimljiv detalj - Olić će danas igrati na lijevom krilu, a Perišić na desnom. Dakle, obrnuto nego što je bilo na Islandu.

19.45 sati - Pola sata uoči početka utakmice Maksimir je vrlo lijepo popunjen. Na kraju bi se moglo skupiti puno više od 20.000 gledatelja.

19.18 sati - Na tribinama su završili Iličević i Vida.

19.15 sati - Stigli su sastavi:

HRVATSKA : Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić - Rakitić, Modrić - Olić, Kovačić, Perišić - Mandžukić.

ISLAND: Halldórsson - Saevarsson, R. Sigursson, Arnason, A. Skulason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Gudjohnsen, Finnbogason.

19.00 sati - Još se čeka potvrda početnih sastava.

18.55 sati - Ispred Maksimira vlada velika gužva, a atmosfera je vrlo dobra. Hrvatski i islandski navijači (kojih je u Zagreb došlo oko 800) zajedno pjevaju i, sudeći po scenama uoči utakmice, na stadionu bi ipak mogla vladati vrlo dobra atmosfera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:20