NALAZ DRŽAVNE REVIZIJE

SULUDO RASIPNIŠTVO NA HRT-U U dugu su 363 milijuna kuna, ali za stimulacije se našlo 2,5 milijuna

Uz to, HRT je u 2012. oštećen za još 2 milijuna kuna koje su 'poklonili' marketinškim agencijama
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska radiotelevizija prezadužena je s minusom na računu od 363 milijuna kuna, ima prevelik broj zaposlenih i previše novca troši na plaće - zaključili su u nalazu za 2012. državni revizori i upozorili da je jedini spas od bankrota za javnu televiziju smanjenje plaća i broja zaposlenih.

Krajem 2011. HRT je imao 3400 djelatnika, a na kraju 2012. tek 31 djelatnika manje. Na njihove plaće troši se 465 milijuna kuna, što predstavlja čak 31,5 posto svih rashoda. Prosječna bruto plaća u 2012. iznosila je 9766 kuna, a najviša bruto plaća bila je 33.859 kuna ili 17.267 kuna neto.

No, unatoč visokim troškovima za plaće, financijskim dubiozama, zaduženosti i ogromnom minusu, HRT je u prošloj godini isplatio čak 2,5 milijuna kuna stimulacija zaposlenicima Glazbene prozivodnje! “HRT posluje s gubitkom od 363 milijuna kuna, ima visok stupanj zaduženosti, te je 80,8 posto imovine pokriveno kreditima.

Stabilizacija poslovanja moguća je jedino uz reorganizaciju, smanjenje troškova zaposlenika, te smanjenje broja zaposlenih i vanjskih suradnika”, upozorava revizija koja je otkrila brojne nelogičnosti, nezakonitosti i sumnjive poslove koji su se događali na HRT-u za mandata Josipa Popovca, kojeg je u srpnju 2012. zamijenio Domagoj Novokmet, a u listopadu prošle godine Goran Radman.

Tako su, primjerice, 2006. za 2,25 milijuna kuna kupili računalni program za praćenje emitiranja reklama. Na troškove održavanja, korištenja licenci i nadogradnje potrošeno je još 1,5 milijuna kuna, a program se nije koristio sve do sredine 2010.! Dakle, HRT je na taj program spiskao čak 3,7 milijuna kuna. Revizija je utvrdila i to da program uopće ne funkcionira!

Uz to, HRT je u 2012. oštećen za još 2 milijuna kuna koje su “poklonili” marketinškim agencijama. Nakon prijave uposlenice, unutarnja je revizija utvrdila da su iz sustava brisani podaci o emitiranju promidžbenih spotova za četiri agencije i novac im nije naplaćen.

Revizija HRT-u zamjera i to što tijekom 2012. nisu izradili niti jedan promidžbeni materijal nego su sve radile agencije iako imaju i kvalificirane djelatnike i opremu.

Nepravilnosti su pronađene i kod korištenja službenih vozila, a problem je nastao i kod ugovora s Odašiljačima i vezama jer je HRT platio emitiranje 47,2 milijuna kuna više nego što je trebao jer je plaćao cijenu emitiranja analognog signala iako su emitirali preko znatno jeftinijeg digitalnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:16