STEZANJE REMENA

OTKAZALI KOLEKTIVNI UGOVOR Hrvatske šume režu i putne troškove i nagrade i naknade

Bruto trošak zaposlenika iznosi 144 tisuće kuna godišnje, a novim bi kolektivnim ugovorom trebao biti smanjen za 11 tisuća
 CROPIX

Uprava Hrvatskih šuma predvođena Ivanom Pavelićem otkazala je jednostrano početkom srpnja Kolektivni ugovor kompanije koji je sa sindikatima dogovorila bivša Uprava krajem 2011. godine dva mjeseca prije svoje smjene. Do kraja godine u Hrvatskim šumama moraju ispregovarati novi kolektivni ugovor, a Pavelićeva je uprava predložila 30-ak bitnih promjena, među kojima je I smanjivanje materijalnih prava zaposlenih. Od sindikata se traži da odustane od odredbe u otkazanom ugovoru prema kojoj sindikat upravi mora dati suglasnost za davanje izvanrednih otkaza, donošenje kriterija za zbrinjavanje viška radnika i premještanje na drugo radno mjesto s manjom plaćom radnika koji imaju neki invaliditet ili su privremeno nesposobni za rad. Od oko 8000 zaposlenih u Šumama, takvih je zaposlenika 854.

Neodrživa prava

- Kolektivni ugovor je otkazan zato što smo sa sindikatima pokušali dogovoriti izmjene i dopune, ali na žalost, za razliku od većine poduzeća, nismo ih uspjeli dogovoriti i preostalo nam je samo da otkažemo ugovor - kaže Pavelić koji bez otkazivanja kolektivnog ugovora nije uspio smanjiti materijalna prava zaposlenih za koja drži da su prevelika.

Otkazani kolektivni ugovor zacrtao je povećanje plaća u Hrvatskim šumama od 4,5 posto za 2012., božićnicu i uskrsnicu od 2500 kuna i regres u visini od 50 posto prosječne plaće.

- Sva ta prava data su dva mjeseca prije dolaska nove uprave u vrijeme krize koja značajno utječe na poslovanje Hrvatskih šuma - kaže Pavelić obrazlažući da mu je cilj novim kolektivnim ugovorom zaposlenima dati ona prava i sindikatima samo one ovlasti koje imaju prema Zakonu o radu. - To znači da bi bili fleksibilniji po pitanju zapošljavanja djelatnika i izradi možebitnih Planova zbrinjavanja za višak zaposlenika - kaže Pavelić.

Novim kolektivnim ugovorom uprava Hrvatskih šuma želi ukinuti topli obrok koji se radnicima financira sa 4 kune po satu provedenom na radu, smanjiti putne troškove, ukinuti isplate jubilarnih naknada, božićnica, uskrsnica i regresa, te smanjivanje broja dana godišnjeg. Trenutačno je, prema računici sindikata u Šumama, bruto trošak zaposlenika Hrvatskih šuma 144 tisuće kuna godišnje, a novim kolektivnim ugovorom trebao bi biti smanjen za 11 tisuća bruto kuna.

Manje otpremnine

Otkazani kolektivni ugovor nije dopuštao upravi Šuma da angažira vanjske radnike za neki posao ako imaju dovoljno svojih, a novim ugovorom se to ograničenje želi ukloniti. I otpremnine uprava želi značajno smanjiti. Do sada su one iznosile tri prosječne plaće isplaćene radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku godinu radnog staža, a uprava ih želi smanjiti na pola prosječne plaće isplaćene radniku u istom razdoblju za svaku godinu radnog staža. Visinu otpremnina žele ograničiti na iznos od 12 prosječnih plaća u posljednja tri mjeseca rada prije otkaza, čime bi zapravo ograničili više otpremnine za ljude s puno godina staža. Među bitnim promjenama je i ukidanje obveze da u slučaju osnivanja novog društva za neku postojeću djelatnost u to poduzeće preuzmu i sve radnike koji su dosada obavljali te poslove u tvrtki.

Od siječnja prošle godine do ovog ljeta iz Hrvatskih šuma otišlo je 458 zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:37