LOBIRANJE UOČI DRUGOG STUPNJA

'NI VLADA, NI BANKE, NITI UDRUGE NE SMIJU UTJECATI NA SUCE I PRAVOSUĐE' Josipović o pritiscima u slučaju 'franak'

Pravosuđe jest i mora biti potpuno neovisno i ne osvrtati se što govori bilo tko, komentirao je predsjednik Josipović
Zagreb, 040713.Petrinjska.Izjave nakon presude u slucaju Franak u kojem je udruga Franak tuzila kolektivno osam banaka.Na fotografiji: Udruga Franak proslavila je presudu u obliznjem kaficu u Petrinjskoj.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Udruga Franak i tri organizacije za zaštitu ljudskih prava uputile su danas Vladi, hrvatskom predsjedniku, Europskoj komisiji i ostalim ustanovama otvoreno pismo u kojem tvrde da je izvršna vlast nakon nepravomoćne presude u slučaju "franak" podlegla pritiscima bankarskog lobija.

"Izvršna vlast je podlegla pritiscima pa smo mogli čuti poruke kojima se pokušava izravno utjecati na sudsku vlast", navele su udruge Franak, Centar za mirovine studije, B.a.b.e i GONG, ocjenjujući nedopustivim da se takvim postupanjem ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti.

Udruge podsjećaju da je nedugo nakon sastanaka Vlade s guvernerom HNB-a i predsjednicima uprava dviju od osam banaka koje su nepravomoćno izgubile spor od građana u slučaju "franak", potpredsjednik Vlade Branko Grčić, spekulirajući o implikacijama presude, izjavio da im je stalo da se ne dogodi destabilizacija.

Udruge smatraju da je Grčić tom izjavom otvoreno stao na stranu bankarskog lobija, no drže da se vlada neće na kraju dati ucjenjivati od strane banaka.

Dragan Zelić iz GONG-a rekao je na konferenciji za novinare kako ne bi htio vjerovati da se vlada sastankom s bankarima upustila u ugrožavanje temelja trodiobe vlasti, ali smatra da je takva percepcija već stvorena.

Sandra Benčić iz centra za mirovne studije smatra kako izjave s najviše razine, poput Grčićeve, daju podlogu za pitanje o pravu na pravično suđenje pa će se, po njezinom mišljenju, Franak u slučaju nezadovoljstva pravomoćnom presudom moći žaliti Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava zbog kršenja prava na pravično suđenje.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je pak uvjerenje da će drugostupanjska odluka u tužbi Udruge Franak protiv osam hrvatskih banaka biti nepristrana te odbacio ocjene te udruge da banke preko Vlade vrše utjecaj na pravosuđe kako bi presuda bila u korist banaka.

"Uvjeren sam da to nema nikakve veze. Danas u Hrvatskoj nema, ne bi smio biti nitko - bila to Vlada, predsjednik, udruge, banke - tko smije i može utjecati na neovisnost pravosuđa", rekao je Josipović.

Josipović je rekao kako svatko govori o nekim svojim interesima, pa tako i Udruga Franak, "ali pravosuđe jest i mora biti potpuno neovisno i ne osvrtati se što govori bilo tko".

"Siguran sam da će neovisna i nepristrana odluka biti donesena u drugom stupnju. Ne znam kakva, ali ono što podržavam do kraja jest neovisnost pravosuđa", rekao je.

Bankari: To su zlonamjerne spekulacije, nismo raspravljali o sudskom postupku

"S obzirom na zlonamjerne spekulacije koje su se u javnosti pojavile o sadržaju sastanka u Vladi RH na kojemu su sudjelovali predstavnici HNB-a i poslovnih banaka, a prema kojima je sastanak zapravo bio 'pokušaj da se lobiranjem kod izvršne vlasti utječe na odluke sudbene vlasti', HUB ih je dužan odlučno odbaciti", stoji u priopćenju HUB-a.

Navodi se kako je jedna od najvažnijih tema sastanka bilo pitanje valutne klauzule i promjenjive kamatne stope, kao temelja cjelokupnog, a ne samo kreditnog poslovanja u Hrvatskoj, u posljednjih dvadesetak godina. To je postavljeno i razmotreno kao sistemsko pitanje, a ne kao pitanje određenog sudskog procesa, kažu iz HUB-a.

Dodaju kako su "banke uvjerene da su se i valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa primjenjivale i da se ugovaraju u skladu s hrvatskim zakonima i europskom mjerodavnom regulativom i pravnom praksom".

Iz HUB-a ujedno ističu da se tijekom razgovora "nije raspravljalo o detaljima konkretnog sudskog postupka, koji je, dakako, isključivo u nadležnosti hrvatskog pravosuđa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:49