IZDAŠNI HONORARI

OTKRIVAMO IMOVINSKE KARTICE NAJMOĆNIJIH HRVATSKIH SUDACA Neki imaju i svoj otok!

Trideset sudaca Vrhovnog suda uz plaću prima i dodatne honorare

Suce Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji čine vrh piramide sudske vlasti u državi prema imovinskom stanju prikazanom u njihovim imovinskim karticama moglo bi se svrstati u viši srednji sloj u Hrvatskoj.

U pravilu su zajedno sa supružnicima vlasnici dvaju ili više stanova i poslovnih prostora na atraktivnim lokacijama te građevinskih i poljoprivrednih zemljišta. Među sucima Vrhovnog suda pronašli smo nekoliko sudaca vlasnika po pet i više nekretnina. Najčešći načini stjecanja prema onome što iskazuju u imovinskim karticama su obiteljsko nasljeđivanje i kupovina kreditima.

Mjesečne neto plaće sudaca Vrhovnog suda kreću se između 18.000 i 19.000 kuna, ovisno o stečenim godinama staža, s iznimkom predsjednika Vrhovnoga suda Branka Hrvatina čija je mjesečna neto plaća iznosi 22.104 kune. Suci Vrhovnoga suda Republike Hrvatske specifični su međutim po tome što su češće od sudaca na nižim sudovima, uz redovni sudački posao, angažirani i na honorarnim poslovima.

Uz sudački posao rade i kao predavači sudačkim, odvjetničkim ili javnobilježničkim pripravnicima te na pravnim fakultetima, članovi su komisije za pravosudne ispite pri Ministarstvu pravosuđa, angažirani su kao članovi posebnih tijela: Državnog sudbenog vijeća, Državnog izbornog povjerenstva i Komisije za uvjetni otpust, pišu prikaze iz sudske prakse i članke za stručne časopise.

Zahvaljujući dodatnim, izvansudskim angažmanima, uz sudačku plaću stječu i honorarne prihode koji u nekim slučajevima godišnje premašuju i 100.000 kuna. Analizom godišnjih prihoda sudaca Vrhovnog suda prikazanih u njihovim imovinskim karticama uočili smo, međutim, da je izvansudski, honorarni angažman sudaca toga suda vrlo neujednačen.

Dok jedni uz sudačku plaću godišnje zarade i više od 100.000 kuna honorara, drugi nemaju nikakvih honorarnih prihoda. Uvidom u imovinske kartice svih 40 sudaca Vrhovnog suda ustanovili smo da desetero sudaca toga suda u 2012. uz plaću nije ostvarilo nikakav dodatni honorar, tj. da su se bavili isključivo sudačkim poslom.

Nikakav honorarni prihod u 2012. nije imalo desetero Vrhovnog suda: Vesna Vrbetić, Lidija Grubić-Radaković i Branko Brkić, Lucija Ćimić, Gordana Matasić-Špoljarić, Jasenka Žabčić, Aleksandar Peruzović, Nenad Perin, Marina Paulić i Gordana Jalšovečki.

Umjereni izvansudski angažman na kojem su u 2012. uprihodovali do 30.000 kuna honorara 2012. je ostvarilo 14 sudaca Vrhovnoga suda.

Honorare između 30.000 i 60.000 kuna u 2012. ostvarilo je pet sudaca Vrhovnog suda: Renata Šantek, Zdenko Konjić, Katarina Buljan, Mirjana Magud, Viktorija Lovrić. Honorarni prihod između 60.000 i 100.000 kuna u 2012.godini ostvarilo je troje sudaca toga suda: Jasna Guštek, Branko Hrvatin i Ranko Marjan.Honorar iznad 100.000 kuna u prošloj je godini ostvarilo čak osam sudaca Vrhovnog suda: Jadranko Jug 104.609 kuna, Đuro Sessa 114.415 kuna, Damir Kos 116.373, predsjednik građanskog odjela Vrhovnog suda Jakob Miletić 118.671 kunu, Marin Mrčela 144.471, Andrija Eraković 162.396, Ana Garačić 170.203.

Rekorder u honorarnoj zaradi u 2012. je sudac Damir Kontrec koji je uz sudačku plaću u godini dana zaradio 209.601 kuna neto.

TKO IM DAJE ANGAŽMANE

Honorare dobivaju i od gospodarske komore

Suci vrhovnog suda dodatne honorare zarađuju agažiraući se kao predavači pravnicima pripravnicima te na pravnim fakultetima.

Posebno su plaćeni kada su u komisijama za pravosudne ispite, angažirani su kao članovi Državnog sudbenog vijeća i Komisije za uvjetni otpust...

Jedan od osmorice visoko honoriranih sudaca Vrhovnoga suda, Andrija Eraković, većinu svog honorarnog prihoda u prošloj je godini primio iz jednog te istog izvora - Hrvatske gospodarske komore. To praktički znači da je oko 12 tisuća kuna dobivao mjesečno od istog naručitelja.

Od Hrvatske gospodarske komore je primio 144.604 kuna neto i to na ime naknade za rad u arbitražnom sudu HGK. Stižu li visoko honorirani suci obavljati sudački posao i dovode li ih ovako visoko honorari plaćeni iz jednog izvora u mogući sukob interesa, pitanje je za ozbiljnu raspravu unutar sudačke struke.

Predsjednik Vrhovnog suda ima plaću od 22 tisuće kuna, oranicu, stari Passat i terenca

Iako među sucima Vrhovnoga suda ima najveću mjesečnu plaću od 22.104 kune, te godišnji honorarni prihod od 93.000 kuna, predsjednik toga suda Branko Hrvatin po prijavljenoj imovinskoj kartici ima skromnu imovinu.

Od nekretnina je prijavio samo oranicu od 1.900 četvornih metara u općini Krašić, te Passat iz 2006. te Toyotu Landcruiser iz 2008. koju otplaćuje na leasing. Supruga posjeduje stan u Zagrebu od 60 četvornih metara kojeg otplaćuje kreditom,a naslijedila je i 1/6 stana u Zagrebu. Rekorder po visini honorara Damir Kontrec najveći iznos, čak 52.500 kuna neto u prošloj je godini primio od Inženjerskog biroa kontrovreznog Mladena Mlinarevića, dok je 49.000 kuna primio od javnobilježničke komore. Jadranko Jug lani je od Javnobilježničke komore primio čak 54.400 kuna neto, dok je Damir Kos od HOK-a na ime edukacije primio 68.250 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 23:52