BLAŽEVIĆEVA ANALIZA

ĆIRO SAVJETUJE KOVAČA 'Niko, s Kovačićem ćeš zabiti četiri gola, Island je druga liga'

'Niko je napravio jedino što je mogao, razbudio je voljni moment. Nitko ne može reći da se igrači nisu borili na travnjaku'
 Drago Sopta / CROPIX

Do prošlog petka Hrvatska je sve svoje dodatne kvalifikacije rješavala u gostima. U Kijevu, Ljubljani, Istanbulu. U Reykjaviku je utržila samo mršavih nula-nula, iako Ćiro Blažević kaže da bi prije utakmice potpisao taj rezultat. Ćiro najbolje zna kakav su stres dodatne kvalifikacije i zna da će ovo biti četiri najteža dana u karijeri Nike Kovača, mladog, nadarenog trenera, kojemu su među dlanove gurnuli vrući krumpir.

U ovakvim prilikama, kada komentator mora biti bistre glave, osvjedočeni antialkoholičar Ćiro naručio je liker. Vidjelo se da je zabrinut, ali, pokušao je suspregnuti razočaranje i zračiti pozitivno. Do određene granice...

Niko nije imao vremena

- Gospodo, zabavljate se maglom! Dok vi pričate o sustavima, vi ste “pupa hava gas” (Ćirina omiljena sintagma o onima koji nemaju pojma o nogometu, nap. p.). Očekujete da jedan mladi izbornik, evidentno nadaren, čestit i izuzetnog patriotskog naboja, napravi nešto u sedam dana. A najveća trenerska utopija je sljedeća; kad igračima na tabli nacrtaš kako treba igrati, a prije toga to nisi objasnio, demostrirao i nisi repetirao, nema igrača na svijetu koji će to respektirati. Nema efekta ako nisi ispunio ova tri najvažnija trenerska zakona. Ponovit ću; objasni, demostriraj, repetiraj! Ako to nisi uvježbavao, napravit ćeš kontraefekt, konfuziju. Niko Kovač je postigao jedino što je mogao, razbudio je voljni element; nitko ne može reći da se igrači nisu zalagali. Pokazali su izuzetno htijenje, ali, nogomet je postao previše kompliciran i kompleksan, da bi to bilo dovoljno za pobjedu. Osim voljnog momenta, potrebna je i strategija...

Intervju je prekinuo poziv iz Njemačke. Zvao je “Crni”.

- Gdje si, “Švabo” moj...? - reći će Ćiro, a nakon što je Crni pitao za komentar, Ćiro će stvar razjasniti u tri rečenice:

- Na kraju će sve biti dobro, budi siguran, poruči Šukeru neka mirno spava, jer, Bog nas je pogladio po glavi kada nam je darovo ove “papke” s Islanda. Šuker je i kesu izvadio, a ne zna jadan, da gladni i bez kinte u džepu najbolje igraju nogomet...

U tom času u “Van Gogh” je došao Mladen Frančić, nogometni stručnjak za kojega Ćiro kaže da je, uz Matjaža Keka, najbolji trener u ligi.

Rezultat je pozitivan

- Pokazao je da je pravi trener! Moj učenik...

Ćiro će nastaviti:

- Niki Kovaču zamjeram samo jedno. Kada sam ja iz igre vadio Šukera? Igrao je on i slabih utakmica, ali, nikad ga nisam vadio. Mandžukić se, moj Niko, ne vadi, to je igrač kojega se čeka. Čak i u beznadežnoj akciji on demostrira moć, on zna zadržati loptu, ni iz čega će zabiti gol. Sjetite se onog briljantnog gola iz Beograda. No, nisam ja tu da kritiziram, samo upozoravam. Sustav igre više nije bitan, on se neprestano transformira, svi smo u napadu, svi smo u obrani. Najbolja potvrda moje teorije je upravo Mario Mandžukić, koji i napada i brani.

Ćiro će agitirati:

- Nemojmo sada stvarati lošu klimu, jer, ma koliko mi bili razočarani, rezultat je pozitivan. Priželjkivao sam 1-1, ali i 0-0 je dobro.

Što mislite o kompoziciji momčadi?

- Ne bih se miješao u to...

Nije li previše “Nijemaca” u slavenskoj momčadi?

- Toliko smo hvalili njemački duh i njemački mentalitet Nike Kovača, i to je bio jedan od naših aduta. Sad nam i to smeta?

Ali, to su drugorazredni “Nijemci”, koji igraju od petnaest do trideset minuta u svojim klubovima?

- Niko treba pažljivo pregledati karton svakog igrača. Da li se natječe u kontinuitetu ili ne. Da li ima kapacitet za ovakve utakmice.

Ne razumijem vezni red

Rekao je nešto s čim se osobno ne slažem, ali, to isto je rekao i izbornik Kovač.

- Kada je sudac vadio karton, molio sam Boga - ne daj mu crveni, nema ništa gore nego kada momčad igra s igračem manje. Oni koji imaju igrača više kažu - sad su gotovi. A oni s igračem manje se mobiliziraju i vade rezerve, kojih zapravo više i nemaju.

Osvrnuo se Ćiro i na komentar u Jutarnjem listu, gdje se, između ostalog, napisalo da su glavni igrači zkazali. Ćiro ne misli tako.

- Nije Modrić zakazao, on je druga planeta za sve. Iako je podijelio i nekoliko krivih lopti. Međutim, ne razumijem kompoziciju vezne linije, svi uglavnom igraju prema natrag. Stavi jednog tipičnog zadnjeg veznog, defenzivca i gotovo. Ne želim se miješati u sastav veznog reda, ali, Mateo Kovačić bi sve pokrenuo. On bi prošao kroz te dosadne islandske “muhe” i otvorio prostor Mandžukiću, cijelu utakmicu sam se pitao - što čekaju s Kovačićem? Nadam se da će ga koristiti u Zagrebu.

Treba nam i Kranjčar

- Treba koristiti i Niku Kranjčara, koji ima i zadnji pas i udarac i u punoj je natjecateljskoj formi - dodao je Mladen Frančić.

Unatoč svemu, Island je ipak druga europska nogometna liga?

- Ako ćemo u Zagrebu uspostaviti svoju igru, moraju dobiti tri, četiri komada!

U svakom slučaju?

- Prolazimo!

I malo obaveznog štiva za kraj balade:

- Svi vi mislite da je Ćiro ishlapio, da nema više što reći. Da su me zovnuli samo da budem pored reprezentacije, već bismo bili u Brazilu. Ovako, ako Bog da, odoh ja u Kinu, u Šangaju nisam starac nego mudrac! Zbogom, gospodo...

'Mamić je zadnji koji bi smio govoriti o nogometu'

Je li smjena Igora Štimca uoči zadnje dvije utakmice bila loš potez nogometnog vrha?

- Višestruko loš! Gurnuli smo jednog mladog trenera u utakmicu biti ili ne biti. Može se dogoditi da ćemo za dvije utakmice potrošiti jednog kvalitetnog trenera. Dogodi li se nesreća, a one se događaju u nogometu, Niko Kovač će iščeznuti. Ne zato što će ga Šuker i Mamić maknuti, nego će izgubiti kredibilitet, moć, utjecaj. Naravno, tu se Ćiro Blažević dohvatio omiljenog kolačića:

- Politiku nogometne kuće vodi Mamić. On je savršeni trgovac, ali je zadnji koji bi smio govoriti o nogometu. Uništio je toliko trenera, sad je krenuo i na izbornike. Ali, tako je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:00