NAJBOLJI REZULTATI

KOLIKO TREBA VJEŽBATI Je li bolje 15 minuta svaki dan ili 90 minuta svaki treći dan?

 Instagram

Bolje je vježbati svaki drugi dan nego tri dana za redom pa ostatak tjedna više ne vježbati, pokazalo je istraživanje provedeno na Klinici Mayo. Iako, primjerice, brzo hodanje gotovo trenutačno poboljšava razinu šećera u krvi i vrijednosti krvnog tlaka, ako ne hodate nekoliko dana za redom ti će pozitivni učinci nestati. Izdržljivost se također smanjuje ako nekoliko dana za redom preskočite tjelovježbu, a isto vrijedi i za motivaciju. Uz to, višednevni prekid aktivnosti donosi i povećanje rizika od ozljeda pri sljedećem treningu. Zbog svega toga stručnjaci smatraju da stanke bez fizičke aktivnosti ne bi smjele biti dulje od dva dana.

Dulje ne znači i bolje

Osobe bilo koje životne dobi koje umjereno vježbaju 15-ak minuta dnevno smanjuju rizik od preuranjene smrti za 14 posto, što bi značilo tri dodatne godine života, tvrdi se u američkom istraživanju. Oni koji vježbaju dvostruko dulje, odnosno 30 minuta dnevno, imaju dodatno smanjen rizik od preuranjenje smrti, ali ne dvostruko, nego za još 4 posto. Dakle, mislite li da ćete produljujući vježbanje sa 45 na 90 minuta dnevno imati dvostruku korist, varate se.

Bicikliranjem protiv stresa

Bicikl je odličan način za rješavanje stresa, pokazalo je istraživanje provedeno na University of Maryland School of Public Health. Ispitanici su se za potrebe studije tijekom nekoliko dana trebali u određeno vrijeme 30 minuta odmarati ili 30 minuta voziti bicikl, a prije i poslije toga mjerena im je razina anksioznosti. Potom su ispitanicima pokazivali fotografije beba i simpatičnih životinja, neugodne slike s prizorima nasilja te neutralne koje prikazuju biljke, namještaj i slično. Nakon pogleda na neugodne slike osobama koje su se odmarale razina stresa odmah se vratila na početne vrijednosti, dok je onima koji su vozili bicikl ostala snižena.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:26