PROMJENE U PARLAMENTU

KALMETA SE NE ŽELI ODREĆI SABORSKE FOTELJE Bit će i gradonačelnik i zastupnik

Iz saborskih klupa nakon deset godina odlazi HDZ-ova Ana Lovrin. Ako se Kalmeta odrekne fotelje, bit će njegova zamjena
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Iz saborskih klupa nakon deset godina odlazi HDZ-ova Ana Lovrin. Sabor je danas donio odluku o prestanku njezine zastupničke dužnosti jer se u saborske klupe vratio Milan Jurković kojem je bila zamjena.

Jurković je donedavno obnašao dužnost župana pa nije mogao istvoremeno biti i zastupnik. No, HDZ je na nedavnim lokalnim izborima za Ličko senjskog župana predložio drugog kandidata pa je Jurković iskoristio mogućnost aktiviranja zastupničkog mandata.

Prije nekoliko tjedana jedan nam je viskopozicionirani HDZ-ovac tumačio kako će Lovrin ostati u Saboru jer će, ako Božidar Kalmeta pobijedi na izborima za gradonačelnika Zadra, postati njegova zamjena. No, to se barem zasada neće dogoditi.

Kalmeta se navodno ne želi olako odreći saborske fotelje , već namjerava biti i gradonačelnik i zastupnik. Može se čuti kako je kolegama iz HDZ-a najavio da će o povlačenju iz Sabora razmisliti na jesen.

Nitko ga ne može prisiliti na ostavku jer je saborski mandat – izvorno njegov mandat.

Iz Sabora odlazi SDP-ovac Zlatko Komadina koji je izabran za župana pa ne može biti i zastupnik. Komadina se u Sabor vratio nakon što je dao ostavku na mjesto ministra prometa i infrastrukture. Budući da je zbog mjesta ministra dao ostvaku na mjesto župana više se nije mogao vratiti na čelo županije. Međutim na nedavnim je izborima opet izabran za župana pa će ga u Saboru mjenjati Ada Damjanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:14