GOSTOVANJE U BEOGRADU

UGLEDNI SVJETSKI KLIMATOLOG UPOZORAVA 'Velike poplave će se opet ponoviti!'

People bring out rubbish from their homes hit by last month's floods in Obrenovac, 40 kilometres west of Belgrade, on June 4, 2014. Serbian town Obrenovac was hit by some of the worst flooding last month. The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) estimated that the damage from record floods in Serbia and Bosnia could cost some 3 billion euros ($4 billion). AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 AFP

Ugledni svjetski klimatolog Woodrow Clark gostovao je na beogradskom sveučilištu "Megatrend" gdje je upozorio da se će se velike poplave koje su opustošile regiju vrlo vjerojatno opet ponoviti, piše Blic .

- Mi u Kaliforniji, na primjer, imali smo tijekom ove zime u svakom mjesecu po dva dana kad je temperatura bila viša od prosjeka. Kod vas u Srbiji vrlo je vjerojatno da se poplave ponove - kazao je Clark.

- Poznato je da se na polovima tope ledene kape i da se zbog toga podiže razina mora. Vi u Srbiji se ne morate bojati toga, ali vaši prijatelji u Italiji bi trebali. Mi u Kaliforniji toga se bojimo, jer povećanje razine oceana predstavlja opasnost za cijeli planet i države pojedinačno - kaže Clark.

Clark je kazao da je očekivao kako će njegovo gostovanje biti otkazano zbog elementarne nepogode.

- Vidio sam fotografije poplava u Srbiji. Ironija u ovoj tragediji je da se mi u Kaliforniji u istom trenutku borimo s velikom sušom. Posljednjih osam godina kod nas su kiše sve rjeđe, manje od prosjeka. Zajedno moramo tražiti rješenja. Problem neće nestati, on se zove klimatske promjene - zaključio je Clark.

Inače, Amerikancu koji izučava klimatske promjene posljednjih 20 godina u Beogradu je dodijeljen počasni doktorat, a spomenuto ga sveučilište planira uvrstiti među počasne predsjednike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:01