KAZNA ZBOG GOVORA

JUTARNJI DOZNAJE Ingrid zbog lošeg engleskog u Europarlamentu izbačena s liste za Bruxelles?

 YouTube

Ingrid Antičević-Marinović , nekadašnja ministrica pravosuđa, po svemu sudeći neće postati zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu, potvrdio je visoki izvor u Vladi u razgovoru za Jutarnji list.

Odluka o tome što će se desiti s Ingrid Antičević-Marinović u rukama je premijera Zorana Milanovića, koji će danas poslijepodne članovima Predsjedništva SDP-a predstaviti popis kandidata za izbore 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu koji će se održati 14. travnja.

Analiza prije odluke

Konačna potvrda Milanovićeve liste očekuje se u subotu kada se sastaje Glavni odbor Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Prema posljednjim informacijama iz Vlade, čini se kako je procijenjeno da bi kandidiranje Ingrid Antičević-Marinović moglo imati negativne posljedice za zajedničku izbornu listu SDP-HNS-HSU. Radi se, dakako, o reakciji na njezin nedavni nastup u Bruxellesu, kada se obratila na izuzetno slabom engleskom jeziku.

Ubrzo su na internetu, a kasnije i u tiskanim medijima, uslijedile brojne šale, ali i ozbiljna upozorenja kako političari s tako lošim poznavanjem engleskog ne bi smjeli predstavljati Hrvatsku u važnim međunarodnim institucijama kao što je Europski parlament. Među ostalima, sličnu poruku uputili su predsjednik Ivo Josipović kao i Hannes Swoboda, jedan od najpoznatijih europarlamentaraca. U SDP-u su opravdavali svoju članicu, međutim, čini se kako su promijenili stajalište nakon žestokih negativnih reakcija u javnosti.

Birači će odlučiti

Kada bi se Ingrid Antičević-Marinović našla na listi, SDP bi se predstavio kao stranka koja štiti nekompetentne političare, i vjerojatno bi dio njihovih glasača iz protesta podržao konkurenciju. Takav rasplet je neprihvatljiv jer vladajućoj koaliciji pobjeda na europskim izborima treba kao vjetar u leđa za lokalne izbore, ali i kao potvrda da većina birača i dalje podržava Vladu.

Eventualno se može dogoditi da Ingrid Antičević-Marinović dobije neko od najnižih mjesta na listi, što znači kako bi članica Europskog parlamenta postala ako bi dovoljan broj birača zaokružio njezino ime i pokazao kako njezin gaf ne smatra velikom pogreškom.

Prema dogovoru Milanovića i Vesne Pusić, HNS na zajedničkoj listi treba dobiti dva mjesta, a za sada je siguran Jozo Radoš, koji je jedan od dvanaest hrvatskih promatrača. Jedno je mjesto predviđeno za Hrvatsku stranku umirovljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:16