IGRA PRIJESTOLJA

Tron za hit-seriju posvađao Dubrovnik

 Željko Tutnjević / Dubrovački vjesnik / CROPIX

Trenutno najpopularnija televizijska serija na svijetu, “Igra prijestolja”, nesumnjivo je postala novi dubrovački brend. U ponedjeljak je tako otvorena još jedna suvenirnica posvećena ekranizaciji novela “Pjesma Vatre i Leda” Georgea R. R. Martina, koja se već treću sezonu snima u Dubrovniku koji “glumi” Kraljev grudobran, glavni grad Sedam kraljevstava Westerosa. Iako zbog “Igre prijestolja” u Dubrovnik pristiže sve više obožavatelja serije, kritike na račun Dubrovnika i njegova gradonačelnika Andra Vlahušića, koji serijal HBO-a želi iskoristiti za dodatnu zaradu u turizmu, sve su jače. Nakon što je najavio da će HBO Dubrovniku povoljno ustupiti originalno željezno prijestolje koje će ovog ljeta biti smješteno u tematskom parku na otoku Lokrumu, odnosno ruševnom benediktinskom samostanu gdje su snimani kadrovi “Igre prijestolja”, u hrvatskim je medijima prozvan lašcem.

Prijestolje je originalno

Vlahušić pojašnjava da postoji više originalnih prijestolja koja se koriste na snimanju. - U kiparstvu se sedam prvih odljeva smatra originalima. Tako je i s prijestoljem iz serije. Jedno od njih bit će na Lokrumu - odgovara Vlahušić. Na pitanje kada će se ono moći vidjeti, zagonetno odgovara: “Bit ćete pozvani”. - Ovo je paradoks. Cijeli svijet priča o ‘Igri prijestolja’ i Dubrovniku, na to gleda na jedan način, a mi u Hrvatskoj, posebice u Dubrovniku, na drugi. Cijeli svijet to je prepoznao kao trend, a nama je to neprimjereno. No, navikao sam na to kao i Dubrovčani. Na zlobu, ljubomoru i jal koji ponekad prerastaju i u mržnju - razočaran je Vlahušić. Kritike mu je u HTV-ovoj emisiji “Pola ure kulture” uputio i Slobodan Prosperov Novak.

- Boravak među kulisama kao da je postao stil našeg života, pa je razumljivo da se gradonačelnik bezrezervno hvali što je Dubrovnik, grad prebogate kulturne prošlosti, postao običnom kulisom za jednu televizijsku seriju. Strašna je stvar da gradonačelnik Dubrovnika nije intelektualac, a gospodin liječnik Vlahušić trudi se to pokazati svaki dan - rekao je Novak.

Intelektualna širina

Vlahušić, pak, odgovara kako ne razumije o čemu govori nekadašnji ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara.

- Serija je snimana po predlošku književnog djela koje nije baš lako štivo i koje čita i intelektualna elita. Dubrovnik za potrebe serije jest renderiran, no ipak ima elemente prepoznatljivosti. Zato i ne razumijem Novaka koji bi kao književnik trebao imati intelektualnu širinu - tvrdi Vlahušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:53