SPAS ZA REVOLUCIONARA

TURSKE VLASTI: Hrvati, izručite nam opasnog kurdskog terorista! VRHOVNI SUD: Nećemo!

Hrvatska ne želi izručiti Hasana zbog straha da ne bi imao pošten pravosudni postupak

Slučajevi dviju turskih aktivistica Basak Sahin Duman i Vicdan Özerdem , koje su u Hrvatskoj prošle godine uhićene na osnovi turskih tjeralica, izazvale su veliku pozornost medija jer ih je Hrvatska odbila izručiti Turskoj. No treći takav slučaj prošao je gotovo u potpunosti nezapaženo.

Nakon gotovo sedam mjeseci provedenih u Remetincu, turski državljanin Hasan Nas (45), za kojim je Turska bila raspisla međunarodnu tjeralicu zbog sumnji da je bio pripadnik Kurdistanske radničke stranke (PKK), paravojne organizacije koja se bori za odvajanje Kurdistana od Turske, a koju je EU stavila na listu terorističkih organizacija, u petak navečer je sa zračne luke Pleso poletio avionom za Njemačku u kojoj ima status političkog izbjeglice.

Zakonske odredbe

- Drago mi je što je sud prihvatio naše argumente koji su se zasnivali na Europskim konvencijama kojih je Republika Hrvatska potpisnica, a nadam se da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti - rekao nam je u telefonskom razgovoru Nasov odvjetnik Tihomir Mišić, koji je zastupao i Basak Sahin Duman i Vicdan Özerdem. Hasan Nas je pušten nakon što je odluku o odbijanju turskog zahtjeva za izručenje donio i zagrebački Županijski sud, te nakon što ju je potvrdio Vrhovni sud. Odluku su sudovi donijeli pozivajući se na zakonske odredbe i međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava, ali i opće i društve prilike u Turskoj.

- Kada se uzmu u obzir opće i društvene prilike u državi moliteljici, kao i položaj koji bi Hasan Nas imao pred pravosudnim tijelima te države, može se pretpostaviti da bi položaj izručenika bio otežan zbog njegove pripadnosti određenoj društvenoj skupini. Dok su u slučejevima turskih aktivistica Basak Sahin Duman i Vicdan Özerdem hrvatski sudovi zaključili da djela koja im se stavljaju na teret ne postoje u hrvatskome zakonu, u slučaju Hasana Nasa je zaključeno da se inkriminirajuće radnje mogu podvesti pod djelo međunarodnog terorizma, no da bi na evantualni postupak pred turskim pravosudnim tijelima utjecala i Nasova pripadnost kurdskoj nacionalnoj manjini te da bi njegov položaj zbog toga bio otežan.

Ljudska prava

- Domaće nadležno tijelo može odbiti zamolbu ako se može opravdano pretpostaviti da bi ta osoba bila proganjana ili kažnjena zbog pripadnosti određenoj društvenoj skupini, a što je konkretno slučaj - naveli su u sudskom rješenju te dodali da iz iskaza izručenika proizlazi da bi mu bila ugrožena ljudska prava, te da se boji represije i mučenja u zatvoru.

‘Mučili su me devet mjeseci’

Hasan Nas je rekao da je pobjegao iz turskog zatvora nakon 9 mjeseci izdržane kazne jer je u zatvoru bio mučen i to više nije mogao izdržati. U Turskoj je bio osuđen na doživotni zatvor zbog terorizma. Turska ga je tražila zbog optužbi da je kao pripadnik PKK sredinom 1993. na području Izmira počinio više oružanih pljački zajedno s drugim PPK-ovcim, među ostalim izvršavajući prepade na benzinske crpke izvikujući:

‘Živjela PKK!’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:50