OPTUŽBE ZA KORUPCIJU

FOTO, MASOVNI PROSVJED U LJUBLJANI Tisuće ljutitih prosvjednika palilo plakate s licima slovenskih političara!

 Jure Makovec / AFP

Plakati s licima praktički cijele slovenske političke elite gorjeli su danas u Ljubljani: premijer Janez Janša, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, predsjednik Borut Pahor, predsjednik Državnog zbora Gregor Virant, jedan po jedan ministar – svi su se našli na tapeti dosad najmasovnijih prosvjeda u Ljubljani.

"Drugi sveslovenski ustanak", na kojem je prema procjenama policije bilo 8000, a prema procjenama medija i 12.000 ljudi, odvijao se u sjeni izvješća Komisije za sprečavanje korupcije koje je pokazalo da Janša i Janković ne mogu objasniti porijeklo dijela svoje imovine. No, prosvjednici su slabo prozivali ljubljanskog gradonačelnika, prosvjedna povorka koja u trenutku kada je došla do Tromostovlja čak nije skrenula do gradske vijećnice udaljene 200-njak metara, nego se uputila ravno pred Državni zbor, gdje je policija blokirala pola Trga republike.

"Janša, u zatvor", "Nitko, nitko nas ne predstavlja", "Ni lijevo, ni desno, tu smo", uzvikivali su prosvjednici, uz već tradicionalni poklič: "Svi ste gotovi!" Pjevala se himna, držala minuta šutnje za slovensku državu, a prosvjed se na kraju pretvorio praktički u koncert, na kojem je red pjesama o "revoluciji", "lopovima" i "parazitima", slijedio red harmonikaških poskočica i čitanja proglasa.

Nekoliko puta veselu su atmosferu prekidale glasne eksplozije petardi iza policijskog kordona, no izvođači su pozvali prosvjednike da one koji bacaju bilo što predaju policiji.

- Ovdje sam zato jer imam unuke i sram me pred njima što sam sukrivac za to što nam je država tamo gdje jest, zato što smo bili premalo zahtjevni prema vlastima – rekao je Miroslav Mars, koji je nosio plakat "Za pristojnu Sloveniju".

- U fokusu su danas izvješće Komisije koje pokazuje da su dva glavna političara u zemlji kriva za koruptivne radnje, što znači da su oni koji bi trebali prvi biti pošteni i raditi u skladu sa zakonom, posve obični grabežljivci. Jedan od ključnih problema u ovoj državi jest da narod ne vjeruje političarima i zahtijeva promjene koje ne mogu završiti samo na imenima - rekao je šef sindikata javnih službi Branimir Štrukelj.

Da će biti nužne radikalnije promjene od samo smjene vlasti, smatra i profesor politologije Andrej Kurnik, koji je lani bio jedan od organizatora slovenske verzije Occupy, a sada surađuje sa Socijalnim centrom Rog koji je jedna od najglasnijih grupa na ljubljanskim prosvjedima.

- Već samo zbog tzv. tajkunskih kredita i sanacije banaka vlast će trebati skupiti četiri do šest milijardi eura i to uzeti od ljudi. To će biti katastrofa jer novca neće biti za zdravstvo, školstvo, za socijalnu sigurnost. Zato mislim da promjene trebaju biti mnogo radikalnije - rekao je Kurnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:11