REAKCIJE NAKON STUDIJE

'ATRAZIN U CRPILIŠTIMA ZA VODU JE HERBICID ZABRANJEN U EU' Doktor Marijan Ahel o zagađenosti vode u Zagrebu

Bandić: Voda koju pije 800 tisuća Zagrepčana je ispravna za piće i jedna je od najkvalitetnijih u Europi
 Neja Markičević / CROPIX

Nedavno završena studija HEP-a, rađena za potrebe koncepcijskog rješenja “Zagreb na Savi”, upozorava da bi u idućih 5 do 10 godina opskrba Zagreba pitkom vodom mogla biti dovedena u pitanje . Sve više istraživanja pokazuje da raste razina onečišćenja podzemnih voda. O tome je li Zagreb ugrožen, kao i o toksičnim tvarima nađenim u podzemnim vodama i crpilištima porazgovarali smo s dr. Marijanom Ahelom, znanstvenim savjetnikom Instituta “Ruđer Bošković” (IRB) u Zagrebu.

Razlog za brigu

Kako komentirate HEP-ovu studiju?

- Ne mogu komentirati rezultate tzv. HEP-ove studije jer ih nisam imao priliku vidjeti. Pitanje je ima li nekih novih elemenata koji ukazuju na pogoršanje nepovoljnih trendova u kvaliteti podzemnih voda koje se upotrebljavaju za vodoopskrbu ili je riječ o jednoj studiji koja je na jednom mjestu obradila sve dostupne rezultate. Ne smatram da postoji neposredan razlog za to da građani Zagreba žive u strahu za svoje zdravlje jer se putem ovlaštenih institucija osigurava stalna kontrola zdravstvene ispravnosti vode za piće. No, trebalo bi nas brinuti da smo tijekom proteklih nekoliko desetljeća neadekvatnim gospodarenjem prostorom i neprovođenjem mjera zaštite izgubili gotovo sva vodocrpilišta na lijevoj obali Save. Stoga ne smijemo dopustiti da se takav scenarij ponovi na glavnim vodocrpilištima koja sada opskrbljivaju grad Zagreb.

Propusti i zagađenja

Među onečišćivačima spominju se pesticidi i nitrati.

- Svako prekoračenje maksimalno dopuštene koncentracije pesticida i nitrata treba smatrati ozbiljnim upozorenjem i poduzeti hitne mjere za njihovo smanjenje. No, moguće blago prekoračenje tih vrijednosti ne bi trebalo interpretirati kao akutnu ugrozu zdravlja.

U studiji se spominje da se u najvišim koncentracijama pojavljuje atrazin.

- Atrazin je od 2004. godine zabranjen u EU. Treba, međutim, naglasiti da oko toga ne postoji potpuni konsenzus u svijetu, pa je tako u SAD-u atrazin jedan od najvažnijih herbicida.

Kako možemo zaštititi vodocrpilišta?

- Ključno je da se mjere zaštite počnu provoditi prije nego što dođe do intenzivnijih zagađenja. Za uspješniju ranu detekciju utjecaja nekog od antropogenih izvora trebalo bi upotrebljavati dodatne parametre, što se kod nas, nažalost, ne čini u dovoljnoj mjeri.

Bandić: Zagrebačka voda je najkvalitetnija u Europi!

Voda koju pije 800 tisuća Zagrepčana i stanovnika Samobora apsolutno je ispravna za piće i jedna je od najkvalitetnijih u Europi. Poručio je to na konferenciji gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa šefovima svih institucija koje se brinu o kvaliteti pitke vode u Zagrebu i najavio i kaznenu prijavu zbog lažnog uznemiravanja građana, nazvavši tekst o neispravnoj vodi za piće “goebbelsovskim lažima”.

Šefica zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sanja Ožić u potpunosti je demantirala navode iz spomenutog teksta, rekavši da među 723 uzorka uzeta iz zagrebačkih crpilišta u protekle tri godine ni jedan nije sadržavao supstance i spojeve navedene u spornom tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:59