'SVE JE TO SIMBOL ZLA'

'HELL ZNAČI PAKAO, A WEEN POBIJEDITI PA HALLOWEEN ZNAČI POBJEDA PAKLA' Simona pojasnila zašto ne slavi Noć vještica pa napala keltske druide

 Facebook

Kako se zadnjih godina i u Hrvatskoj uvriježio trend obilježavanja Noći vještica, noći pune praznovjerja, bundeva i ludih kostima, Simona Mijoković, poznatija po nekadašnjem prezimenu Gotovac, na Facebooku je odlučila reći što misli o tome.

- Većina stanovništva u našoj zemlji izjasnila se pripadnicima Katoličke Crkve. Ako slučajno prođete tom istom zemljom večer uoči Svih svetih vidjet ćete na bezbroj prozora izdubljene bundeve i u njima zapaljene svijeće, kraj njih obično leti poneki šišmiš, glava od vampira ili vještica koja jaši na metli… Gledajući sve to pitam se koga predstavljaju te bizarne figure koje obično plaše malu djecu i kojima ih u bajkama plaše pisci. One su simbol zla. Nikada nisam pročitala ni jednu bajku ili priču o dobroj vještici, ili dobroćudnom vampiru koji pije ljudsku krv… Pa, djeca ne vole niti pričati o tome.

- A što rade naši odrasli?, pita se Simona koja smatra da se sve one koji uoči Svih svetih na prozoru nemaju praznu bundevu smatra zaostalim neznalicama koja nije svjesna postojanja drugih kultura. Ona je odlučno ustala protiv takvog etiketiranja. - Odlučno odbijam slaviti i promicati ono što smatram, na prvom mjestu – protivno svojoj vjeri, na drugom – jako glupim, a na trećem – besmislenim. Pa zaista ne vidim razloga da me osuđuju oni, koji u praznoj bundevi na svome prozoru, vide potvrdu sebe kao kulturnog i obrazovanog čovjeka. Ovo vrijeme preplavljeno je religijskim ponudama, koje nam se često serviraju kao kultura, a s njom nemaju blage veze - zaključila je Simona koja se nakon turbulentnih godina preobratila i posvetila vjeri.

U statusu koji je objavila na Facebooku odlučila je napisati i nekoliko riječi o samom datumu Noći vještica.

- Noć vještica ili Halloween poganski je praznik koji bi značio: HELL – pakao i WEEN od korijena WIN što znači pobijediti, a to znači: Pobjeda pakla. 31. listopada je važan datum za ezoterizam (ezoterija (grč. ezotheo – 'nutarnji') skup je učenja i znanja koja se bave proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidljivih svjetova tj. žele čovjeka dovesti do metafizičke spoznaje) koja to ovako definira: 'Vraća se Veliki Sabba četiri puta godišnje…

Samhain (= keltski knez mrtvih i knez tame) Halloween koji je možda najdraže slavlje… najmagičniji je dan u čitavoj godini, on je Nova godina svega ezoteričnoga svijeta'. A svijet okultnoga definira ga sljedećim riječima: 'To je najvažnije slavlje sljedbenika Sotone'. Tako je datum jedne važne svetkovine u kršćanskoj kulturi ušao i u kalendar okultizma, ali i u naše domove. 'Noć vještica' ili običaj o kojem govorimo potječe iz davne keltske i poganske religije i od njihovih svećenika – druida.

Taj poganski krvavi obred odvijao se posljednje noći u listopadu. Tada su druidi ubijali djecu i prinosili ih kao žrtve svom bogu mrtvih. Ukoliko jedna obitelj ne bi sama dobrovoljno druidima predala svoje djetešce, oni bi ubijali ostale članove obitelji.

Danas, nakon nekoliko tisuća godina, čini se isto to, u čast boga mrtvih (sotone) ubijaju se i žrtvuju djeca. Diljem svijeta obilježava se dan boga mrtvih i velik broj ljudi nesvjesnih da nije samo maska ono što čini taj dan, u tome sudjeluje. Zašto se onda čudimo kada nam se događa zlo, ako ga sami svojom voljom i više nego često prizivamo - pita se Simona koja je ovaj vikend sa suprugom i kćeri posjetila Kuću susreta Tabor u Samoboru gdje je svojedobno odlazila na duhovne obnove kod pokojnog fra Zvjezdana Linića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 23:56