KATARINA RADIVOJEVIĆ

JEDNA OD NAJSEKSIPILNIJIH SRPSKIH GLUMICA ZA STUDIO: Želim brak, ali ne bilo s kim i ne pod svaku cijenu. Zato sam se odlučila na jedan korak

 
 Tonči Plazibat / CROPIX

Katarina Radivojević, 38-godišnja beogradska glumica, zahvaljujući svojem seksepilu, vatrenom temperamentu, ali i ulogama koje je tumačila uvijek je privlačila pozornost javnosti u regiji. U Hrvatskoj je dobro upamćena njezina uloga u seriji Nove TV “Najbolje godine”, ali i ona u sjajnom filmu “Zona Zamfirova”, a iako je prije sedam godina sreću odlučila potražiti u Americi, mediji i dalje prenose svaku vijest o atraktivnoj brineti.

Posljednjih mjesec dana Radivojević je uistinu privukla sva svjetla reflektora na sebe, što zbog njezine navodne bivše veze s hollywoodskom zvijezdom Benicijem del Torom, što zbog njezina novog filma, američkog akcijskog filma “Black money games”, koji bi se dijelom trebao snimati u Hrvatskoj, a u kojem će jednu od glavnih uloga imati Tom Hanks.

Naši otoci u filmu

Ponovno ste poslom u Hrvatskoj. O čemu je riječ?

- Radi se o akcijskom kriminalističkom filmu u režiji Adama Wrighta, čiji je glavni producent Joey Tufaro iz Gold Star Filma u Los Angelesu, u čija su tri posljednja filma igrali Halle Berry, Arnold Schwarzenegger i Christopher Walken. Hrvatski otoci naći će se u filmu, ne samo kao lokacija, nego i po značajnim događajima za film. Priča prati razotkrivanje tokova pranja prljavog novca, ratnih profitera i kriminalaca, ali i zemalja koje im pomažu. Oni taj novac koriste ili za stjecanje osobnog bogatstva ili financiranje terorističkih i kriminalnih akcija. Film je inspiriran istinitim događajima i bavi se otkrivanjem jednog velikog slučaja u koji je umiješano nekoliko zemalja. Budžet je 50 milijuna dolara, a snimanje bi trebalo krenuti u proljeće iduće godine.

Dubrovnik, 070917.
Katarija Radivojevic, srpska kazalisna televizijska i filmska glumica.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / CROPIX

U filmu ćete glumiti reporterku. Kako se planirate pripremiti za svoju prvu novinarsku ulogu?

- Puno istražujem, čitam, zanimam se za tu tematiku. Scenarij je još u izradi, tako da se gradi i moj karakter. Osim toga, i osobno sama imala situaciju velike krađe koju sam uspješno riješila sa svojim odličnim odvjetnikom Sašom Divjakom iz Zagreba. Upravo zato su moji motivi za sudjelovanje u filmu o raskrinkavanju kradljivaca još veći i iskreniji. Muka mi je od toga da narod jedva preživljava dok se oni bahate po skupim jahtama i u ekskluzivnim odmaralištima privatiziranima na sumnjiv način. Naravno, svaka čast pojedincima koji su došli do novca poštenim radom.

U ovom projektu uhvatili ste se i produkcije, kako to?

- Hoćete iskreno? Prihvatila sam se tog posla kada sam shvatila da je to možda dobar način da odradim nešto značajnije od statiranja u velikim filmovima A produkcije. Sa mnom je inače radio i kolega Matko Vladimir, koji je u filmu također pomoćnik producenta, no ujedno i član istraživačkog tima na čijem je čelu Thomas Creal, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za utvrđivanje i istraživanje tokova prljavog novca.

Odlazak iz ljubavi

Dugo vas nije bilo u hrvatskim medijima, gotovo sedam godina, koliko je prošlo od vaše odluke da se otisnete u Ameriku. No vratili ste se uistinu u velikom stilu. Posljednjih dana novine u regiji su vas pune, nakon što su srpski mediji objavili da ste u SAD zapravo otišli zbog ljubavi i veze s markantnim Benicijem Del Torom. Koliko je tu istine?

- Nikada nisam govorila o privatnom životu, a posebno ne o druženju s poznatim osobama iz regije ili Hollywooda. Poslala sam vam cijeli intervju koji sam dala za srpsku Gloriju, iz kojeg je to izvučeno i sve ste mogli vidjeti. Istina, otišla sam u Ameriku zbog ljubavi, ali to je bio samo jedan od razloga. I to je bilo sve što sam rekla. Onda su svi prenijeli drugačije.

Otišli ste, dakle, i zbog ljubavi... Jeste li pogriješili?

- Ne, naravno. Usavršila sam engleski jezik, stekla divne prijatelje, otvorila si neke nove puteve, shvatila koliko je teško uspjeti kao glumica. Upoznala sam kundalini jogu koja mi je mnogo pomogla, a spoznala sam i koliko je teško izgubiti akcent, posebno kada se družiš s Balkancima, kao što ja činim. Pa i da ne uspijem u Americi kao glumica, razmišljala sam, umrijet ću sretna jer sam probala. Sjećam se da me je Mira Furlan na snimanju “Najboljih godina” pitala upravo to - bih li umrla sretnija da nisam probala ili da jesam, ali da nisam uspjela? Kao iz topa sam joj odgovorila ovo drugo i Mira mi je rekla: “Onda trebaš ići”. I otišla sam!

Zvuči poprilično kao sudbinska ljubav kada ste se već odlučili na tako velik životni korak, pa makar to bio tek dio vaših motiva.

- (Smijeh) Vi uporno o tome. Vjerujem i dalje u sudbinske ljubavi, one me pokreću, lome, čine me ljepšom, podsjećaju me da sam živa iznutra, da sam još mlada i divlja u srcu.

Je li vam palo na pamet tada da se vratite kući u Srbiju? Ipak je to neko sigurno okruženje, gdje su obitelj, prijatelji, sigurna egzistencija u svakom pogledu. I ako da, što je presudilo da ne odete?

- Ne, nikad nisam razmišljala o povratku zauvijek. Dolazila sam u Beograd na snimanja da me publika ne zaboravi. I da vidim prijatelje i obitelj. Ali vjerujem da kad jednom osjetite taj duh svjetskih metropola, teško se vraćate kući za stalno. Imam nomadsku dušu i vrlo sam živa po prirodi pa ne volim baš mirne luke. Stalna borba je za mene vrsta adrenalina bez kojeg ne mogu živjeti.

Dubrovnik, 070917.
Katarija Radivojevic, srpska kazalisna televizijska i filmska glumica.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / CROPIX

Američke godine

Jeste li požalili što ste zbog ljubavi na vrhuncu svoje karijere otišli iz regije?

- Ne! I nisam bila na vrhuncu karijere, prije bih rekla na vrhuncu popularnosti od koje sam zapravo možda pobjegla. Volim svoju privatnost pa ni dandanas nemam Instagram i Facebook, što i nije baš pametno.

Što ste radili ovih sedam godina? Kako je bilo graditi karijeru iz početka?

- Nije bilo lako... Radila sam predstave u New Yorku i Los Angelesu, da ne nabrajam sada. I poneko beznačajno snimanje. Bilo je i nekoliko velikih audicija koje zapravo mogu na prste nabrojati, gdje sam u zadnjem krugu izgubila uloge koje su bile kao za mene napisane. Dobile su ih uglavnom Amerikanke koje su imitirale akcent koji je meni potpuno prirodan. Producirala sam u Beogradu “Sluškinje” Jeana Geneta i glumila Solange i tim projektom skrenula pažnju na nasilje u obitelji koje je prisutno u našim krajevima, samo se ne govori o tome. Odigrala sam tri glavne uloge u televizijskim serijama u Srbiji i jednu u Rusiji za njihov prvi kanal, gdje sam glumila na ruskom i engleskom. I zaledila par jajnih stanica. Počela sam i učiti španjolski i svirati klavir, naučila roniti kod Siniše na Visu. Nisam se promijenila. Volim ljude i vjerujem im, ali sam opreznija.

Koja je razlika između glumačkog svijeta tamo gdje se vrti mnogo više novca i na ovim našim, skromnim prostorima?

- Zajedničko je da su pravi umjetnici ljudi, koji su, kao i glumci s naših prostora, djetinjasti i spontani, osjetljivi.

Kako vam izgleda život u Americi, živite li još u New Yorku?

- Živim na relaciji Beograd - Los Angeles posljednjih pet godina. U Beograd dolazim zbog posla. Zime i proljeća uglavnom provodim u Los Angelesu, gdje sam prošle godine odigrala glavnu ulogu kubanske balerine Izabel u predstavi “Skin of honey”, koja je bila ljubavnica Fidela Castra od svoje 16. godine. Predstava je izvedena na Fringe festivalu koji je inače popratni dio Parade ponosa u Los Angelesu.

Druga sezona

A koji su vam sada planovi? Trenutačno u Beogradu snimate drugu sezonu vrlo hvaljene srpske serije “Ubice mog oca”. Planirate li možda ostati za stalno ili se vraćate u SAD?

- Da, bit ću u Beogradu još neko vrijeme, dok ne završim snimanje serije “Ubice mog oca” gdje igram kontroverznu tužiteljicu Mariju. Povratak u Los Angeles planiram za jesen, gdje ću nastaviti pripreme za film “Black money games” kao dio produkcijskog tima. Radim i novu predstavu, “Preljubnice”, na materinskom jeziku, za dijasporu u svojoj produkciji, a prema tekstu mladog pisca Gorana Milenkovića, u kojoj ću s Ninom Seničar imati i glavnu ulogu. Uglavnom se moji planovi mijenjaju ovisno o projektima koje imam tamo i ovdje. Upravo zato nikad ni ne znam gdje ću i koliko biti, život mi je strašno dinamičan i potrebna je velika fleksibilnost s moje strane.

Stižu li vam i dalje ponude iz Hrvatske?

- Ne baš, nažalost. A i ja sam jedno vrijeme bila pri odluci da budem u Americi te odbila neke zanimljive projekte ovdje. Sad mi je žao, ali ne može se sve. Drago mi je da me hrvatska publika nije zaboravila. Imam mnogo prijatelja Hrvata koji žive u Americi, kao i ovdje u Hrvatskoj, tako da se rado ljeti vraćam na Hvar i Vis, gdje se uglavnom okupljamo. To je sad već postala tradicija.

Privatni život

Je li vam promaknula, onako za dlaku, neka uistinu dobra uloga u nekom jakom filmu?

- I nije (smijeh)! Znam da bi bilo zanimljivo da kažem da je, ali nije. A i to što mi je promaklo nije postalo poznato i uspješno, tako da se time tješim. Važno je imati pozitivan stav koliko god da se nekad vrata ne otvaraju. Taj moj vedri duh najviše mi je pomogao u teškim danima, a bilo ih je koliko hoćeš.

Sada vam je 38 godina, a koliko pamtim vaše intervjue, pa i one otprije deset godina, uvijek ste govorili da želite jednog dana brak i djecu. Kuca li vam biološki sat ili ste opušteni pa što život donese?

- Želim i dalje, ali ne bilo s kim. Želim s pravim partnerom i ne pod svaku cijenu. Zamrznula sam jajne stanice i dalje sam u tom procesu, s obzirom na to da to radim na najprirodniji način, a ne hormonskom stimulacijom pa mi je potrebno skupiti ih šest. Dr. Aleksandar Ljubić u Beogradu radi to na najprirodniji način. I odličan je u tome pa ga rado preporučujem svim ženama koje žele odgoditi majčinstvo, bez obzira na to je li riječ o zdravstvenim problemima ili zbog toga što nemaju partnera s kojim bi se odlučile na taj korak.

Prekretnica

Kad smo već kod teme životnih partnera, kakvi ste u ljubavi?

- Pa ne znam... uvijek sam fer igrač. Pa kad i onaj naspram mene to nije, obično me nikada ne zaboravi. Nisam osvetoljubiva, da me ne biste pogrešno shvatili. Samo nisam baš naivna poslije svega što sam preživjela iako se i meni zna, kako se kaže, dogoditi da me netko žednu prevede preko vode.

Lijepa ste i vrlo atraktivna žena, k tome još poznato lice. Često su vas mediji povezivali s poznatim muškarcima, a zadnje ime je vrlo intrigantno, ono Rusa Mihaila Hodorkovskog, velikog kritičara Vladimira Putina. Koliko je u tome istine?

- Kao što sam rekla, privatni život ne komentiram, kao i razne špekulacije o njemu.

Osobno mi se čini kao da ste na nekoj životnoj prekretnici. Gdje se vidite za pet godina, i profesionalno i privatno?

- I u pravu ste. Vidim se više u produkciji, a možda manje u glumi. Željela bih svojim malim doprinosom kroz film i kazalište promijeniti sliku o Srbima u svijetu, koja je trenutačno jako loša. I vidim se s obitelji koju sam ostvarila iz velike ljubavi, a ne kompromisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:12