'GENERAL'

Penelope Cruz igrat će Gotovininu prvu ženu?

Vrdoljakovu filmskom spektaklu HAVC je odobrio četiri milijuna i dvjesto tisuća kuna. Redatelj je vrlo nestrpljiv jer jedva čeka krenuti u projekt koji podrazumijeva istodobno snimanje filma i serije od osam epizoda.
 J.Bistrović / CROPIX

Znate kako se kaže: bolje da hvale, nego da tuku - u svom stilu govori Antun Vrdoljak koji posljednjih tjedana ponovno prima komplimente za seriju “Duga mračna noć” koja se nedjeljom reprizira na HTV-u. Redatelja i scenarista, povjerava nam, zovu mnogi prijatelji i poznanici da mu čestitaju na ovom njegovu djelu. Vrdoljak, međutim, nije od onih koji spavaju na lovorikama. Nestrpljiv je da krene u novi pothvat: snimanje punokrvne priče s akcijskim i ljubavnim scenama, odnosno televizijske serije o životnom putu Ante Gotovine. Veliki projekt radnog naslova “General”, koji 85-godišnji redatelj već godinama sprema, kroz lik generala pričao bi priču o Domovinskom ratu. Istodobno bi se snimali i film i serija od osam epizoda, od kojih bi svaka trajala 50 minuta. Scenarij za ovaj serijal napisao je sam Antun Vrdoljak, prema knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”, kao i vlastitim uspomenama iz djetinjstva. Glavnu ulogu igrat će Goran Višnjić, a usporedo sa serijom snimao bi se i film o generalu Gotovini. Producent “Generala” je tvrtka Kiklop film direktora Andrije Vrdoljaka.

Šoša i Matanić

- Prošlog tjedna HAVC je dodijelio sredstva za snimanje ovog filma. Sada još čekamo da se na HRT-u dogovore, a dobijemo li potvrdni odgovor, u snimanje bi se, ako Bog da, moglo krenuti na jesen - govori Vrdoljak, čijem su “Generalu” HAVC-ovi umjetnički savjetnici natječaja za dugometražni igrani film Dean Šoša i Dalibor Matanić odobrili četiri milijuna i dvjesto tisuća kuna.

Eastwood i Vrdoljak

- Antun Vrdoljak je godinu dana mlađi od Clinta Eastwooda. Misli li netko da je Eastwood za staro željezo? Kinematografije koje drže do sebe omogućuju svojim živućim klasicima da snimaju filmove i u dubokoj starosti. U filmskoj umjetnosti pravi redatelji ne idu u mirovinu niti sa 65 niti sa 67 godina. S hrvatskom kinematografijom to nije uvijek bio slučaj. Dok je portugalski klasik Manoel de Oliveira uspješno režirao cjelovečernje filmove i nakon navršene stote godine, mi smo najveće legende slali prisilno u mirovinu u najboljim godinama. Jedan od najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća Branko Bauer posljednji je film u Hrvatskoj ‘dobio’ u dobi od 46 godina. Godine 2016. hrvatski je film življi nego ikada. Produciramo više cjelovečernjih igranih filmova negoli u najkvalitetnijim razdobljima naše filmske povijesti. Ovakva hrvatska kinematografija ima snage i novca omogućiti našem živućem klasiku Antunu Vrdoljaku da u devetom desetljeću života snimi cjelovečernji igrani film - istaknuli su Matanić i Šoša, koji vjeruju da će “General” biti pravi filmski hit u kinima, odnosno da će ova serija publiku prikovati uz TV.

Uz Gorana Višnjića, koji je i sam svojevrsno rekao kako mu laska što ga mnogi zbog fizičkog izgleda uspoređuju s generalom Gotovinom, Vrdoljak bi u ovom projektu volio angažirati Tarika Filipovića, Gorana i Bojana Navojca, Renea Bitorajca, Natašu Janjić, Zrinku Cvitešić...

- Ne mogu ništa konkretno govoriti o podjeli uloga, jer još uvijek nemamo ni točne termine snimanja. A ti termini, osim o HTV-u, ovise i o Goranovim obavezama - kaže Vrdoljak, čiji je zet nedavno objavio da je dobio ulogu glavnog negativca u novoj NBC-jevoj seriji “Timeless”, u kojoj glumi uz Abigail Spencer, Matta Lantera i Malcolma Barretta. Ova serija najavljuje se kao spoj “Povratka u budućnost” i “Nemoguće misije”, a priča o ekipi stručnjaka koja pokušavaju sačuvati vremenski kontinuum.

Legija stranaca

- Goran će sigurno dati sve od sebe da uskladi termine svojih inozemnih snimanja sa snimanjem ‘Generala’, jer o tome projektu i on i Tonči već godinama maštaju - kažu nam prijatelji Antuna Vrdoljaka i Gorana Višnjića, uz kojeg će još dva glumca u “Generalu” morati dočarati mladog Antu Gotovinu. Slijedom toga, bit će raspisane audicije na kojima će se tražiti talentirani 16-godišnjak i nadareni 5-godišnji dječak.

- Zamišljeno je da serija počne smrću generalove majke Ane, koja je poginula štiteći tada petogodišnjeg Antu od eksplozije mine kojom se u blizini kuće lomio kamen. Naravno, prikazat ćemo i generalov odlazak u Legiju stranaca, odlazak u Južnu Ameriku te povratak u Hrvatsku, gdje se u lipnju 1991. godine priključio obrani zemlje i gdje kao borac za slobodu od brigadira postaje pukovnik, pa general i zapovjednik velikih bitaka. Ovo će biti jedna punokrvna priča, u kojoj neće manjkati ni akcijskih ni ljubavnih scena, što će publiku sigurno prikovati uz ekran - kažu Vrdoljakovi prijatelji, koji jedva čekaju da doznaju kome je redatelj namijenio uloge Janka Bobetka, Brune Zorice Zulua i Ante Rose (koje je Gotovina upoznao još u Legiji stranaca)... Posljednjih dana krenula je priča kako bi lijepu Ximenu Dalel, prvu generalovu suprugu, mogla glumiti Penelope Cruz.

Lokacije snimanja

- Ximenu će svakako glumiti žena iz Južne Amerike. Naravno, bilo bi lijepo da to bude Penelope Cruz. To je teoretski moguće jer njena agentica ujedno je i agentica Gorana Višnjića. Nažalost, Penelopin angažman u ‘Generalu’ u praksi je gotovo nemoguć jer bi cijena njezina angažmana bila jako visoka, točnija kretala bi se u iznosu jedne cijele epizode serije - kažu ljudi bliski Vrdoljaku od kojih doznajemo da će za glazbu biti zadužen Siniša Leopold.

“General” će se snimati u Dalmaciji, dalmatinskom zaleđu, Kupreškom polju u BiH, Istri (čija bi unutrašnjost trebala dočarati određene prostore Južne Amerike), ali i u Marseilleu.

- Kako bismo maksimalno uštedjeli, nastojat ćemo sve što možemo snimiti u Hrvatskoj. No, neke stvari naprosto neće biti moguće tako napraviti, poput scena u pustinji koje pričaju o generalovom boravku u Legiji stranaca - kažu Vrdoljakovi prijatelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23