POZNATA ROVINJSKA OBITELJ

SEDAM PROKLETIH GODINA Optužbe, uhićenja, blokade računa, sudski postupci... Već dugo nije lako biti Cetinski

Tragedija koja se u petak dogodila popularnom pjevaču Tonyju Cetinskom još čeka svoj epilog. Sve pojedinosti nesreće još nisu poznate javnosti
Mirko (prvi s desna) i Vinka Cetinski (druga s desna) privedeni su 2014. USKOK-u zbog sumnji o lažiranju poreznih prijava. Naknadno su nepravomoćno na Županijskom sudu u Rijeci oslobođeni optužbi
 Goran Šebelić, Goran Mehkek, Tea Cimas / HANZA MEDIA

Samo nekoliko mjeseci nakon što se nakon 25 godina života u Zagrebu odlučio vratiti s obitelji u rodni Rovinj i maknuti se od vreve metropole, popularnom pjevaču Tonyju Cetinskom dogodila se strašna tragedija. U petak je usred Rovinja u uskoj jednosmjernoj Pustoj ulici pregazio 62-godišnjeg muškarca (I. K.) koji je navodno ležao na cesti, a još se ne zna u kakvom je stanju bio.

– Zbog mira i želje da budem bliže roditeljima, jer sad su već stariji, preselio sam se u Rovinj. U Zagrebu je sve užurbano i stalno sam bio u automobilu. Došao bih s puta, promijenio kovčege, sjeo opet u auto i išao dalje. Sve je bilo u proputovanju, pa sam zaključio: ako se sve svodi na auto i stan, onda mi je bolje da mi je auto i stan u mom Rovinju - rekao je samo prije par mjeseci Tony koji je svoju starost zamislio uz suprugu Dubravku u svojoj kući u Istri, okružen djecom i unucima kojima će pričati što je sve u životu proživio.

I onda se dogodila ova nesreća koja ga je pokosila. Tony je nakon nesreće sa svojim Mercedesom S klase morao na alkotest koji je potvrdio da nije bio pod utjecajem alkohola, ali će mu dodatno analizirati krv na alkohol i opijate. Medijima je tek kratko kazao da je to najgori dan u njegovom životu i da nije odgovoran za nesreću.

- Sudjelovao sam u nesretnom slučaju za koji nisam odgovoran. Siguran sam kako će policija to i potvrditi nakon očevida. Potresen sam i nemam riječi kojima bih opisao najgori dan u životu koji čovjek može proživjeti - kazao je Tony medijima.

Uski prolaz

Isto se nada i njegov otac Mirko Cetinski koji je odmah nakon nesreće došao na lice mjesta i novinarima kazao da je sve to skupa bio nesretni slučaj te da je tom ulicom nemoguće voziti brzo zbog nepreglednosti. I to je istina. Svatko tko se automobilom vozio tom cestom, zna da mora čak na dijelu ceste sklopiti retrovizore da bi mogao proći. Doduše, snimke Tonyja na YouTubeu “Star in the car with Tony Cetinski” iz ožujka ove godine gdje po toj istoj ulici vozi novinarku poprilično brzo ne ide mu baš u prilog.

A okolnosti nesreće još nisu razjašnjene, odnosno je li žrtva ležala na nepreglednoj cesti gdje vožnja više od tri kilometra na sat nije ni moguća, je li pala pod automobil jer je bila pijana, jer je navodno po tome u Rovinju nesretni muškarac pod nadimkom Braco i poznat. Priča se da je skupljao boce, a sav novac koji je imao trošio bi u obližnjem spaciju. Poznato je, naime, da je prije nesreće bio u obližnjem buffetu Odessa i da je na toj cesti bilo samo pitanje vremena kada će netko poginuti. Nepregledna i uska i tom ulicom često hodaju pješaci koji ne paze na promet, a dosta ih je navodno i u alkoholiziranom stanju.

- Je li pregaženi muškarac u trenutku naleta Mercedesa ležao, kako se neslužbeno nagađa, je li ga je vozač mogao vidjeti i zaustaviti vozilo, vrlo lako će se utvrditi prometnim vještačenjem. Kod naleta osobnog automobila na ležećeg čovjeka na cesti, što je dosta rijedak slučaj, ali se događa, na automobilu nastaju samo oštećenja prednjeg spojlera dok maska i poklopac motora ostaju neoštećeni. Mogućnost izbjegavanja najviše ovisi o brzini vož­nje, vidljivosti, vrsti svjetla na vozilu te boji odjeće preminulog, navodi zagrebački stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila i plovila Goran Husinec.

Istarska policija dan nakon nesreće tek navodi da je očevid obavljen te da je tijelo preminulog prevezeno je na Odjel patologije Opće bolnice Pula gdje će po nalogu državnog odvjetnika biti obavljena obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti.

- Policijski službenici zajedno s nadležnim državnim odvjetnikom na mjestu događaja obavili su očevid i utvrdili da se nesreća dogodila kada je 48-godišnjak upravljao osobnim automobilom Mercedes pulske registarske oznake kolnikom Puste ulice te dolaskom u oštar nepregledan zavoj automobilom pregazio 62-godišnjeg muškarca - ističe glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Vitasović. Zamjenik općinskog državnog odvjetnika Imanuel Basa nije potvrdio je li nesretni čovjek stajao ili ležao u trenutku kada se nesreća dogodila.

- Utvrđeno je da je smrtno stradala osoba i da je vozilo udarilo u tu osobu koja je na licu mjesta preminula. Tijelo je prebačeno na Odjel patologije Pulske bolnice radi obdukcije, a vozilo će biti pohranjeno radi eventualnog vještačenja - izjavio je nakon obavljenog očevida.

Tonyjev bijes

Inače, Tony je jednom u Rovinju već doživio prometnu nesreću, i to prije 11 godina, kada se na motociklu vozio sa sinom. Tada je na njih naletio automobil, a u toj je nesreći pjevač zadobio težu ozljedu gležnja desne noge. Na sreću, devetogodišnjak je prošao bez ozljeda.

A izgleda da je obitelji Cetinski ovo još jedna kap u moru loših vijesti koje ih prate zadnjih sedam godina. Poznata je afera koja je potresala Tonyjeve roditelje poznatog pjevača Mirka Cetinskog i nekadašnju doministricu turizma Vinku Cetinski vezano za njihove poslove s kontroverznim poduzetnikom Dankom Končarem u Istri. Bilo je tu svega u tih zadnjih sedam godina – od uhićenja, optužbi koje pršte na sve strane, blokade računa, sudskih postupaka, sve popraćeno velikom medijskom pompom. Poznati je pjevač zbog toga bio iznimno ogorčen na medije i praćenje brojnih sudskih slučajeva njegovih roditelja.

Primjerice, u siječnju ove godine oštro je prozvao novinare što nitko ne piše o pozitivnom ishodu jednog od suđenja Cetinskima.

“Jedno pitanje za dobro jutro. Kad netko nekoga blati i optužuje (slučajno baš pred izbore), onda pišete i dajete naslovne strane vi novinarsko-udbaško-uredničke p..ke, a kad nekoga oslobode svih optužbi, onda šutite kao p..ke? Svakako ste p..ke! Moj zaključak je da ste potplaćena i neprofesionalna stoka! (čast iznimkama). Pravda je spora, ali dostižna pa se nadam da će i po vas stići. No, zdravlje ljudi koje ste sustavno godinama gazili svojim nagađanjima i lupetanjima je zauvijek narušeno pa vam želim da vam se sve vrati u istoj mjeri. Svakome po zasluzi. Ne znam što se čeka s tom lustracijom, ali ona je nužna zbog budućnosti svih naših poštenih i krivooptuženih građana. Pa da onda vidim te velike uredničke genijalce koga će prije od svojih mecena staviti na naslovnice i na stup srama. Dao Bog da vas voda odnijela će se pjevati a vi ćete se u svome blatu koprcati i neće vas spasiti ni taj silni prljavi novac koji ste od tih svojih kukavica dobivali. Sretno!”, poručio je tada popularni pjevač na Facebooku.

Inače, upravo u to vrijeme donesena je nepravomoćna oslobađajuća presuda njegovoj majci i trgovačkom društvu “Kermas ulaganja” koje je Općinsko državno odvjetništvo teretilo za kazneno djelo protiv okoliša pustošenjem šuma. Njegovu se majku, naime, tada teretilo da je pustošila šumu unutar zaštićenog područja značajnog krajobraza “Rovinjski otoci i priobalno područje” i dala posaditi 80 stabala masline. Sud je tada utvrdio da nekretnine nisu ni imale status šume.

Također, negdje u to vrijeme supružnici Cetinski nepravomoćno su na Županijskom sudu u Rijeci oslobođeni svih optužbi za krivotvorenje isprava te poticanje poreznika na zloporabu položaja zbog čega su bili “tiho” uhićeni u Rovinju 2014. USKOK je, naime, teretio porezne inspektore Mirjanu Grijak i Silva Jelenčića da su u dogovoru s Cetinskima prihvaćali bez provjere isprave i prateću dokumentaciju, iako su znali da su dokazi o imovini, odnosno njenu podrijetlu, nevjerodostojni. Na taj su način, sumnjalo se, Cetinski izbjegli plaćanje poreznih davanja na imovinu i novčana sredstva u milijunskim iznosima jer su im izdavana porezna rješenja prema kojima nisu bili obvezni platiti porez.

Negdje u to isto vrijeme donesena je još jedna nepravomoćna presuda nakon šest godina parničenja, koja im ovaj put nije išla u korist. Naime, Trgovački sud u Pazinu donio je nepravomoćnu presudu u tužbi Končareve tvrtke “Kermas ulaganja” protiv bivše doministrice kojoj je naloženo da Končaru mora isplatiti 66 milijuna kuna, to jest 9,1 milijun eura za počinjenu imovinsku štetu. Končar je, naime, tužio bračni par Cetinski za naknadu štete od 11,7 milijuna eura, za koliko se u tužbi tvrdi da su preplaćeni poslovni udjeli u dvadeset projekt-društava, to jest razliku cijene koju su “Kermas ulaganja” platila za zemljišta i nekretnine i njihovu stvarnu vrijednost. Na presudu su se žalile obje strane.

Optužba za pronevjeru

A sve je nizbrdo krenulo 2010. kad je suradnja i veliko prijateljstvo nakon između Končara i Cetinskih doživjelo iznenadni krah. Tada je Končar pokrenuo istrage koje su završile optužnicama, parnicama te uhićenjima. Naime, Vinka Cetinski bila je svojedobno članica uprave Končarove tvrtke Kermas ulaganja te je u njegovo ime kupila tisuće četvornih metara napuštenih poljoprivrednih zemljišta i maslinika u Istri. Navodno je za te transakcije Končar izdvojio više od 100 milijuna eura, a naknadno je navodno saznao da nisu mog­le vrijediti više od 30 milijuna eura. Svoju je dojučerašnju blisku suradnicu optužio za pronevjeru. Tada je čitava obitelj bila šokirana jer ih nije vezao samo posao, nego i prijateljstvo.

Nedugo zatim počela je istraga, Vinka Cetinski je uhićena, završila je u pritvoru, a početkom 2014. dignute su dvije optužnice. Prvom je protiv supružnika Cetinski Županijsko državno odvjetništvo u Puli podiglo optužnicu zbog zloporaba položaja i ovlasti, pomaganja u zloporabama i pranja novca, kojima su Končareva Kermas ulaganja oštećena za 90,5 milijuna kuna. Uz supružnike Cetinski optužen je i Drago Radolović, kao i njegova tvrtka Istra Bavaria, te još jedna pravna osoba. Teretili su se da su tijekom 2007. i 2008. godine u Istri malverzacijama pri kupnji nekretnina za Končara, prikazujući Končaru da su nekretnine kupljene za znatno veće iznose nego su stvarno plaćene, za sebe zadržali milijune kuna. Prema optužnici riječ je o kupoprodajama u 32 slučaja. Mjesec i pol nakon prve, podignuta je i druga optužnica protiv supružnika Cetinski zbog malverzacija zemljištima u Istri kojima su, uz još devetero osoba sada obuhvaćenih optužnicom, oštetili tvrtku Kermas Danka Končara za još 52 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:34