GLUMAC U PROBLEMIMA

KEVIN SPACEY JE SVOJ NESPUTANI KARAKTER POKAZIVAO JOŠ PRIJE DESETAK GODINA U HRVATSKOJ Na Hvaru je pipao markantne konobare, davao im nedolične ponude

 CROPIX / ARHIVA

Nevjerojatna je vijest da je Netflix zbog sve većeg broja pritužbi na gay zlostavljanja odlučio otpisati Kevina Spaceyja iz šeste sezone “Kuće od karata”.

Ne spominje se da su još prije pola godine, kada su počele pripreme za tu sezonu, procurila govorkanja da je to ujedno oproštaj sa serijom koja je Netflixu jako puno značila: bivšu online videoteku uvela je na velika vrata kao relevantnog proizvođača televizijskih sadržaja, u prve dvije sezone uloženo je bar 100 milijuna dolara, za redatelja prvih epizoda angažiran je briljantni David Fincher (uzgred, drugu sezonu izvrsno je snimio naš Igor Martinović), uslijedile su nominacije za Emmy i Zlatni globus i bila je to jedna od serija koja je stekla krajnje elitnu publiku, od političara do “opinionmakera” u svim medijima.

Ravnatelj kazališta

Zahvaljujući njoj Kevin Spacey ponovno je postao zvijezda, 2014. bio je na dodjeli Oscara kao poseban celebrity i kamera ga je neprestano pokazivala, lijep finale za glumca koji je još nekoliko godina ranije tvrdio da ga film i televizija više ne zanimaju, od 2003. bio je umjetnički ravnatelj uglednog londonskog kazališta Old Vic i usprkos usponima i padovima tvrdio je da je to karijera njegova života. Uloga Franka Underwooda u “Kući od karata”, stranačkog muljatora koji čak postaje američki predsjednik, vratila ga je u holivudski vrh pa je opet počeo snimati filmove. S tom serijom bio je samo jedan problem: široka je publika nije osobito gledala, tih godina puno su popularniji bili drugi Netflixovi aduti, “Narančasta je nova crna” i “Zaostali u razvoju”. Kako se gledanost nije povećavala, tako su i dosta logične bile procjene da će serija završiti sa šestom sezonom.

Hvarska epizoda

Kako će Franka Underwooda ukloniti iz serije? Da je u pitanju sapunica poput “Santa Barbare”, to bi bilo vrlo jednostavno, narator bi vas jednostavno obavijestio: “Od ove epizode tu ulogu igra taj i taj glumac”, no kako nije tako, morat će se dovinuti sofisticiranijim rješenjima.

Navodno će odsad u središtu zbivanja bili Frankova supruga Claire (Robin Wright), no postoji još jedan problem: Spacey je ujedno izvršni producent serije, a njegova producentska karijera podjednako je impresivna kao i glumačka. Ove je godine, na primjer, producirao i hvaljenu seriju “Lov na čovjeka: Unabomber” sa Samom Worthingtonom. Žele li ga se riješiti, platit će sumu kao da je u pitanju razvod braka među milijarderima. Netflix se odrekao i filma “Gore”, u kojem Spacey glumi legendarnog pisca Gorea Vidala, još jednu gay ikonu fascinantnog književnog opusa i neskrivenih političkih ambicija, pa će dovršeno ostvarenje zasigurno preuzeti neki drugi distributer, što neće biti osobit problem. U jeku ovog skandala mogao bi nastradati i novi film Ridleyja Scotta “Sav novac svijeta”, jedan od potencijalnih kandidata za Oscara, u kojem Spacey glumi tajkuna Jean Paula Gettyja: njemu su upravo oteli unuka i ne baš izdašni bogataš prisiljen je platiti otkupninu.

Na brojne optužbe za seksualno zlostavljanje Spacey je odgovorio lakonskim isprikama i prvi put se javno deklarirao kao gay. Kao da to nismo znali?! Prije desetak godina, tek što je preuzeo Old Vic, šetao je u četiri ujutro londonskim parkom u blizini svoje kuće, navodno je izveo psa, i neki mladić oteo mu je mobitel, što je glumac prijavio policiji. Već tada su mnogi slutili da se radilo o seksualnom zavođenju, koje se nije realiziralo pa je sve završilo prisvajanjem tuđeg mobitela.

Godine 2008. doveden je na Sarajevo film festival kao počasni gost. Tamo se još ponašao pristojno, došao je u pratnji nekolicine mlađih prijatelja, kasnije su ga odveli u Dubrovnik gdje je bio manje sputan, no na Hvaru je izbio pravi skandal. Tamo se opijao sa svojim društvom, nabavljali su mu i opijate, a on je pipkao zgodne konobare i davao im nedolične ponude. O svemu tome neskriveno su izvještavali hrvatski mediji, bilo je čak i fotografija, tako da nas aktualna holivudska afera ne bi smjela nimalo iznenaditi.

Dva Oscara

Kevina Spaceyja nipošto ne bismo smjeli uspoređivati s nekoć moćnim producentom Harveyjem Weinsteinom, koji je silovao na desetke žena i koristio svoju funkciju da sve to prođe nekažnjeno. Spacey se zadovoljavao pipkanjem (barem koliko je sada poznato), nikoga nije prisiljavao na seks, ali je davao do znanja da je za to zainteresiran.

Nesumnjivo, po današnjim mjerilima političke korektnosti i takvo je ponašanje za osudu, no ako se ne pojave drastičnije optužbe, Spacey će se razmjerno lako iz svega toga izvući i možda za nekoliko godina opet uskrsnuti u Hollywoodu, kao što je to jednom već napravio. Nije bez vraga dvaput dobio Oscara (za “Privedite osumnjičene” i “Američku ljepotu”), ne cijene ga u Londonu zabadava kao vrhunskog kazališnog profesionalca, a i njegovi producentski poslovi neće ga jako dugo držati podalje od Hollywooda. Mnogi će se morati pomiriti s njegovim ekstravagantnim seksualnim ponašanjem, a valjda će i on izvući neke pouke iz sadašnje hajke na seksualne predatore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:29