STRAST MU JE ARHITEKTURA

NA ULAGANJE GA NAGOVORIO ŠERBEDŽIJA Odustao od projekta na Brijunima i krenuo u posao u Zablaću

Odustao je od projekta s Dankom Končarom na Brijunima i krenuo u posao sa Želimirom Belamarićem u Zablaću
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Na Forbesovoj listi najbogatijih slavnih ljudi za 2016. godinu Brad Pitt nalazi se na devedeset i četvrtome mjestu sa zaradom od 31,5 milijuna dolara. Premda je to daleko ispod prvaka Forbesove liste koju predvodi Taylor Swift sa zaradom od 170 milijuna dolara, Brad Pitt dosad se pokazao kao poprilično sposoban poslovni čovjek, s dobrim “nosom” za investicije koje će, nagađa se, napraviti u Hrvatskoj.

Razmišlja od 2012.

Glumca koji je ovog tjedna boravio u Šibeniku, Zadru i okolici ulaganje u projekte u našoj zemlji već neko vrijeme intrigira. Navodno je još nakon posjeta Brijunima prije četiri godine - gdje je sa svojom suprugom Angelinom Jolie stigao na poziv Lenke Udovički i Rade Šerbedžije - počeo razmišljati o investiranju, odnosno poslu s nekretninama u Hrvatskoj. Te 2012. godine govorkalo se kako će Brad i Angelina zajedno sa svojim prijateljima, uglednim arhitektima i dizajnerima, sudjelovati u realizaciji najvećeg turističkog projekta biznismena Danka Končara koji je nasuprot Brijuna nakanio sagraditi luksuzni resort s hotelima, vilama, marinom i golf-terenima. Međutim, umjesto toga Brad sada, kažu upućeni, želi uložiti novac u sličan projekt ali u zablaću kod Šibenika koji bi radio u partnerstvu sa Švicarcima, koje je okupio šibenski poduzetnik Želimir Belamarić, a u pothvat je uključen i poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić, autor Morskih orgulja.

Rade Šerbedžija i Danko Končar

Slavni glumac sa svojim poslovnim partnerima i savjetnicima proveo je dva dana na šibenskom području. Uz to što je u četvrtak u večernjim satima nakratko razgledao staru šibensku jezgru, nakon prespavane noći u hotelu D-Resort u Mandalini, u petak ujutro je obišao mjesto Zablaće nadomak Šibenika i obišao terene u privatnom vlasništvu za koje je zainteresiran kako bi na njima sagradio luksuzno hotelsko-apartmansko naselje s golf-terenima. Hrvatsku je napustio u petak popodne, kada je sa zadarskog aerodroma odletio u Francusku zbog poslovnih obveza, ali je najavio povratak u Šibenik, i to vrlo brzo.

Jure Mišković / HANZA MEDIA

U Zablaću se nadaju da će Pitt investirati u taj golemi turistički kompleks, za koji bi grad Šibenik uskoro trebao donijeti prostornu dokumentaciju i koji bi trebao preporoditi taj kraj. Riječ je o velikoj investiciji vrijednoj više od milijardu i pol eura. U planu je gradnja dva luksuzna hotela, novo turističko naselje s vilama, hostelima i golf terenom, fakultetom, domom za umirovljenike i crkvom. Sagradilo bi se i više stambenih zgrada s popratnom infrastrukturom...

Financijski stručnjaci

Očito je, kažu biznismeni, da glumac sluša savjete financijskih stručnjaka koji svojim bogatim klijentima, odnosno “pojedincima s visokom neto vrijednošću” zadnjih godina preporučuju da sve veće svote prebacuju u nekretnine. I ne samo nekretnine. Naime, bogati i slavni dio su imetka posljednjih godina ulagali i u, recimo, kupnju otoka, kao vrhunskih statusnih simbola. Kažu kako je vlastiti otok najbliži surogat za vlasništvo nad državom, a trend posjedovanja privatnih otoka pokrenuo je Aristotel Onassis prije pedesetak godina, kada je kupio otok Skorpios u Jonskom moru. Njegov primjer slijedili su Mel Gibson, Nicolas Cage, Johnny Depp, Steven Spielberg, Gene Hackman, Robin Williams, Shakira, Celine Dion, Faith Hill... Šuškalo se kako su Brad Pitt i Angelina Jolie kupili otok Etiopiju, jedan od otočića u umjetnom dubajskom arhipelagu The World, oblikovanom poput karte svijeta. Par je opovrgnuo te glasine, što nije sasvim uvjerilo medijske djelatnike jer neki od njih i dalje smatraju kako glumački par ima svoj privatni otok.

Dok su vlasništvo nad otokom nijekali, Brad Pitt i Angelina Jolie s druge su strane rado isticali kako su se posvetili vinarstvu. Bračni drugovi, naime, proizvode rosé Miraval na svojem posjedu u južnoj Francuskoj koji čini šezdeset hektara vinograda. Njihovo vino je, dakako, kontroliranog porijekla, ali se, osim toga, prodaje s potpisom slavnog para.

Jolie i Pitt surađuju s francuskim vinogradarom Marcom Perrinom još od berbe 2012. godine, a vino se pojavilo na tržištu u ožujku 2013. godine. Do kraja ljeta iste godine na tržištu se pojavilo i bijelo vino iz njihovih vinograda. Njihova želja je da proizvedu ponajbolje vino koje je moguće proizvesti u Provansi, kako je javio najpoznatiji svjetski enološki sajt Decanter.com.

Što se vina tiče, poznati bračni par pažljivo je pratio čitav proizvodni proces, od berbe, preko fermentacije u bačvama od nehrđajućeg čelika, sve po punjenja boca. Inače, zanimljivo je da je vino Miraval nekad nosilo etiketu “Pink Floyd” jer je grupa svoj album “The Wall” snimala 1979. godine u tonskom studiju u blizini vinograda. Enološki stručnjaci tvrde da je Bradovo i Angelinino vino među jednim od najboljih svjetskih roséa.

Kad se ne bavi glumom i proizvodnjom vina, Pitt se posvećuje dizajnu i proizvodnji luksuznog namještaja, na čemu surađuje s uglednim dizajnerom Frankom Pollarom. Počeo je s kolekcijom stolica, kreveta, koktel-stolova i kupaonica za bračne parove.

Sklon dizajnu

Sklonosti dizajnu glumac njeguje još od studentskih dana. Rekao je kako se devedesetih godina počeo baviti mišlju da se tome posveti i da su mu uzori Charles Rennie Mackintosh i Frank Lloyd Wright. No, ako Bradovi fanovi žele kupiti njegov namještaj, morat će početi štedjeti. Njegov suradnik u tom pothvatu Frank Pollaro kaže da su njegovi komadi namještaja uobičajeno najskuplji, ali da će sada, nakon Pittova sudjelovanja, biti i još skuplji.

Dok s Pollarom proizvodi igračke za bogataše, Brad Pitt ne zaboravlja ni siromašne pa glumac tako surađuje i s arhitektima u dizajniranju jeftine, ali kvalitetne stambene gradnje potrebne New Orleansu nakon uragana Katrina.

Zanimljivo je da gotovo sve njegove poslovne pothvate bitno određuje - osim razumljive želje za profitom - i izgrađena socijalna i ekološka svijest. Tako je, u suradnji s tvrtkom Kiehl, uložio novac i u proizvodnju biorazgradivog i ekološki prihvatljivog sapuna na bazi aloe vere. Boca takvog sapuna od dva decilitra stajat će 16,50 dolara. Čitava dobit bit će uložena u dobrotvorno društvo JPF Eco Systems, koje su osnovali Pitt i Kiehl radi promicanja ekološke svijesti.

Pitt, prenose svjetski mediji, neće sudjelovati u reklamiranju proizvoda, ali na etiketi će stajati njegova poruka:

- Ovaj proizvod stvoren je da bi umanjio naš štetan utjecaj na okoliš i sva dobit od njegove prodaje bit će uložena u zelene inicijative diljem svijeta - rekao je u povodu promocije sapuna poznati glumac.

Što se same promocije tiče, poput Natalie Portman, Pitt također spada u nekolicinu filmskih zvijezda koje njeguju drugačiji pristup komercijalnoj propagandi. Oni ne koriste svoju slavu da bi reklamirali skupe parfeme ili dizajnersku odjeću, već prvenstveno podižu ekološku svijest.

To ne znači da je oduvijek bilo tako. U SAD-u je Pitt svojedobno snimio skupu reklamu za pivo Heineken koja je prikazivana 2005. uoči Super Bowla. Sudjelovao je i u reklamiranju proizvoda kakvi su Edwin Jeans ili japanski Sanyo. No, čini se da je njegova veza s Angelinom Jolie utjecala na drugačiji pristup i povećanu društvenu svijest.

Dakako, borba za siromašne, obespravljene i nejake Brada i Angelinu nije spriječila da sami žive u luksuzu pa su tako, uz domove koje imaju u Los Angelesu, New Yorku i Italiji, lani u Izmiru u Turskoj kupili luksuznu vilu udaljenu tek nekoliko metara od morske plaže, a koštala ih je, navodno, 2,6 milijuna dolara. Ukupni raspoloživi prostor nekretnine iznosi oko 10 tisuća četvornih metara. Kuća ima sedam malih i dvije velike spavaće sobe, privatni bazen i teretanu u kojima se glumci mogu pripremati za svoje nove uloge.

Društveni angamžman

Pittov društveni angažman isprepliće se, dakako, i s njegovim osnovnim zanimanjem, filmom. Producirao je film “The Big Short” u kojem tumači i jednu sporednu ulogu. Film se bavi hipotekarnom krizom i “toksičnim” vrijednosnim papirima koji su 2008. godine izazvali Veliku recesiju. U intervjuu koji je dao uglednom Bloombergu nakon filma rekao je da je zabrinut što nitko nije odgovarao za financijske spekulacije koje su izazvale krizu i kako je riječ o dubljoj, sistemskoj krizi te da se stara praksa nastavlja. Financijski stručnjaci uzvratili su mu da djelomično jest u pravu, ali da su ipak nakon Velike recesije pravila igre postala stroža, kao i da su ciklične krize neminovna nuspojava u svakoj ekonomiji. Na koncu su mu dobronamjerno savjetovali da se posveti onome u čemu je najbolji, a to je gluma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:23