'NOVAC MU JE BIO - NEVAŽAN'

Počele curiti nevjerojatne priče iz života legendarnog pjevača - potpunim strancima plaćao je dugove, raznim udrugama dijelio milijune...

 Getty Images

Bogatstvo prerano preminuloga Georgea Michaela procjenjuje se na oko 200 milijuna dolara (oko 1,3 milijarde kuna), ali svi koji su ga poznavali kažu kako mu novac nikad nije bio važan, zato ga je rado i dijelio s drugima. Pjevač je život posvetio pomaganju potrebitima, ali daleko od očiju javnosti.

'Nije htio biti jedan od onih licemjera koji sudjeluju u humanitarnim akcijama samo da bi se pisalo o njemu. To je radio tajno jer je bio čovjek velikoga srca', rekli su prijatelji.

Iako je za života molio da se o njegovim dobročiniteljskim djelima ne govori, mnogi su sad prekršili to obećanje i svjedoče o pjevačevim hvale vrijednim aktivnostima.

LONDON - AUGUST 25:  Singer George Michael performs on stage during his concert at Earls Court on August 25, 2008 in London.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images

'Nakon što nam se javila mlada žena koja je očajnički htjela postati majka, ali nije mogla zatrudnjeti bez tretmana umjetne oplodnje, za koji nije imala novca, George Michael nazvao nas je dan poslije i anonimno joj uplatio 15.000 funti (oko 132.000 kuna)', objavio je na Twitteru Richard Osman, televizijski voditelj na BBC-ju.

Na njegovu priču nadovezao se svjedok koji je Georgea Michaela svojedobno vidio kako u kafiću daje novac ženi koja je plakala zbog financijskih problema i dugova iz kojih se nikako nije mogla izvući.

'Htio je ostati anoniman pa je ček na kojemu je ispisao iznos od 25.000 funti (oko 220.000 kuna) dao konobarici zamolivši je da ga preda gospođi', prisjetio se muškarac.

Glazbenik je godinama volontirao u centru za beskućnike, a redovito je uplaćivao novac i udrugama koje su se brinule za djecu.

'Dao nam je milijune, ali izričito nam je branio da mu ime spominjemo u javnosti. Njemu u čast planirali smo organizirati veliki koncert sljedeće godine, na naš 30. rođendan', rekla je Esther Rantzen, osnivačica udruge Childline.

LONDON - JULY 02:  (L to R) Musicians Pete Townshend from The Who, George Michael and David Gilmour from Pink Floyd perform
Getty Images

George Michael 2007. u Londonu je održao spektakularan koncert za medicinske sestre i tehničare. Tako im se zahvalio za svu brigu i ljubav kojima su obasipali njegovu majku dok je ležala u bolnici prije nego što je umrla.

Sav prihod od prodaje hit singla 'Jesus To a Child' iz 1996. dao je u humanitarne svrhe, a isto je napravio i s pjesmama 'Last Christmas' te 'Everything She Wants', dok je zaradu od 'Don't Let the Sun Go Down On Me' dao centru za oboljele od AIDS-a i udruzi za djecu.

Prije 16 godina od privatnoga kolekcionara kupio je klavir pokojnoga Johna Lennona iz The Beatlesa. Za instrument je izdvojio 1,45 milijuna funti (oko 12,8 milijuna kuna).

'Htio je da klavir, na kojemu je John skladao 'Imagine', zauvijek ostane u Lennonovoj rodnoj Velikoj Britaniji. Dao ga je muzeju u Liverpoolu', rekao je kustos.

Glazbenik je umro na Božić od srčanoga zastoja u 54. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:35