POVRATAK U 80-E

POGLEDAJTE KAKO SU DURAN DURAN BACILI ZAGREB U TRANS Britanski glazbeni velikani odsvirali najveće hitove, za kartu uoči koncerta nudilo se i 1000 kn

 
 Darko Tomaš / CROPIX

U maniri pravih profesionalaca, koji imaju više od sto milijuna prodanih albuma te svjetskom glazbenom scenom "žare i pale" već 39 godina, Duran Duran su se na pozornicu na prepunoj Šalati popeli točno u 21.15 sati, kako je bilo i najavljeno u službenom programu. Koncert su otvorili singlom "Paper Gods" s istoimenog aktualnog 14. studijskog albuma, koji su objavili u rujnu 2015. godine.

Publika je pala u potpuni trans kad je pjevač uz prve taktove hita "The Wild Boys" zavikao "Zagreb". Stadionom se prolomio gromoglasni pljesak, sve ruke bile su u zraku, a tisuće oduševljenih obožavatelja kao da su se vremeplovom vratili u lude, i nikad prežaljene, osamdesete.

Uz plesni ritam "Pressure Offa" nebom iznad Šalate poletjele su ružičaste konfete, a emocije su dosegnule vrhunac kad su duranovci zapjevali baladu "Ordinary World". Naime, frontmen ju je posvetio svojemu pokojnom prijatelju i svim publici dragim ljudima koji, nažalost, nisu više među njima.

Britanski glazbeni velikani koncert su završili hitom "Girls On Film", ali nakon višeminutnog skandiranja vratili su se na pozornicu te na bisu izveli još "Save A Prayer", "The Reflex" i "Rio".

Ulaznice za dugoočekivani zagrebački nastup kultnog engleskog new wave i synth-pop benda rasprodale su se tri dana prije koncerta. S obzirom na to da je glazbeni spektakl na Šalati frontmenu Simonu Le Bonu (58), klavijaturistu Nicku Rhodesu (55), basistu Johnu Tayloru (57) i bubnjaru Rogeru Tayloru (57) jedina svirka u regiji, obožavatelji iz Hrvatske, ali i ostatka Europe, do posljednjeg su trenutka panično tražili kartu više, pritom ni ne pitajući za cijenu. Oni najvatreniji, na sam su dan koncerta od jutra kampirali ispred stadiona na Šalati kako bi uhvatili najbolja mjesta tik uz pozornicu.

Pjevač Simon Le Bon i ostatak benda u Zagreb su stigli dan prije svirke. Skromni i nimalo umišljeni, od organizatora su tražili samo da im osiguraju adekvatan prijevoz i privatne vozače. Popularni glazbenici odsjeli su u hotelu Esplanade, gdje su ih, naravno, već u utorak ujutro pronašli i dočekali najvatreniji obožavatelji. Sudeći prema fotografijama koje je jedan talijanski fan club objavio na Instagramu, Britanci su se pokazali kao izrazito strpljive i susretljive zvijezde - pozirali su s fanovima i potpisivali im autograme.

Bilo je u publici Talijana, Slovenaca i Srba, stigli su Mađari, Škoti, sreli smo i ljude koji su zbog koncerta doputovali čak iz Montreala iz Kanade! Kako se približavao početak spektakla na Šalati, rasla je opća histerija oko ulaznica. Neki su za kartu nudili i po tisuću kuna, a bilo je i pojedinaca koji su htjeli izdvojiti sto eura za narukvice koje nose tehničari na koncertu - one obične platnene crvene, na kojima čak ni ne piše Duran Duran! S njima se ne može apsolutno ništa, o upoznavanju članova benda nema ni govora, ali dvije djevojke bile su spremne dati 200 eura za njih, samo da ih imaju za uspomenu - otkrio nam je izvor blizak agenciji Los Angeles Agency, koja je i dovela kultni Duran Duran u Zagreb.

Bendu je ovo bilo drugo gostovanje u Hrvatskoj - prvi put u našoj metropoli svirali su prije čak 16 godina.

Sve u svemu, svirka na Šalati, produkcijski savršeno odrađena, bila je prava glazbena poslastica za kraj ljeta, zbog koje se itekako isplatilo ranije vratiti u Zagreb s godišnjeg odmora, što su mnogi fanovi Duran Durana i napravili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:04