PRODAJA ISPITA

SVEUČILIŠNI PROFESOR OMEO TAJNU AKCIJU USKOK-a Prestao uzimati mito jer je slučajno saznao da će ga pratiti

Srećko Jelinić kandidirao se za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ali za to je morao proći sigurnosnu provjeru
 Bruno Konjević/CROPIX

Strah od provjere Sigurnosno-obavještajne agencije nad kandidatima za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u ljeto prošle godine, potpuno slučajno, omeo je tajnu akciju koju je USKOK u to doba provodio nad Srećkom Jelinićem, profesorom osječkog Pravnog fakulteta , zbog sumnji da je studentima prodavao ispite.

Jelinić, koji je prije desetak dana osumnjičen da je s dekanom tog fakulteta i dvojicom kolega preko posrednika prodavao ispite za ukupno 10 studenata, u ljeto prošle godine nalazio se pod tajnim USKOK-ovim mjerama, a profesor se tada, ne znajući da je pod tajnom istragom, odlučio kandidirati za mjesto člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U to vrijeme USKOK je Jelinića tajno snimao zbog sumnji da je studentu u zamjenu za novac trebao dati prolaznu ocjenu na dva ispita.

Snimljeni razgovori ukazivali su na to da je navodnu kupnju ispita inicirao studentov otac, a čitava operacija išla je preko posrednika Željka Krivića, bivšeg direktora Osječkih tržnica, koji je zbog tih optužbi završio u Remetincu.

USKOK-u omeli akciju

Istražitelji su snimili kako se studentu daju upute da na pismeni ispit na papiru napiše bilo što, čak nevezano za pitanja i temu, a jedino je bitno da preda papir ispunjen tekstom. Posrednici su studenta uputili da na usmenom dijelu pričeka da ostali završe s ispitom te da onda sam uđe u Jelinićev kabinet. No problem je iskrsnuo neočekivano.

Početkom ljeta prošle godine Jelinić se kandidirao za mjesto člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Kandidati su za posao s plaćom od 17.000 kuna, osim intervjua pred saborskim odborom, trebali biti podvrgnuti i sigurnosnim provjerama SOA-e. Saznanje da će obavještajci provjeravati njegove navike, kontakte ali i profesionalnu karijeru rezultirala su time da su USKOK-ovi istražitelji na tajnim snimkama zabilježili kako profesor odustaje od sređivanja ispita, upravo zbog straha od sigurnosne provjere.

Na razgovor pred saborskim odborom Jeliniću je krajem rujna prošle godine HDSSB-ovac Dinko Burić prigovorio stranački angažman na listi HDZ-a te ga je optužio da je na fakultetu zaposlio sina, što je profesor negirao.

I dogovor kažnjiv

Međutim, nije postao član Povjerenstva, a USKOK je sada, godinu dana nakon tog događaja, ipak odlučio osumnjičiti Jelinića i za prodaju ispita koja nije bila dovršena. Naime, prema zakonu, i sam dogovor o mitu predstavlja kazneno djelo, a USKOK smatra da snimljeni razgovori dokazuju namjeru u dovoljnoj mjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:54