DAN ZA PAMĆENJE

VIDEO: KOSOVO - HAITI 0-0 Veliko slavlje u Mitrovici: Kosovo odigralo prvu utakmicu u povijesti!

Haiti je naš prvi korak u svijet. Cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. - poručio je izbornik Bunjaki
 AFP

Nogometna reprezentacija Kosova odigrala je prvu službenu utakmicu u svojoj povijesti - u prijateljskom ogledu u Kosovskoj Mitrovici pred 18.000 gledatelja odigrala je 0-0 protiv Haitija. Međunarodna nogometna federacija (FIFA) izdala je dozvolu za odigravanje utakmice, ali bez isticanja zastave i intoniranja himne. Utakmica je odigrana i uz suglasnost Nogometnog saveza Srbije, a konačnu odluka o statusu Kosova FIFA bi trebala donijeti sredinom ožujka na sjednici Izvršnog odbora.

Odabranici Alberta Bunjakija su bili mnogo bolji od gostiju, no usprkos nizu prilika nisu uspjeli postići povijesni gol. Interes za premijerni nastup Kosova bio je ogroman, akreditirano je više od 100 novinara, a dvoboj su na tribinama pratili i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, te premijer Hashim Thaci. Zanimljivo, navijači su nakon utakmice još dugo na stadionu slavili zajedno s igračima.

Za ogled protiv Haitija izbornik Bunjaki nije pozvao nogometaše koji već nastupaju za druge reprezentacije, no nada se kako bi se to u budućnosti moglo promijeniti. Najveće kosovske zvijezde veznjak Bayerna Xherdan Shaqiri, veznjak Napolija Valon Behrami te veznjak Borussije Monchengladbach Granit Xhaka igraju za švicarsku reprezentaciju. Mladi napadač Manchester Uniteda Adnan Januzaj može birati između tri reprezentacije - Belgije u kojoj je rođen, Engleske gdje igra, te Kosova odakle dolaze njegovi roditelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:35