PROŠLO JE VEĆ 26 GODINA

Zagrebačka obljetnica 'one' utakmice: Zaustavljeni smo na putu da srušimo najjaču momčad Europe

 Arhiv EPH

Eto, već je 26 godina prošlo, 13. svibnja 1990. svake se godine sjetimo. Neodigrana utakmica Dinama i Crvene zvezde u Maksimiru, neredi, Delije s pogurancem pristrane milicije, Boban koji udara ‘organa reda’, Arkan s pištoljem, politička priča namjerno, ili spontano, preseljena na travnjak, dan koji je naznačio da će uskoro biti krvi...

Glupost da su puštali

Nedjelja 13. svibnja, događaj o kojemu se snimaju filmovi, raspravlja se 25 godina, nalaze uvijek neki novi detalji i sjećanja. Definitivno, iako nikad nije odigrana ta utakmica Dinama i Crvene zvezde, znamo da je bila više od utakmice i da je obilježila jednu eru, jednu momčad, jedan stadion i nekoliko generacija Dinamovih navijača. Bila je ona i poruka i eksplozija nacionalnih osjećaja, bila je, zapravo, sve osim nogometa. Definitivno, najvažnija neodigrana utakmica u povijesti i taj će se dan u Maksimiru uvijek obilježavati.

No, zbog svega toga što se događalo 1990. uvijek je u drugi plan pala utakmica koja se igrala na istom stadionu godinu dana kasnije, kad je Dinamo pobijedio 3:2. Bilo je to 11 dana prije no što su Beograđani u Bariju postali prvaci Europe. U Zagreb su stigli ovoga puta bez navijača, već kao prvaci, ali Dinamo je bio motiviran, nezaustavljiv.

- Vodili su nakon 15 minuta 0:2, međutim, mi se nismo predali. Ma, razbili smo ih nakon toga, bila je to naša najbolja utakmica, čovječe, ‘zgazili’ smo tu Zvezdu - prisjetio se Kujtim Shala, jedan od onih koji je bio akter i neodigrane utakmice 1990. i ove pobjedničke, 18. svibnja 1991. Naravno, kako su tenzije bile velike, a igrači i čelnici Crvene zvezde kasnije su pričali da su, na neki način, namjerno izgubili utakmicu. Nisu, kažu, puštali namjerno, ali su shvatili da je bolje da izgube nego da bude problema...

- Ma, to su gluposti. Oni su željeli pobijediti više nego išta, ali mi smo bili odlični. Sve pamtim. Zbog onoga godinu ranije bila je napetost, naravno, osjećala se posebna atmosfera, znao sam da igramo zadnju veliku utakmicu u Dinamu, da više ta momčad neće igrati tako važan susret - priča Shala.

CIJELU PRIČU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:54