HRVATSKE JUNAKINJE

POSEBNA VEZA NAŠIH OLIMPIJKI Sara je Sandrina ljubimica! Perković joj je poklonila koplje

 Reuters

U vrijeme najveće nepobjedivosti Blanke Vlašić često sam susretao Ivana Ivančića koji mi je stalno govorio:

- Strpi se još malo, uskoro ćeš moju Sandru Perković pratiti kao Blanku.

Svi dobro znate da se priča velikog “Trendže” ostvarila.

Prije nekog vremena zatekla me priča koja me istog trena podsjetila na proročanske Ivančićeve riječi. Autor je slovenski trener Andrej Hajnšek.

- Sara će dominirati kao Sandra Perković. U Riju će baciti oko 65 metara i osvojiti medalju.

Talent, glava i žrtva

Sara je Sara Kolak, 21-godišnja bacačica koplja koja je noćas bacala u olimpijskom finalu i osvojila zlato. Kvalifikacije je prošla iz posljednjeg pokušaja u kojem je bacila novi hrvatski rekord 64,30 m. U finalu je taj rekord popravila za gotovo dva metra (66,18 m).

- Nije mi se još dalo ići doma. Nisam došla ovdje zbog putovanja nego po finale. Ne vjerujem da će ovakav hitac biti dovoljan za medalju, no moj prvi cilj je ući među osam najboljih, rekla je nakon kvalifikacija.

Na spomenutu priču Sarinog trenera nadovezali su se Sandra Perković i Edis Elkasević.

- Sara ima ludu glavu, potrebnu za vrhunske rezultate. Jaka je poput mene, bit će uspješna kao i ja. Veliki je radnik, malo je luda, na svoju stranu. Krenula je u rukomet jer joj je mama rukometašica, ali se brzo zaljubila u koplje - rekla je olimpijska pobjednica koja je nakon osvajanja zlata imala vremena i volje svojoj ljubimici isplesti pletenicu.

- Rekla sam joj da uživa u finalu, ali i da pokaže zube. U Tokiju će biti među glavnim kandidatkinjama za medalju - dodala je Perković.

Elkasević je na istom tragu.

- Sara ima veliku budućnost. Mala ima talent, glavu i spremna je puno žrtvovati za ovo što radi. Kombinacija te tri stvari je potrebna za veliki rezultat. Sa 16 godina se preselila iz Ludbrega u Rijeku zbog trenera, a kad se to raspalo, pronašla je novog u Sloveniji - Elkasevićevo je viđenje.

- Mala ima ‘žicu’. Nakon operacije ramena vratila se s europskom broncom i finalom OI.

Sara je i dalje članica riječkog Kvarnera, ali živi i trenira u Celju. Prije tri godine osvojila je europsku juniorsku broncu, 2014. medalju istog sjaja u svjetskoj konkurenciji. Skauti američkih sveučilišta je salijeću, ali ona ne pušta svog trenera.

- Kako bih ga mogla napustiti kad mi je kao drugi tata. Napokon imam trenera koji se potrudio upoznati kako funkcioniram. Ne vrijeđa se, ne dere zbog sitnica. Živi za moj rezultat.

Zmaj i Thorki

I odlično prognozira. U srpnju je Andrej Hajnšek uoči EP-a prognozirao da će osvojiti medalju, i Sara se u centar svijeta vratila s broncom. Uoči odlaska u Rio rekao mi je i da će ovdje osvojiti olimpijsku medalju.

- Hajnšek je odličan trener. Ima Martinu Rataj koja je bila sjajna, ali ne na velikim natjecanjima. Sad ima Saru koja je jaka u glavi - rekao je još Elkasević.

Sandra i Sara su vrlo povezane. Kolak koristi dva koplja. Jedno se zove “Zmaj”, a drugo, “Thorkija”, poklonila joj je Sandra Perković.

- Osvojila je juniorsku broncu, a nije imala svoje koplje. S obzirom da joj je Andreas Thorkildsen najdraži bacač, kupila sam joj njegovo koplje, dala napraviti futrolu s natpisom ‘Sara Kolak Croatia’, i nabavila Thorkildsenov potpis. Neka joj bude dodatna motivacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:28