BJESNOĆA U CENTRU ZAGREBA

Opasna bolest prijeti iz Stare klaonice, građani ljuti jer institucije o svemu šute!

Slučaj mačke, za koju je utvrđeno da je bila bijesna, prepao je građane jer je zaražena životinja živjela gotovo u samom centru Zagreba. Mačka koja je prije smrti bolovala od bjesnoće došla je iz prostora Stare Zagrepčanke, poznatije kao Stara klaonica u Heinzelovoj ulici. Vijest o bjesnoći životinje mnoge je iznenadila, a građane je razljutilo što ih nijedna institucija nije obavijestila o tome. Obdukciju je proveo Hrvatski veterinarski institut i potvrdio da je životinja bila u zadnjem stadiju bolesti.

Uginula u vozilu

Njena vlasnica, jedna od desetak osoba koje skvotiraju, odnosno ilegalno naseljavaju prostor Stare Zagrepčanke u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, pozvala je ljude iz Dumovca da ozlijeđenu životinju prenesu u sklonište. Navodno je mačku udario automobil i bila je teško ozlijeđena.

Veterinarska inspektorica Emilija Vojić kaže da je mačka uginula od bjesnoće u automobilu na putu do Dumovca. No, naš izvor kaže da to nije istina: mačka je u Dumovec došla živa, a nakon dva dana je uginula. Znači da su životinje iz tamošnjeg skloništa dva dana mogle biti izložene virusu bjesnoće. Iz Dumovca to negiraju. Demantiraju čak i navode veterinarske inspektorice i tvrde da nemaju veze s bijesnom životinjom.

- Dumovec normalno radi, a priča s mačkom koju spominjete nema nikakve veze s nama - rekla nam je Dubravka Maljković koja upravlja gradskim skloništem. Međutim, obje su mogućnosti, zapravo, vrlo opasne.

- Ako je životinja uginula u automobilu skloništa, svaka je životinja koja se u tom vozilu poslije prevozila zapravo u opasnosti. No, mačka je bila živa i zato je situacija mnogo opasnija. Vlasnica mačke rekla je da je životinju predala Dumovcu 18. rujna, dakle dva dana prije nego što je uginula - kaže naš izvor.

Poslani na cijepljenje

Uz potencijalne probleme u Dumovcu, i u Heinzelovoj je stanje opasno. Vlasnica mačke i prijatelj koji s njom živi poslani su na cijepljenje, a tvrde da su se cijepili i ostali skvoteri. Mačka je u posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko puta oboje izgrebala do krvi, a vlasnicu je i ugrizla. U prostoru Stare klaonice nalazi se još pet pasa koji su bili u stalnom kontaktu s uginulom životinjom. Jedan od njih, star samo četiri mjeseca, pripada vlasnici mačke, no veterinarska inpekcija tvrdi da su psi cijepljeni i da nema opasnosti od širenja zaraze.

Njihovi ih vlasnici moraju u idućih šest mjeseci strogo kontrolirati.

No, što je s mačkama? Čuvar ulaza u Staru Zagrepčanku kaže da ih ima mnogo i da se, baš kao i psi, često motaju tim područjem. Je li se nešto poduzelo?

Mačaka ima puno

- Nadležni veterinarski inspektor, koji je obavljao nadzor područja, nije vidio nijednu mačku pa se po tom pitanju ništa nije napravilo. S mačkama je teško, ne može ih se uhvatiti, a u Heinzelovoj ih ima jednako mnogo kao i u drugim dijelovima grada. Kontroliramo to područje i istražujemo porijeklo zaraze. Moguće je da je životinja dolutala iz nekog drugog dijela grada. Za sada još ništa ne znamo - kaže inspektorica Vojić.

Pravilnik o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bjesnoće kod životinja određuje da se, kad se utvrdi bjesnoća i dok traje opasnost od nje, u zaraženom i ugroženom području moraju eutanazirati necijepljeni psi i mačke, kao i životinje lutalice. Životinje cijepljene protiv bjesnoće stavljaju se pod nadzor šest mjeseci, a njihovi vlasnici svaku promjenu u ponašanju ili u slučaju da životinje odlutaju moraju prijaviti veterinaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:00