PROCJENE BRUXELLESA

ŠUKER (HDZ) O BDP-u 'Još najmanje 2-3 godine Hrvati se ne trebaju nadati ničem boljem'

 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Nova prognoza Europske komisije, koja je danas smanjila procjenu pada hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s jedan posto na 0,7 posto BDP-a, te istodobno povećala procjene državnog deficita i javnog duga, pokazuje da se hrvatski građani slijedeće dvije-tri godine ne trebaju nadati ničem puno boljem, ocijenio je HDZ-ov zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker.

PADAMO, ALI SPORIJE Bruxelles: 'Hrvatski BDP neće biti u minusu 1,0 nego 0,7 posto'

Korekcija procjene pada BDP-a s jedan posto na 0,7 posto praktički je u granicama statističke greške, no ključni problem je što Europska komisija procjenjuje vrlo loše izglede za rast u 2014. i 2015. godini, rekao je Šuker Hini.

Po prognozi Komisije, hrvatski BDP bi u 2014. trebao porasti samo za 0,5 posto, te u 2015. godini za 1,2 posto, a nije moguće bilo kakvo povećanje društvenog standarda bez gospodarskog rasta od dva posto, upozorava Šuker.

Procjene Europske komisije samo potvrđuju crne prognoze, a to se događa isključivo kao posljedica onoga što se događa u našoj okolini, prije svega u eurozoni, dodao je Šuker.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kaže da je smanjenje pada BDP-a pozitivno, a u vezi očekivanog povećanja proračunskog deficita i javnog duga, bitna je struktura deficita i duga.

Kod povećanja deficita državnog proračuna sa 4,7 posto na 5,4 posto BDP-a u ovoj godini, kao i porasta na 6,5 posto u 2014. godini, Komisija je uzela u obzir da iz proračuna za sanaciju zdravstva i mirovinskog osiguranja ide 22 milijarde kuna, i to je otprilike odraz tih troškova.

Što se tiče javnog duga, procjene da će ove godine dosegnuti 59,6 posto BDP-a, iduće godine 64,7 posto, a u 2015. godini 69 posto BDP-a u skladu su s onim što znamo, dodao je Lesar.

Najvažnije je kakva će biti struktura tog deficita i duga jer ako će sve završiti u potrošnji i sanaciji, a ne promjeni sustava, onda Hrvatsku ne čeka ništa pozitivno, ističe Lesar koji ne može biti optimističan sve dok u Hrvatskoj ne vidi industrijski razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:43