MUO

IZLOŽBA SAŠE ŠEKORANJE 'VIŠEGLASJA' Dijalog s biljkama inspiriran pjesmama Paljetka i Goloba

Koncept započet izlaganjem u izlogu Šekoranjine cvjećarnice prenesen je u veliko mjerilo muzejskog okvira

Izložba “Višeglasja” Saše Šekoranje koja se danas otvara u Muzeju za umjetnost i obrt svojevrsni je hommage biljkama tog poznatog zagrebačkog umjetnika i cvjećara, a čine je instalacije, radovi u kombiniranim tehnikama, crteži i slike.

Inspiriran biljkama i staklenicima, Šekoranja postavom izložbe nastoji ispričati priču o prolaznosti i o stvarima koje, iako nevidljive, kako kaže, ipak egzistiraju.

“Ovi su radovi moj dijalog s biljkama. Sam naslov izložbe preuzeo sam od jedne pjesme Luke Paljetka, a inspirirala me i poezija Zvonimra Goloba”, kaže umjetnik. Monokromni akrilici na platnu, ploče staklenika po kojima intervenira kistom, simulacija prostora njegove kultne cvjećarnice u Ilici, samo su neki od eksponata na Šekoranjinoj izložbi.

Temu staklenika koji su mu bili glavna inspiracija, Šekoranja uspoređuje s razumijevanjem umjetničkog stvaranja: “Pravi staklenici se u ljetno vrijeme prekrivaju ili prskaju debelim slojem bijelog vapna koji bilje štiti od topline i sunca. Tada prekrasan cvat bilja i bilje samo postane nevidljivo, što dovodi u pitanje njegovo postojanje; bez posjedovanja pravog ključa ne može se ući u staklenik. Kao i u umjetnosti, samo oni s ključem mogu sudjelovati, to je vrsta ekskluziviteta. Ključna je igra, doživljaj”, objašnjava.

Prema riječima kustosice izložbe Arijane Koprčine, Šekoranji bilje postaje sve češćim medijem izražavanja - on u svojim novim radovima otvara nove aspekte oblikovanja vegetetabilnim medijem koji stavlja u kontekst suvremne umjetničke produkcije, zatvarajući ciklus od obrta do umjetnosti. “Koncept započet izlaganjem u izlogu Sašine cvjećarnice-galerije prenesen je u veliko mjerilo muzejskog okvira maštovitim instalacijama i radovima s elementima iz prirode, posvećenima ljubavi prema cvijeću, bilju i igri stvaranja.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:23