VODIO PARALELNI ŽIVOT

Srbija: Pekar ukrao Cezannea od 100 milijuna eura. Uhitili ga dok je u trećoj smjeni mijesio kruh

U akciji su kradljivci dobili 2,5 milijuna eura kao predujam za sliku

BEOGRAD - Pod specijalnim mjerama sigurnosti slika Paula Cezannea , vrijedna desetke milijuna dolara, bit će krajem tjedna prebačena iz Beograda u Zürich. Švicarska vlada poslat će po nju poseban avion, a dotad se skupocjena slika čuva u trezoru Narodne banke Srbije. U operaciju su, osim policije, uključene žandarmerija i tajna služba BIA, a mjere osiguranja podrazumijevaju nekoliko sigurnosnih prstenova i apsolutnu tajnost, prenosi Press.

Izmislili kupca

Ni tjedan dana nakon spektakularne akcije beogradske policije nisu službeno objavljeni svi detalji operacije u kojoj je pronađen Cezanneov “Dječak u crvenom prsluku”, i to četiri godine nakon jedne od najvećih krađa umjetnina u svijetu. I dalje se ne zna tko je bio tajanstveni kupac koji je za sliku planirao dati 3,5 milijuna eura u gotovini.

Zapravo, još nije jasno ni je li kupac uopće postojao ili su agenti pljačkašima podmetnuli lažnog kupca kako bi ih uhvatili na djelu i dokopali se slike. Pozivajući se na izvor u vrhu MUP-a Srbije, tabloid Alo prenosi da pravog kupca nije bilo, nego su inspektori srpskog USKOK-a, odnosno Službe za borbu protiv organiziranog kriminala (SBPOK), u suradnji sa švicarskim kolegama smislili operaciju u kojoj su pljačkašima bacili udicu u vidu lažnog bogataša.

Zajednička srpsko-švicarska operacija počela je u lipnju 2010. kad se pročulo da je basnoslovno vrijedan ukradeni Cezanne završio u Srbiji. Lopovi su pustili glas u balkanskom podzemlju da traže kupca. Početna cijena: osam milijuna eura. Bili su spremni spustiti je do sedam milijuna, ali zainteresiranih nije bilo .

Švicarski euri

Policija je brzo ušla u trag pljačkašima, ali nije bilo nikakve koristi uhititi ih ako pritom slika ostane skrivena. Zato je SBPOK u akciju uključio policijsku Službu za prikrivene isljednike i angažirao agenta koji je uspio nasamariti pljačkaše.

Dogovorili su se oko cijene od 3,5 milijuna eura. Dvije su rate dobili i kad su trebali dobiti treću i predati sliku, ekipa je uhićena. Novac za otkupninu osigurala je švicarska vlada.

I tu je nastao problem: sliku su našli, ali više od milijun eura je isparilo! B92 prenosi da su pljačkaši do uhićenja od dogovorenih 3,5 milijuna uspjeli naplatiti 2,8 milijuna, 1,5 milijuna je pronađeno, ali nitko ne zna gdje je preostalih 1,3 milijuna eura. Zbog toga se potraga nastavlja: u utorak su pretražena nova tri stana, ali novac nije pronađen.

Umjesto novca, policajci su zaplijenili 25 umjetničkih slika za koje sumnjaju da su također ukradene.

Osim švicarske, u akciju je bila uključena i slovenska policija jer je otkriveno da se jedan od uhićenih, Ivan Peković, kretao na području Srbije, Slovenije i Švicarske.

Pritvor od 30 dana određen je svima: Rašku Mladenoviću kojega je policija označila kao jednog od tri pljačkaša koji su sliku ukrali iz muzeja u Zürichu te njegovim beogradskim “logističarima” Ivanu Pekoviću, Bobi Nedeljkovskom i Goranu Radojeviću.

Prema navodima beogradskih medija, drski kradljivac umjetnina Raško Mladenović, sposoban da ukrade slike najskupljih svjetskih slikara poput Cezannea i Van Gogha, vodio je dvostruki život.

Skroman život

Za razliku od pripadnika tzv. zemunskog klana koji su vodili paralelni život s ljubavnicama na Kanarskim otocima, Mladenović paralelni život sastojao se od toga što je “glumio običnog čovjeka”. Iako je ukrao i krio milijune eura vrijednu sliku radio je kao - pekar. Uhićen je dok je u trećoj smjeni mijesio kruh.

Živi skromno, i to u Čačku, nosi običan sat Swatch i vozi stari Golf “dvojku”, a uhićen je dok je mijesio kruh u trećoj smjeni, prenosi nekoliko beogradskih novina. Novi detalj otkrio je Kurir koji piše da je prije nekoliko godina Mladenović sudjelovao u kvizu “Milijunaš”, ali je osvojio samo 800 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:05