UNOSAN BIZNIS

ŠVERCERI U SRBIJI BOLESNICIMA PRODAJU PETROLEJ KAO LIJEK PROTIV RAKA Doktori u šoku: 'To je čisti otrov!'

Oboljelima od raka nadrliječnici u Srbiji kao lijek prodaju - petrolej. Medicinski petrolej je navodno alternativni lijek protiv raka, pišu begradske Večernje novosti, i sve je popularniji na crnom tržištu čudotvornih pripravaka. Liječnici upozoravaju kako tretman petrolejem u najboljem slučaju neće imati nikakvog efekta.

List prenosi izjavu trgovca petrolejem, kojem navode samo inicijale R. G. i pišu da je iz Novog Kneževca. On kaže da je počeo švercati medicinski petrolej prije nekoliko mjeseci i vrlo brzo je biznis proširio na čitavu regiju. Kao lijek ne prodaje onaj obični petrolej, kojeg su naše prabake koristile u svjetiljkama, nego pročišćeni, medicinski, kakav je navodno odobren za prodaju u Njemačkoj.

- Čudotvorni lijek kupujem u Njemačkoj, u apoteci. Boca od 2,5 decilitra košta 15 eura a ja ga prodajem za 35 - spretni trgovac objašnjava svoj biznis plan. Prodaje bočice Petroleuma recitficatuma 30, sa oznakom Njemačke homeopatske unije iz Karlsruhea.

Švercer kaže da se do tržišta probio bez mnogo napora: bilo je dovoljno da postavi nekoliko oglasa na internet. Tvrdi da je interes ogroman, a kupcima šalje i po deset bočica odjednom. Dovoljno je da se pojavi poneki blog s par svjedočenja ljudi da su čudotvorno izliječeni baš uz pomoć petroleja, pa da se probudi nada očajnih bolesnika i njihovih obitelji.

Predsjednik Društva Srbije za borbu protiv raka, dr. Slobodan Čikarić rekao je za Novosti da alternativna medicina postoji otkad postoji i rak, ali da je petrolej čisti otrov, a njegova sjajna učinkovitost ništa drugo nego zabluda.

- Kada bi terapija petrolejem nešto vrijedila, koristili bismo je svi, ali to je čista besmislica. Petrolej je otrov, a ne lijek - istaknuo je ovaj stručnjak. - Ne postoji nijedna klinička studija koja bi dokazala da je petrolej djelotvoran u lečenju karcinoma, pa ga mi ne preporučujemo bolesnicima - rekla je za Novosti dr. Biljana Kukić, onkolog sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:19