NA RUBU RATA

SJ. I JUŽNA KOREJA IZMIJENILE VATRU 'Ispalili su granate pa smo uzvratili! Ljudi su u skloništima'

This picture, taken by North Korea's official Korean Central News Agency on March 7, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) using a pair of binocular to look south as he inspects Jangjae Islet Defence Detachment near South Korea's Taeyonphyong Island in South Hwanghae province, North Korea's southwestern sector of the front. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

Pomorske snage Sjeverne i Južne Koreje izmijenile su vatru preko sporne morske granice, javlja BBC.

Sjeverna Koreja je ranije u ponedjeljak proglasila upozorenje protiv plovidbe za područja u blizini svoje zapadne obale u blizini sporne granice s Južnom Korejom i obavijestila Jug da će izvesti vježbe gađanja sa sedam mjesta, priopćila je južnokorejska vlada koja je upozorila kako će odgovoriti ako njihovo ponašanje prijeđe granicu.

- Granate ispaljene iz Sjeverne Koreje pale su s naše strane granice te smo uzvratili otvorivši vatru - izjavio je glasnogovornik glavnog stožera južnokorejske vojske.

- Zasad obje strane pucaju u more - dodao je glasnogovornik.

Stanovnici južnokorejskih otoka Baengnyeonga i Yeonpyeonga dobili su upute da odu u skloništa, istaknuo je lokalni dužnosnik.

- Tražimo od svih stanovnika da smjesta odu u skloništa, neki su to već učinili - kazao je on.

Južna Koreja kasnije je izvijestila kako su uzvratili vatru nakon što su sjevernokorejske granate pale u njihove teritorijalne vode.

To područje je u blizini tzv. Sjeverne granične crte povučene na kraju Korejskog rata 1950-53, koju Sjever odbija priznati. U ranijim sukobima dviju mornarica u tom području poginule su desetine mornara na obje strane.

Sjevernokorejsko upozorenje dolazi usred povišenih napetosti s kojima se suočava Sjever nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti osudilo Pyongyang zbog ispaljivanja rakete srednjeg dometa prošloga tjedna upravo dok su se čelnici Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država sastajali kako bi razgovarali o Sjeverovu programu naoružanja.

Područja koja je označio Sjever su sjeverno od morske granice ali leže blizu otocima nastanjenim civilima, rekao je južnokorejski dužnosnik koji je zatražio da ne bude imenovan. Južnokorejska vojska će pažljivo pratiti da ne dođe do bilo kakve teritorijalne povrede njezinih voda, rekao je.

Najava vojne vježbe zadnji je u dugom nizu incidenata zbog morske granice koju suparnici ogorčeno osporavaju u jednom od najviše naoružanih područja na svijetu s oko 1,8 milijuna vojnika.

Južnokorejski vojni brod potopljen je 2010. pogotkom sjevernokorejskog torpeda, kako to tvrdi Seoul, a Sjever niječe, pri čemu je poginulo 46 mornara.

Sjever je bombardirao jedan od otoka u blizini granice kasnije te godine ubivši četvero ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:12