PONOVNO ROĐEN

Ribar koji je pao u more i plivao dva kilometra do Brela: 'Išao sam se pomokrit s bande koćarice...'

 Ivo Ravlić / CROPIX

Kako mi se dogodilo da padnem s broda u more? Ma išao sam se pomokriti s bande koćarice, usput sam se jače nagnuo put sajle da nešto vidim, pa me odjednom nešto zanilo i privrnilo.

Tako nam je Tonči Jusić (35) govorio u petak ujutro na makarskoj rivi, objašnjavajući kako je došlo do pomorske nesreće u četvrtak iza 22 sata u bračko-hvarskom kanalu, javlja Slobodna Dalmacija. Prilikom koćarenja Tonči je s ribarice “Dino” pao u more. Nesreća je to koja bi u hladnoj noći i po mrklom mraku obično dovela do tragičnog kraja.

More 13 stupnjeva

Vrlo brzo podignuta je uzbuna, čim su na koćarici primijetili da Tončija nema. Za njim je tragalo plovilo Kapetanije Split i Pomorska policija, ali je on sam doplivao oko 23.45 do obale kod Baške Vode, preplivavši jednu milju. Tonči je svjestan da je bio blizu smrti. Jer, teško bi ga u takvim uvjetima netko mogao primijetiti u moru. Brat mu Dino Jusić i treći član posade Luka Kadić nisu odmah ni primijetili da Tončija na koćarici nema. Zvali su ga pet minuta nakon pada, ali ribarica se već podosta udaljila.

- Zazvao sam i ja njih, ali tko će me čut kad radi motor. Nisam puno trošio snagu na dovikivanje, nego sam se pribrao i bez panike počeo plivat prema obali. Leđno i prsno - priča nam Tonči.

Skinuo sam sa sebe jaketu, postole, džemper i košulju i ostao samo u donjoj majici… I onda polako veslaj. Trebalo mi je sat vremena plivanja i našao sam se na plaži u Brelima. Vidim, u jednoj kući gori svjetlo, pokucam jako na vrata, otvori starija žena i kad me ugledala golog i mokrog, pripala se. Istjerala me i kaže da će sad nazvat policiju. Samo sam mogao malo povući donju majicu.

Nisam je uvjeravao, krenem dalje i dođem do kuće gdje sam zatekao momke koji su mi povjerovali što se dogodilo. Dali su mi robu da se presvučem, od njih sam nazvao mobitelom brata i Luku na koćarici, javio im da sam dobro i da sam se dočepao kraja. Oni su s broda javili sestri, koja je sve prijavila policiji. A ja s momcima čekao da dođu moji u Brela po mene i ugrijao se s pola litre višnjevače - sa srećom u očima priča Tonči neribarsko iskustvo.

Temperatura mora bila je između 13 i 15 Celzijevih stupnjeva, ne prehladno. Ali svejedno nije bilo jednostavno noću prisilno preplivavati 1600 metara. Nije htio ni na Hitnu pomoć jer se, kaže, dobro osjećao.

- Ja nisam ni u jednom trenutku pomislio na najgoru mogućnost, na utapanje našega Tončija dok smo ga tražili u mrkloj noći po kanalu. Znam ja da on ima rebra od madira, a crijeva od konopa, jer on je ribar, a ne mornar od porta - kroz smijeh će Luka Kadić.

Kao i u petak ujutro, kada smo ga s bratom i Lukom zatekli na koćarici privezanoj uz veliki mul u Makarskoj. Već su se pripremali za popodnevno isplovljavanje i ponovno bacanje mreža radi koćarenja. Inače, sva trojica su iz Dugoga Rata, ali u Makarsku se vezuju i predaju ulov za prodaju, piše Slobodna Dalmacija.

Tražilo ga pet brodova

Prema službenom priopćenju Ministarstva pomorstva, Nacionalna središnjica za spašavanja na moru u Rijeci nakon zaprimljenog poziva na poziciju je uputila brod „Pojišan“ Lučke kapetanije Split, te plovilo Pomorske policije „Sv. Mihovil“, a o slučaju je obavijestila i Obalnu stražu. U akciju se u međuvremenu uključila i jedna privatna brodica, te kapetan Lučke ispostave Makarska.

Potraga je prekinuta oko 23.45, kada je sestra nestalog ribara dojavila da je njezin brat neozlijeđen doplivao do obale kod Baške Vode. Članovi posade koćarice Dino Jusić i Luka Kadić kažu kako nisu vidjeli ni jedan bord u potrazi za Tončijem Jusićem u moru, dok su oni sat vremena tragali za njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:49