NOVE MALVERZACIJE?

Drama u sjedištu Uefe: Švicarska policija istražuje dokumente s potpisom Giannija Infantina

 Valeriano Di Domenico / Getty

Švicarska policija upala je u srijedu u sjedište Europskog nogometnog udruženja (UEFA) u Nyonu, kako bi prikupila ugovor s potpisom sadašnjeg predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Giannija Infantina, a koji se nalazi na popisu sumnjivih dokumenata u aferi 'Panama Papers'.

Radi se o pravima na prijenose utakmica UEFA-ine Lige prvaka za razdoblje od 2006. do 2009. godine, koje je kupila tvrtka Cross Trading u vlasništvu Argentinaca Huga i Mariana Jenkinsa, a potom preprodala ekvadorskoj televiziji Teleamazonas za trostruko veći iznos. Iz UEFA-e su potvrdili da je jedan od dvojice potpisnika dokumenata bio Gianni Infantino, ali su odbacili da se radi o bilo kakvim nečasnim radnjama.

"UEFA potvrđuje da su predstavnici švicarske federalne policije bili u uredu s nalogom za uvid u ugovor između UEFA-e i Cross Trading/Teleamazonas. Naravno, UEFA je svu dokumentaciju dala na uvid i bezrezervno će surađivati s policijom", stoji u priopćenju koje je objavila UEFA.

Hugo i Mariano Jinkis nalaze se među desecima osoba koje su prošle godine izručene američkim vlastima u sklopu velikog korupcijskog skandala koji je uzdrmao do temelja Međunarodnu nogometnu federaciju, zbog čega je i bivši predsjednik Sepp Blatter došao na udar i na kraju bio prisiljen odstupiti, a na njegovo je mjesto u veljači izabran Gianni Infantino koji se sada spominje u aferi 'Panama Papers'.

Neki mediji su iznijeli tvrdnje da je UEFA prodala sporna televizijska prava ispod tržišne cijene, čime je pogodovala kupcima, ali su iz Europskog nogometnog udruženja te tvrdnje odbacili kao neutemeljene te da je prodaja napravljena kroz otvoreno i transparentno tržišno natjecanje.

"U usporedbi s ostalim cijenama za tu razinu prava ponuda Teleamazonasa bila je u skladu s cijenama postignutim na tržištima Južne i Srednje Amerike", objavila je UEFA u posebnom priopćenju.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:55