DESNA REKONSTRUKCIJA EUROPSKE KOMISIJE

HDZ-ovo pismo za Junckera: dajte nam i povjerenika za totalitarizam

Inicijatori kažu da jedan od budućih povjerenika treba biti zadužen za pitanja žrtava totalitarnih režima
Zagreb, 230414.Hotel Westin.HDZ je organizirao skup pod nazivom "Investicijski potencijali Hrvatske" na kojem se zeli dati odgovore kako poboljsati investicijsku klimu, prezentirati strateske projekte te kako ih financirati.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Skupina zastupnika Europske pučke stranke (EPP), čiji su članovi HDZ i HSS, uputila je pismo novom predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, također članu EPP-a, u kojem traže da jedan od povjerenika u budućoj Komisiji bude zadužen za pitanja europske povijesti i sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Desna incijativa

Pismo je potpisalo 25 zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, među kojima su i svi članovi EPP-a iz hrvatskih stranaka, dakle Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier iz HDZ-a te Marijana Petir iz HSS-a.

“Smatramo da bi europske institucije, posebno Europska komisija, trebale poticati široku raspravu na europskoj razini o uzrocima i posljedicama totalitarne vlasti. To nije samo povijesno ili emocionalno pitanje, to je problem za stvarnu, sveobuhvatnu integraciju Europe”, ističe se u pismu te dodaje kako bi se time obnovile i obranile europske vrijednosti.

Njih, pak, ističu potpisnici, dovode u pitanje “zemlje izvan EU koje koriste falsificiranu povijest kako bi opravdale agesiju na susjede”. Osim ovog problema, koji se sasvim jasno odnosi na Rusiju i njezin sustav koji je uistinu vrlo blizak totalitarnom, zastupnici EPP-a smatraju da je nespominjanje totalitarnih zločina postalo prepreka dubljoj integraciji, ali i da predstavlja plodno tlo za euroskepticizam i ekstremizam.

Komunistički zločini

Junckera podsjećaju da rezolucija Europskog parlamenta iz 2009. godine “O europskoj savjesti i totalitarizmu” ima za cilj da se razotkrivanjem zločina komunističkih režima dođe do pomirenja koje se može postići prihvaćanjem odgovornosti, traženjem oprosta i jačanjem moralne obnove.

Zastupnici, njih 25, stoga vjeruju kako bi bilo nužno da “jedan od novih povjerenika u vašem timu u svom portfelju obuhvati i teme koje se odnose na europsku povijest i sjećanje”.

Komentar Tvrtka Jakovine:

Taj neće biti povjerenik, nego cenzor istine

Kada bi se u vladi EU u Bruxellesu uveo poseban resor za povijest i sjećanje, povjerenik koji bi određivao kako o onome što je bilo misliti u katakombe bi sigurno otjerao svećenike koji drže mise za poglavnika Antu Pavelića. Još veći bi se strah, u svjetlu presude Ljubljanskoj banci, osjetio u Sloveniji. Mariborčani bi morali mijenjati Titovu ulicu, iz optjecaja bi se povlačio kovani euro s likom partizanskog komandanta Stane, a spomenici partizanima uz talijansko-slovensku granicu možda bi doživjeli sudbinu onih u Hrvatskoj?

Nije posve neobično da hrvatski zastupnici u Parlamentu EU, konzervativne opcije, niti jedan povjesničar, sponzoriraju prijedlog imenovanja “komesara za prošlost”. Pa i KPJ-u je imala posebnu Komisiju za historiju.

Slične inicijative, u kojima politički vrh arbitrira što misliti o prošlosti, ima i Putin u Rusiji.

Zakon o tome kako pisati i misliti o prošlome nije cilj u demokratskim, netotalitarnim, društvima. Nadalje, slične inicijative sa zapada, poput čitanki Centra za demokraciju i povjerenje u Jugoistočnoj Europi, odbijane su baš od HDZ-ove Vlade kao miješanje u “našu istinu”.

HDZ-ov ministar prosvjete govorio je tada da Hrvati sad odlučuju što s istinom. Europski povjerenik za gospodarstvo onima koji ne znaju ne može pokrenuti proizvodnju, tako ni povjerenik za mišljenje o prošlom neće biti puno više od cenzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:22