POTRESNA ISPOVIJEST

DJEVOJKA S DVIJE MATERNICE SVAKI MJESEC IMA TRUDOVE 'Počelo je kada sam imala 13 godina. Osjećala sam se kao da mi se crijeva raspadaju'

 CC / Colourbox

LONDON - Mlada Britanka pati od rijetkog poremećaja zbog kojeg ulazi u trudove svaki put kada dobije mjesečnicu, a svoju priču ispričala je za britanski Mirror.

Sophie Loader, 23-godišnjakinja iz Chelmsforda u Essexu rođena je s dvije maternice - uterus bicornis - i svaki mjesec jedna od njih napuni se menstrualnom krvlju, zbog čega se njen organizam ponaša kao da je na kraju trudnoće.

- Imala sam trudove stotine puta, no samo jednom uistinu, rekla je Sophie, danas majka jednog djeteta, dvogodišnjeg sina Chasea.

- Trudovi su počeli kada sam imala 13 godina. Nikad nisam osjećala takvu bol, i nisam razumjela što mi se događa. Bila sam užasnuta, čak je i liječnik mislio da sam možda trudna, izjavila je.

- Kada sam porađala Chasea bila sam na analgeticima zbog carskog reza, pa nisam osjetila bol pravog poroda. No, ne želim ovo niti jednoj ženi. Jedan porod je sasvim dovoljan.

Kada je dobila prvu mjesečnicu, njena majka je morala pozvati hitnu pomoć.

- Bilo je stravično, osjećala sam se kao da mi se iznutrice komadaju.

Bili su potrebni mjeseci testiranja prije nego što su liječnici konačno rekli Sophie da ima dvije maternice.

Lijeva maternica bila je potpuno zdrava, no desna bi se ispunila krvlju i uvjerila njeno tijelo da je spremna za porod.

- Završila sam u bolnici više od 30 puta jer se nisam mogla nositi sa simptomima. Na kraju, sve što su mogli učiniti za mene je naučiti me vježbe disanja, koje koriste žene prilikom stvarnog poroda.

Nakon što je rodila Chasea, liječnici su joj ugradili kontraceptivni implant, zahvaljujući kojem sada dobiva lažne trudove samo svaka tri mjeseca.

- Otkad sam bila mala djevojčica, htjela sam postati majka. Na trenutke sam mislila i da sam odustala, no sretna sam što imam Chasea. Ipak, ne vjerujem da ću imati još jedno dijete u bliskoj budućnosti, zaključila je Sophie.

Mnoge žene niti ne znaju da imaju dvije maternice

Dvoroga maternica - uterus bicornis - rijedak je poremećaj koji se pojavljuje još za vrijeme razvoja embrija. U većini slučajeva, žena ima samo jednu vaginu i donji dio maternice, dok se gornji račva u dva ‘roga.’ Poremećaj se javlja u mnogim različitim oblicima, ovisno o veličini zajedničkog dijela maternice i rogova.

Poremeća se javlja u oko 0,4% žena, no ova brojka može biti i veća, s obzirom da taj poremećaj često ne bude dijagnosticiran. Moguće ga je vidjeti uz pomoć ultrazvuka ili MRI skenera, no kako kod većine žena nema nikakvih simptoma, najčešće se otkriva tek u trudnoći ili prilikom porođaja.

Iako se u ljudi radi o razvojnom poremećaju, razdvojena maternica normalna je pojava kod brojnih vrsta sisavaca, uključujući svinje i glodavce.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:40