SLOVENAC NA KANTRIDI

MATJAŽ KEK PREPORODIO RIJEKU 'Najveći problem je infrastruktura, sa dva i pol terena ne može se u fajt s Dinamom'

Na Kantridi je napravljena pametna selekcija. Iskusnici koji podmetnu leđa, dio igrača u srednjim godinama i puno, puno mladih - rekao je slovenski stručnjak

Kako ste?

- Dobro. Malo umoran jer je jako puno energije uloženo u pripremu utakmice s Belupom, ali... Pobjede su čarobne, pobjede brišu umor.

Što je u HNL-u onako kako ste očekivali, a što vas je ugodno ili neugodno iznenadilo?

- Za sada imam zaista samo pozitivna iskustva. Jedini su problem travnjaci za trening. Ponekad se protiv prirode ne može, ali to je jedino negativno. I jedino što onemogućava još bolji nogomet. Jer ima mnogo dobrih mladih igrača koji znaju igrati, a dobra infastruktura bi sigurno još podigla kvalitetu. Nije u redu da moji suradnici svako jutro provjeravaju terene u Rijeci i okolici, da prije treninga najprije tražimo gdje uopće možemo trenirati.

Ima li Rijeka igrača koje bi Štimac trebao pozvati?

- Sigurno ima potencijal, igrače koji bi uz konstantno dobre igre trebali zainteresirati ljude koji odlučuju o tome. Na njihovu mjestu ja ne bih zaobilazio Rijeku, ali činjenica je da još treba vremena, da ti mladi dečki (a o imenima neću) moraju cijele sebe uložiti u nogomet i to će im se sigurno vratiti dobrim pa i pozivom u A-reprezentaciju. Za sada imamo igrače koji upozoravaju na svoj potencijal no badava im to ako sve ostane na "upozoravanju". Moraju raditi. Nisu bitni "stričevi" ili "dobronamjerni" savjetnici. Teren, samo teren pokaže istinu.

Mladi igrači?

- Na Kantridi je napravljena pametna selekcija. Iskusnici koji podmetnu leđa, dio igrača u srednjim godinama i puno, puno mladih koji "kljuckaju", ne daju spavati prvotimcima. Treba nam to, publici i klinicima je lakše identificirati s domaćim dečkima. Dobar je miks, a bit će i onih za koje se čini da su u drugom planu, ali će dobiti šansu pa opet izletjeti na površinu. Samo mlade nećemo gurati jer to je ništa drugo nego klasični alibi.

Na ljeto... Opet velike seobe ili manje korekcije?

- Tražit će se, ne osvježenja, nego podizanje kvalitete. Sada procjenjujem, ovisno od financija... Jedan-dva nova igrača, tri najviše.

Život u Opatiji i Rijeci?

- Prezadovoljan sam. Našao sam svoj mir, generalno sam se našao. Dobro mi je.

Što nedostaje Rijeci da se danas-sutra ravnopravno "potuče" s Dinamom?

- Dinamo je sustav. Organiziran i stvaran duže vremena. Ako se zna u kakvim je problemima Rijeka bila prije tek nešto više od godinu dana, onda bi bilo nevjerojatno da smo već sada napravili toliko veliki pozitivni zaokret i došli na Dinamovu razinu. Rijeka ima neke jednostavno fenomenalne predispozicije: financijsku stabilnost, organizacijsku definiranost i silnu ambicioznost. E sad imamo i ono jako važno, u čemu sam ja malo tvrđi, a što nije kako treba biti: ne možeš ti s jednom umjetnom travom i sa dva i pol terena (i to, ta dva i pol "na pola"!), očekivati velike pomake u struci, u radu. Stvoriti uvjete pa onda i sustav kroz koji idu četiri ključne komponente: 1. selekcija, 2. stvaranje igrača, 3. stvaranje igre, 4. stvaranje rezultata. Kad skupiš te četiri kompomente, to je uspjeh. Ako samo jedna fali u tom mozaiku, nema kontinuiteta i nema približavanja Dinamu! No s velikom željom koju ovdje na Kantridi i u Rijeci vidim, to se s vremenom može postići. Ima Rijeka sposobnih ljudi spremnih žrtvovati i svoje vrijeme i svoj novac za ovaj voljeni klub. Zato sam siguran da se može po pitanju trening-kampa naći zajednički jezik s Gradom. Jer ipak je HNK Rijeka simbol ovoga grada i na srcu svih Riječana! A pobjeđujemo, klima je dobra. Može doći Ćiro, Bilić ili Kek, nije bitno. Bitna je pozitivna atmosfera koju stvaraju samo pobjede. Doći će i teški trenuci, a oni se premošćuju upravo kroz pravi sustav i organizaciju koji jamče strpljenje tj. samopouzdanje, uvjerenost da si na pravom putu. U tom smislu Rijeci još nedostaje ta infrastruktura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34