DAN UOČI PRESUDE

Milanović o suđenju Čačiću: 'Mi puno više poštujemo mađarsko pravosuđe, nego oni naše'

Sjetite se drugog postupka protiv jednog mađarskog poduzetnika, rekao je Milanović
Zagreb, 120412.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Radimir Cacic i Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak pri dolasku na summit EU-a u Bruxelles, govoreći o sudskom procesu koji se protiv Radimira Čačića vodi u Mađarskoj , da će Hrvatska poštovati pravomoćnu presudu, dodajući da hrvatsko pravosuđe više poštuje mađarsku stranu nego što je slučaj u obratnom smjeru.

"Vladavina prava je razgovor, a naročito kada se radi o drugoj jurisdikciji na koju ni ja ni drugi nemamo utjecaj. Dakle, razgovoramo o vrijednostima. Kada bi mađarska strana poštivala hrvatsko pravosuđe u onoj mjeri u kojoj hrvatska strana poštuje mađarsko pravosuđe, onda bi to bilo drukčije, ali nije tako. Mi itekako poštujemo mađarsko pravosuđe, a naročito pravomoćnu odluku koja još uvijek nije ovdje", rekao je premijer Milanović upitan da komentira moguće situacije vezano za najavu sutrašnje presude prvom potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću.

"Sjetite se drugog postupka protiv jednog mađarskog poduzetnika. Hrvatsko državno odvjetništvo htjelo je podići optužnicu, a ja ne ulazim u detalje te optužnice, a mađarska strana je rekla da je to stvar nacionalne sigurnosti. Državno odvjetništvo je htjelo dokazati teško kazneno djelo, ali odnos mađarske strane je bio, ne zanimate nas, bez daljnjeg komentara", dodao je Milanović.

Mađarsko državno odvjetništvo odbilo je prošle godine na zahtjev DORH-a ispitati Zsolta Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, zbog navodnog mita od 10 milijuna eura jer bi to, odgovorili su, ugrozilo sigurnost Mađarske.

"Naša je poruka da mi poštujemo puno više. To je vladavina prava. Da vidimo tko poštuje zakon i pravdu, a tko voli samo o tome pričati. Ima dobronamjernih kritičara i onih koji to nisu, a volio bih da kada mislimo drukčije imamo iskrene motive, ali bojim se da nije tako", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer odbio je komentirati izjave potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine, koji je u četvrtak opovrgnuo navode iz jednog tjednika da on želi biti predsjednik Hrvatskog sabora, a po njegovom sudu tu informaciju su možda plasirale neke kolege iz SDP-a koje je nazvao "slinavcima oko premijera Zorana Milanovića".

"Tračeve u kojima su političari svaki dan dovode u neki negativan odnos i kontekst mogu komentirati svaki dan ali to ne radim. Tračeve i trač članke ne komentiram i volio bih da drugi ljudi iz SDP-a to ne rade", rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:27