NASILJE NA ULICAMA

VIDEO: PALA I TREĆA ŽRTVA NEMIRA U TURSKOJ Od jakog udarca u glavu preminuo mladi aktivst iz Ankare

 AFP

Pala je i treća žrtva nemira koji ovih dana potresaju Tursku. Aktivist Ethem Sarisuluk, ozlijeđen je prije dva dana u prosvjedima u Ankari te je podlegao ozljedama, izvijestili su iz turske liječničke komore. Iako se prvo mislilo da je mladić ustrijeljen navodno je preminuo od jakog udarca u glavu.

Uz njega su u prosvjedima smrtno stradali i 20-godišnji Mehmet Ayvalitas te 22-godišnji Abdullah Comert.

Prema posljednjim informacijama, od početka prosvjeda zlijeđeno je oko 1.300. Njih oko 3.300 je uhićeno, ali ih je većina odmah puštena na slobodu.

Ipak, prosvjedi su se u zadnja dva dana znatno smirili. Iako još traju, nasilje je obustavljeno na većini mjesta gdje se okupljaju prosvjednici.

Prosvjednici u parku Gezi u Istanbulu Foto: AFP

Podsjetimo, izravan povod početka prosvjeda bili su radovi na gradnji novog shopping centra na trgu Taksim. U Istanbulu danas svaki kvart ima barem jedan shopping centar. Četvrt Taksim povijesno je središte urbanog života Istanbula, pun starih i novih hotela, parkova, šetališta, trgovina, restorana i kavana.

Rušenje lijepog parka Gezi snažan je simbol onoga što se danas događa u Turskoj i što je izazvalo bunt građana. Istanbul se nekontrolirano mijenja prema ambicioznim planovima vlade Recepa Tayyipa Erdogana, koji grad želi pretvoriti u poslovni i kulturni centar na razmeđu Istoka i Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:20