RAZLOZI NEUSPJEHA

'IGORE, PRESTANI KORISTITI VATRENE ZA STVARI KOJE NEMAJU VEZE S IGROM' Lončarević poručio Štimcu

'Isforsirani razgovori o nabijanju gol-razlike bili su čista katastrofa. Ne mogu se sjetiti da smo mi ikada na nekome glancali gol-razliku'

- Ovi porazi nisu tragedija jer još uvijek možemo na Svjetsko prvenstvo. Ako ne izravno, onda kroz doigravanje, ali pod uvjetom da se uozbiljimo jer ovo što smo vidjeli u posljednjih desetak dana nije bilo previše ozbiljno - secira Ilija Lončarević aktualni trenutak reprezentacije.

Iz njegova rakursa Igor Štimac počinio je krupnu pogrešku već na prvom koraku, kad je pripreme osmislio kao malo ozbiljniji turizam.

- Približavanje reprezentacije narodu je u redu, izlet u Hercegovinu sigurno ima smisla, ali nikako u ovako važnom trenutku. Na Igorovu mjestu drukčije bih koncipirao akciju, dao bih svim igračima tri ili četiri slobodna dana, pa ih okupio u Zagrebu na pripremama. Jer kvalifikacije su natjecateljska priča, a Škotska unatoč trenutačno slabijem rejtingu još uvijek je daleko od kategorije autsajdera. Ti isforsirani razgovori o nabijanju gol-razlike bili su čista katastrofa, klasično podcjenjivanje. Ne mogu se sjetiti da smo mi ikada na nekome glancali gol-razliku, znalo nam je biti gusto i s Maltom.

Spoznaje iz dvije posljednje utakmice su brojne i prilično zbunjujuće. Nakon deset utakmica na klupi nacionalne momčadi Igor Štimac nema standardnu momčad, vapi za strijelcem, degradira neke prvotimce, a do jučer marginalni kandidati postaju aduti u nastavku kvalifikacija...

- Glupo je da jedan trener nudi dijagnoze pokraj vas novinara koji ste puno bliži i upućeniji u zbivanja u momčadi, no kazat ću... Reprezentacija se koristi za puno stvari za koje se ne bi trebala koristiti. I ne datira taj fenomen od danas niti od jučer, nego od “prekjučer”. To je bit i takva će nam se politika jednom obiti o glavu. Ti faktori utječu na igrače, remete red i mir momčadi koja ionako već dugo ima niz nedorečenosti.

Na što točno ciljate?

- Na velika natjecanja provlačimo se kroz ušicu igle. Nedorečeni smo kada je riječ o efikasnosti, kada je riječ o stabilnosti momčadi. Sreća je naša što su nam igrači uvijek motivirani, što su domoljubi, ali isto tako i svjesni da sudjelovanjem na velikim turnirima mogu podebljati ugovore.

Sa sto nastupa u kockastom dresu Dario Šimić lako može prepoznati klimu koja će sljedećih nekoliko mjeseci vladati svlačionicom reprezentacije.

- Poraz protiv Škotske će neizbježno narušiti raspoloženje među igračima. Do jučer su dečki bili favoriti za osvajanje skupine, a sada je gotovo izvjesno da ih čeka play-off. Svima njima, a posebno Štimcu, trebat će puno snage da dovrše posao. Ipak, nije tragedija završiti drugi pored ovako dobre Belgije - kaže Šimić.

Dobro je, tvrdi, što imamo dobra iskustva iz doigravanja.

- Odlazili smo u prošlosti na velika natjecanja i sa slabijim momčadima. Ovu reprezentaciju vidim na SP-u u prvom redu zato što posjeduje zaista veliku individualnu kvalitetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:38