OSUMNJIČENI SLOBODNO ŠETA HRVATSKOM

INTERPOL TRAŽI HRVATA Ubio trudnu zaručnicu iz Ukrajine i bacio tijelo pod krevet hostela?

Branimir Ćaleta mlađi je od Anne sedam godina. Bili su skladan par, lani su se i zaručili. Kad je sobarica hostela u Dnjepropetrovsku našla tijelo, Ćaleta je već napustio Ukrajinu

Annu Kitaevu prijateljice pamte kao ljubaznu i veselu djevojku, pomalo hedonisticu koja je voljela putovati. Ukrajinka je živjela i radila u velikom osiguravajućem društvu u rodnom Dnjepropetrovsku. U svojoj 36. godini sve su joj životne kockice bile posložene: imala je dobru plaću, bila je sretna i zadovoljna, a čovjeka svojih snova, kako je tada mislila, upoznala je na ljetovanju u Hrvatskoj dvije godine ranije. Branimir Ćaleta mlađi je od Anne sedam godina, ali par se odlično slagao. Susretali su se i u Ukrajini i Hrvatskoj, a veza je lani okrunjena zarukama.

Krvava plahta

Posljednji put vidjeli su se 17. rujna prošle godine u sobi hostela Menorahu u središtu Dnjepropetrovska.

Sljedećeg jutra sobarica je, ni ne sluteći užas koji je očekuje, ušla u tu istu sobu da je pospremi i ispod kreveta u krvavoj plahti pronašla Annino mrtvo tijelo. Glava joj je bila razbijena nepoznatim predmetom.

Zavrištala je i odmah zvala direktora.

Anna je u trenutku smrti bila u sedmom mjesecu trudnoće, a Hrvat s kojim je planirala zajednički život netragom je nestao.

- Nas danas zanimaju samo dvije stvari. Je li taj čovjek još uvijek živ i, ako je, gdje se nalazi - rekli su nam danas članovi Annine obitelji koje smo uspjeli dobiti na telefon. Roditelji o misterioznom zaručniku iz Hrvatske malo znaju i nikad ga nisu uspjeli upoznati.

Uvjereni su da je ubio njihovu kćer.

Za Branimirom Ćaletom potraga traje dulje od godinu dana, a ukrajinski istražitelji su ga službeno osumnjičili za ubojstvo s predumišljajem trudne Anne Kitaeve. Na temelju toga za Ćaletom je raspisana Interpolova tjeralica.

Skriva se kod Trogira

Prema našim saznanjima, Ćaleta se u ovom trenutku nalazi u malenom selu Vinovac u kamenitom zaleđu općine Marina kod Trogira. Nakon dramatične noći u Ukrajini vratio se u Hrvatsku prije nego što je policija zatvorila granice i od tada je živio i radio u okolici Primoštena. Kako neslužbeno doznajemo od policijskih izvora, pod diskretnim je nadzorom, iako pomno skriva svoje boravište. Pokušali smo s njim stupiti u kontakt i pružiti mu priliku da iznese svoju stranu priče, ali nigdje ga nema. U Vinovcu, gdje se navodno skriva, nitko s nama o tome nije želio ragovarati, posebno ne pripadnici njegove uže i šire obitelji.

Ukrajina nije članica EU i Hrvatska toj zemlji nije dužna izručivati svoje građane, ali, kako nam u policiji službeno objašnjavaju, o mjestu boravka Interpolova traženika službeno su izvijestili mjerodavne institucije.

Izbrisani tragovi

Njegovo izručenje, s obzirom na to da ima hrvatsko državljanstvo, nije moguće.

Slučaj Anne Kitaeve lani je u rujnu danima punio stupce crnih kronika u ukrajinskim medijima.

Misteriozni Hrvat, kako su ga nazivali tamošnji novinari, uspio je pobjeći iz zemlje nakon ubojstva svoje zaručnice jer tijelo nije odmah pronađeno nego tek sljedećeg dana, 12 sati nakon Annine smrti. Do trenutka kada je obaviještena policija, Ćaleta je već prešao granicu.

- Nema ga smisla tražiti po Ukrajini, on je odavno pobjegao, odmah je zaključio Annin otac Valerij, a njezina obitelj danas je rekla da do sada nisu znali je li živ ili mrtav.

- Nemamo točne informacije je li on u Hrvatskoj ili se skriva negdje drugdje - uspjeli su nam pojasniti prije nego što je pukla loša telefonska linija.

Iako su, kažu, znali da se Anna viđa sa strancem i da će se oženiti zbog njezine trudnoće, o Hrvatu su malo toga znali. Mediji su nakon otkrića zločina prozivali i upravu hostela Menorah koji je danas postao hotel s dvije zvjezdice, najviše zato što su policiju prekasno obavijestili o pronalasku tijela nesretne žene.

Naime, u hostelu su rekli da je tijelo slučajno pronašla spremačica tijekom jutarnjeg čišćenja, a policija je potvrdila kako su na mjesto događaja pozvani tek u 14 sati poslijepodne. Ova je vremenska rupa također pomogla Ćaleti da se izvuče iz zemlje. Iza sebe je ostavio malo tragova. Soba je bila očišćena, sve njegove stvari su nestale, a ne zna se ni oružje kojim je ubojica Anni razbio lubanju i usmrtio je.

Branimir Ćaleta je inače rođen u Banskoj Bystrici u Slovačkoj, odakle je i njegova majka. Tamo je odrastao i školovao se, ali kao mu je otac iz Vinovca kraj Trogira, Branimir ima i hrvatsko državljanstvo. Prema podacima s njegova Facebook profila, koji ima pod drugim imenom, s Annom je u siječnju bio u Odessi na odmoru, a veza je, sudeći po fotografijama, bila skladna i sretna.

Dvostruko ubojstvo

No, kad su njezini prijatelji čestitali na zarukama i raspitivali se kad će svadba, Branimir je počeo dvosmisleno odgovarati i objašnjavati da je još prerano za brak. Anna je do samog kraja radila na poziciji menadžerice u svom osiguravajućem društvu i nadala se novom unaprijeđenju. Njezini kolege s posla novinarima su govorili kako je sjala od sreće što će postati majka. Povjerila im se da čeka sina.

Nikome od Annine obitelji nije jasno što se dogodilo te kobne noći lani u rujnu. Branimira optužuju da je bio patološki ljubomoran, ali nitko nije vjerovao da je kadar ubiti. Kako doznajemo, nakon događaja Ćaleta se zaposlio u jednom od primoštenskih hotela gdje mu je vlasnik ubrzo dao otkaz jer je saznao da je na Interpolovoj tjeralici. S ocem je tijekom ljeta prodavao voće i povrće na štandu u Primoštenu, a nakon toga je prestao koristiti mobitel i povukao se u izolaciju.

Bude li ikad procesuiran, prijeti mu zatvorska kazna od 15 godina zbog ubojstva s predumišljajem. I to dvostrukog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:15