LAVOVI ROJAVE

POJAČANJA ZA KURDE STIŽU SA ZAPADA Sve više stranaca odlazi u borbu protiv IS-a

 Facebook / Facebook

Bivši britanski vojnik koji je, između ostalog, služio i u Afganistanu, nalazi se među sve više državljana Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja koji odlaze u Siriju i Irak kako bi se borili protiv Islamske države, piše Guardian .

James Hughes iz Readinga trenutno se nalazi u sjevernoj Siriji, djelu zemlje u kojem većinu čine Kurdi. Ovaj dio Sirije, poznat i kao Rojava, poprište je krvavih borbi između militanata IS-a i Kurda. Svakako najpoznatije bojište u Rojavi je Kobane – grad u kojem su kurdske snage, potpomognute savezničkim zrakoplovstvom, zaustavile napredovanje džihadista.

Strane vojnike u kurdske redove navodno vrbuje Amerikanac Jordan Matson. Dobrovoljci se bore unutar 'Lavovi Rojave', postrojbe koja putem Facebook stranice poziva ljude da im pomognu 'poslati teroriste nazad u pakao i tako spasiti čovječanstvo'.

Matson je novinaru Guardiana potvrdio da se s njim nalaze britanski vojnici i pozvao ih u Rojavu da se sami uvjere i snime priču o stranim dobrovoljcima.

Osim Hughesa, na kurdskoj strani bori se još jedan Britanac – Jamie Read iz Škotske.

Read je aktivan na Facebooku pa je nedavno napisao slijedeću poruku: 'Zbilja je zanimljivo kad prvi put čuješ metak kako ti prozuji pokraj glave'. U Rojavu je stigao nedavno, nakon višetjedne obuke u Češkoj.

Britanske vlasti ne znaju točan broj svojih državljana koji se bore na strani Kurda, ali zato znaju da je petstotinjak Britanaca otišlo u Siriju kako bi se priključili snagama Islamske države.

U okolici Kobanija se šuška kako su nedavno u taj dio Sirije stigle motociklističke bande iz Zapadne Europe, željne da pomognu borbi protiv terorista. Nedavno je identificirana i prva strankinja koja se priključila kurdskim snagama na bojišnici. Riječ je o 31-godišnjoj Kanađanki Gill Rosenberg.

Istovremeno, David Cameron tvrdi kako postoji temeljna razlika između Britanaca koji se bore za Kurde i onih koji su odabrali Islamsku državu.

Britanski premijer uvjerava kako će tajne i sigurnosne služne znati prepoznati tko je tko prilikom povratka kući, te da će se znati postaviti prema povratnicima iz krvavog rata, ovisno o strani na kojoj su se borili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:22